Apple har løftet sløret for årets nye styresystemer. Det er som sædvanlig lidt blandet hvor meget nyt vi reelt for til de forskellige enheder. Her i artiklen har jeg samlet de vigtigste nyheder og ændringer.

Flere af nyhederne, er på tværs af de forskellige enheder, selvom jeg ikke nævner det specifikt hver gang.

iOS 16

Den mest synlige nyhed i iOS 16 er en redesignet låseskærm, der kan personliggøres og er mere dynamisk end vi tidlige har været vant til. Der er også væsentlige forbedringer til apps som Beskeder, Kort, Hjem samt en række andre nyheder.

Den nye låseskærm kan man stort set ændre og designe, som man vil. Man kan vælge mellem en lang række designelementer og widgets, og man kan endda lave flere forskellige låseskærme, som man kan skifte mellem efter behov. Man kan også koble en bestemt låseskærm til en bestemt fokus-tilstand. Fokus er i det hele taget også blevet forbedret.

I Beskeder er der kommet mulighed for at redigere og slette afsendte beskeder samt for at markere beskeder som ulæste.

I Kort er den vigtigste nye funktion, at det er blevet muligt at tilføje op til 15 mellemstop, når man planlægger en rute.

Hjem-appen er blever helt redesignet og giver nu bedre overblik via flere kategorier såsom "Klima", "Sikkerhed" etc. Vigtigt er det også, at stabiliteten af Hjem er blevet forbedret, og at den nu understøtter Matter-standarden. Matter er en ny standard, der skal gøre det nemmere at få smarte enheder til at arbejde sammen på tværs af platforme.

iOS 16 understøttes af iPhone 8 og nyere.

iPadOS 16

iPadOS 16 har flere af de samme nyheder som beskrevet ovenfor for iOS 16. Blandt de iPad-specifikke ting er en Vejr-app (endelig) og forbedrede muligheder for at arbejde sammen på forskellige projekter. Apple nævner særligt en ny app kaldet Freeform, der kommer senere, men skulle være perfekt til brainstormening etc. Som et digitalt whiteboard.

Der er flere forbedringer til Mail-appen såsom mulighed for at planlægge afsendelse af mails på bestemte tidspunkter, samt en ny smart funktion, der kan advare, hvis man glemmer at vedhæfte en fil etc.

Et spændende tiltag er en ny type kodeord, som Apple kalder 'passkeys'. De er mere sikre og nemmere at bruge til login på hjemmesider og i apps. Disse kommer til alle enheder - altså ikke bare iPaden.

En af de største nyheder i iPadOS 16 er, at Apple endelig inkluderer en Vejr-app. Af en eller anden grund, har iPaden aldrig haft en standard vejr-app som iPhonen. De får den nu. Der kommer endda et 'WeatherKit', så udviklere kan integrere med Vejr-appen.

macOS Ventura

Den nye udgave af macOS indeholder en ny funktion kaldet 'Stage Manager', der skal hjælpe med at fjerne distraktioner fra apps, man ikke bruger i øjeblikket, ved at flytte dem ud til siden.

Apple indrømmer mere eller mindre også, at kameraerne i deres computere ikke er gode nok. I hvert fald kan man nu vælge at bruge sin iPhone som webkamera i macOS.

Flere af funktionerne fra de andre enheder, er også at finde i den nye udgave af macOS. Det gælder de nye funktioner i Beskeder, Kort, passkeys etc. Særligt Mail har fået en kærkommen overhaling.

watchOS 9

watchOS 9 byder på mere avancerede funktioner til løbere, nye urskiver, der kan personliggøres endnu mere samt flere andre ting.

For løbere er watchOS 9 en solid opdatering, der giver en del flere oplysninger om ens løb såsom skridtlængde, kontakttid med jorden etc. Der er også nye muligheder for intervaltræning efter intensitet samt pulszoner. Løber du ofte den samme rute, kan du nu løbe mod dine egne tider, og få beskeder undervejs om du er foran eller bagefter. Der er også et par nye funktioner relateret til svømning.

Søvnregistreringen er blevet mere detaljeret, så Apple Watch nu kan måle, hvilken søvnfase man er i. Det gælder eksempelvis REM.

Der er også kommet en ny funktion, der skal hjælpe brugerne med at tage deres medicin, kosttilskud etc. Det sker ved at man opretter skemaer for ens medicinering, og får notifikationer, når det er tid.

Tilgængelighed

De første betaudgaver af iOS 16 og iPadOS 16 tilgængelig for udviklere allerede nu. Offentlige betaer kommer i næste måned. Den endelige frigivelse sker til september.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.