Der har æret relativt stille omkring Apples 'hemmelige' elbilprojekt den seneste tid. Det generelle indtryk blandt analytikere har ladet til at være, at Apple nok har droslet ned, og nu måske bare er i gang med at udvikle en avanceret software eller en slags udvidet CarPlay.

Det bliver der i den grad ændret på nu. Seneste melding er nemlig, at Apple faktisk har gag i et mere ambitiøst projekt end hidtil antaget. Apple skulle nemlig arbejde på et fuldt selvkørende bil uden hverken rat eller pedaler. Apple går efter en lancering allerede i 2025.

Det er det normalt velinformerede medie Bloomberg, der står bag historien. Ifølge deres oplysning har Apple siden starten på projektet i 2014 udviklet i to spor. Det ene er en bil med begrænsede selvkørende egenskaber, og det andet er en bil med fuldt selvkørende egenskaber.

Vigtig milepæl nået

Begge projekter har for nylig nået vigtige milepæle, idet Apple er blevet færdig med det grundlæggende chipdesign, der skal styre den første bil. Denne chip skulle være den mest avancerede komponent, som Apple nogensinde har udviklet. Den består primært at neurale processorer, der skal håndtere den kunstige intelligens, der er brug for i en selvkørende bil. I øjeblikket bliver chippen meget varm, fordi den arbejder så meget, at det kræver at Apple udviklet et nyt og sofistikeret kølesystem.

Bilen vil som sagt være uden hverken rat eller pedaler. Dermed ikke sagt, at man ikke vil kunne styre den på andre måneder manuelt, hvis der skulle blive brug for det. Det kan altså lige så godt betyde, at Apple bare har udviklet et alternativ til det klassisk rat. Men det indvendige design skulle være udformet og optimeret efter ikke-manuel styring. Et af de designs, som Apple har kigget på, er hvor passagererne sidder i hver side af bilen med front mod hinanden. Det er samme design som Canoo bruger til deres elbiler (som kan ses på billedet øverst).

Skal produceres i samarbejde med partner

Et er udviklingen af det selvkørende system, noget andet er at bygge selve bilen. Det ligger i øjeblikket uden for Apple ekspertise, og vil kræve samarbejde med en partner fra bilindustrien. I øjeblikket tester Apple selve det selvkørende system og de krævede sensorer, på biler af mærket Lexus, som har fået eftermonteret Apples udstyr. Apples plan er selvfølgelig at designe bilen selv fra grunden, og lade andre producere delene. Præcis som vi kender det fra Apples andre produkter. På det seneste har der været rygter om, at kinesiske Foxconn, der samlet Apples iPhones, skulle være ved at etablere en bilfabrik i USA.

Apple arbejder på en lancering inden for fire år, hvilket altså vil sige i 2025. Om Apple når det afhænger selvfølgelig af, om udviklingen forløber som planlagt. Gør den ikke det, kan Apple enten udskyde lanceringen, eller lancere en mindre avanceret bil i første omgang.