De sidste par dage er der begyndt at dukke historier op om at Apple bevidst skulle gøre folks gamle iPhones langsomme. Historierne har blandt andet rod i nogle fejlfortolkede benchmarkmålinger af iPhonens ydeevne.

Hidtil har Apple været stille omkring spekulationerne og derfor har historierne selvfølgelig været meget ensidige. Men nu tager Apple bladet fra munden og fortæller hvordan det hænger sammen. Det sker i en udtalelse til TechCrunch.

Apple erkender at iPhonen begrænses

Ifølge Apple er nedgangen i ydelsen reel nok og helt bevist. Den vil være mest tydeligt i benchmarkmålinger og knap så synlig når man bruger iPhonen normalt i dagligdagen. Apple gør det for at forhindre peaks hvor processoren trækker så høj en effekt at batteriet ikke kan følge med. Det mener Apple er dårligt for brugeroplevelsen og har derfor indført en power management-funktion der lader batteriet begrænse processoren. Det vil med andre ord sige, at processoren aldrig kan levere mere end batteriet kan klare og at iPhones med slidte batterier derfor vil opleve en nedgang i ydelsen når man måler på det.

Pest eller kolera

De batterier af lithium-ion-typen der anvendes i iPhonen - og alle andre telefoner - vil helt naturligt bliver ringere over tid i takt med at man aflader og oplader dem. Det kan man som sådan ikke gøre noget ved. Ifølge Apple har de derfor indført denne power management-funktion for at forøge levetiden af såvel batteri som iPhonen. I stedet for en iPhone der lukker ned på grund af dårlig batteristand (som flere har observeret inden Apple indførte funktionen) bliver iPhonen nu bare tilpas langsom til at batteriet kan følge med. Hvis ikke Apple havde indført denne funktion ville batteriet lukke ned for at beskytte sig selv, hvis strømtrækket er højere end det kan klare.

Et valg mellem pest eller kolera med andre ord. Men et valg som Apple altså har truffet for os, hvilket nu har brugt dem i stormvejr. Det rigtige havde selvfølgelig været at oplyse om de to muligheder og lade folk selv afgøre om man ønskede stram power management eller høj ydelse med den risiko for nedlukket iPhone det nu gav. Som vi alle ved er det ikke Apples måde at gøre tingene på. Apple gør det Apple nu gang selv mener giver mest mening for det store flertal.

Ikke så tydelig i daglig brug

Effekten af dette er tydeligst i benchmarktests hvor iPhonen presses til det maksimale i længere tid. I almindelig brug vil man sjældent opleve dette da peaks i processorkravet typisk vil være langt sjældnere og af kortere varighed, hvorfor systemet nemmere at fordele processor-forespørgslerne over tid. Man kan lidt forenklet sagt sige at iPhonen skruer ned for ydelsen når der benchmarktestes, hvor flere andre producenter gør det modsatte.

iOS udsender faktisk af sig selv en meddelelse når batteriet er ved at være modent til at blive udskiftet, men det sker først når batteriet er meget slidt. Apple vil formodentlig fremover ændre dette, så man tidligere får en besked om at batteriet er slidt og at dette påvirker ydelsen.

Indført i iOS 10.2.1

Power management-funktionen blev indført i iOS 10.2.1. Derfor vil det kun være iPhones med en iOS-version lig med eller nyere end denne hvor batteriets tilstand kan begrænse processorydelsen.

Læren af dette må være at "ja, Apple gør iPhones med slidt batteri langsommere", men at det sker fordi en langsom iPhonen vurderes at være bedre end en nedlukket iPhone. Og endnu vigtigere: Ved at udskifte et gammel og slidt batteri kan man give sin iPhonen fornyet kraft. Man behøver med andre ord ikke nødvendigvis købe en ny iPhonen hvis den gamle er sløv. Ofte kan det være nok at skifte batteriet. Apple bør så bare informere om dette når tiden er inde, så man er klar over det.

Apple tilbyder selv skift af batteriet hos deres servicepartnere. Er det inden for garantien er det gratis. Ifølge Apple skal batteriet kunne holde til 500 fulde opladninger uden at miste mere end 20% af kapaciteten. Er det uden for garantien koster det 629 kroner. Du kan læse mere hos Apple: support.apple.com/da-dk/iphone/repair/service/pricing

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.