iOS 15 gør FaceTime-opkald mere naturlige, introducerer SharePlay til deling af oplevelser, hjælper brugerne med at fokusere med nye måder, og tilfører mere intelligens til billeder og søgefunktionen, så det bliver hurtigere at finde information. iOS 15 indeholder også nye anonymitetsindstillinger for at beskytte brugernes oplysninger yderligere.

De store nyheder i iOS 15 kommer i tre grupper: Forbedringer til FaceTime, nye Fokus-funktioner til at reducere distraktioner samt forbedret indbygget intelligens på enheden til at finde information med. Derudover er der en række andre nyheder og ændringer.

FaceTime

En af de vigtigste nyheder er, at iOS 15 giver mere naturlige FaceTime-opkald og mulighed for at dele oplevelser via SharePlay. FaceTime får rumlig lyd, så stemmer lyder, som om de kommer fra det sted på skærmen, hvor personen er placeret. Mikrofonen bliver også bedre til at skiller brugerens stemme ud fra baggrundsstøjen. Portræt-funktionen fra Fotos bliver nu også tilgængelig i FaceTime. En stor nyhed er, at FaeTime nu bliver tilgængelig til Android og Windows via en webbrowser.

En anden stor nyhed i FaceTime er SharePlay, der giver brugerne mulighed for at dele oplevelser med vennerne. Med oplevelser mener Apple her film og musik. Brugerne kan altså for eksempel høre musik sammen, se en serie eller en film simultant eller dele deres skærm for at se de samme apps. SharePlay fungerer på tværs af iPhone, iPad og Mac, og med de delte kontrolfunktioner kan alle i en SharePlay-session trykke på play eller pause eller spole frem. SharePlay kan til og med bruges på Apple TV, så brugerne kan se serier og film på den store skærm, mens de snakker over FaceTime, og SharePlay sørger for, at afspilningen foregår synkront hos alle parter.

Værktøjer der hjælper med at holde fokus

iOS 15 byder også på nye værktøjer, som skal hjælpe brugerne med at bevare fokus og reducere distraktioner. Fokus er en ny funktion, der filtrerer notifikationer og apps baseret på, hvad brugeren ønsker at fokusere på. Brugerne kan indstille deres enhed til at hjælpe dem med at være til stede nu og her ved at oprette en tilpasset Fokus-indstilling eller vælge en af de foreslåede Fokus-indstillinger, som bruger enhedens indbyggede intelligens til at foreslå, hvilke personer og apps der må sende dem notifikationer.

Fokus-forslag er baseret på brugernes kontekst, for eksempel under deres arbejdstid, eller når de slapper af før sengetid. Når Fokus indstilles på én Apple-enhed, anvendes funktionen automatisk på brugernes andre Apple-enheder. Brugerne kan oprette sider på hjemmeskærmen med apps og widgets, der anvendes, når de skal koncentrere sig, så der kun vises relevante apps for at mindske fristelsen til at se på andre ting. Når en brugers Fokus-funktion blokerer for indkommende notifikationer, vises personens status automatisk til andre i Beskeder, så de ved, at de ikke kan komme i kontakt med brugeren i øjeblikket.

Indbygget intelligens på enheden giver nye muligheder

Livetekst bruger enhedens indbyggede intelligens til at genkende tekst på et billede og giver brugerne mulighed for at interagere med den. Brugerne kan for eksempel søge og finde billedet af en håndskrevet familieopskrift eller scanne et telefonnummer på en butikfacade med mulighed for at ringe til nummeret. Takket være Apples Neural Engine kan Kamera-appen også hurtigt genkende og kopiere tekst her og nu, som for eksempel Wi-Fi-adgangskoden på den lokale kaffebar. Med Visual Look Up kan brugerne få mere at vide om populære kunstværker og seværdigheder rundt om i verden, planter og blomster i naturen, kæledyrsracer samt finde bøger.

Spotlight bruger nu intelligens til at søge efter billeder ud fra lokalitet, personer, scener eller ting, og ved hjælp af Livetekst kan Spotlight finde maskinskrevet og håndskrevet tekst på billeder. Med Spotlight er det nu muligt at søge i billeder på nettet og få helt nye detaljerede resultater for skuespillere, musikere, film og serier. Forbedrede resultater for kontakter viser nylige samtaler, delte billeder og tilmed deres placering, hvis den deles via Find.

Minder i Fotos får sin største opdatering nogensinde med et frisk, nyt look, en interaktiv brugerflade og integration med Apple Music, som bruger enhedens indbyggede intelligens til at give personligt tilpassede forslag til sange, der gør minderne levende.

Safari bliver redesignet

Safari får et nyt design, der gør det nemmere at nå kontrolfunktionerne med én hånd, og samtidig giver indholdet en central plads. Den nye fanelinje er kompakt og svæver i bunden af skærmen, så brugerne nemt kan swipe mellem faner. Fanegrupper giver brugerne mulighed for at gemme faner, så de nemt kan få adgang til dem senere på iPhone, iPad eller Mac. Nye funktioner såsom startsiden, der kan tilpasses, og webudvidelser til iOS gør Safari endnu mere personlig.

iCloud+

iCloud+ er et nyt abonnement, der kombinerer iCloud, med nye funktioner som 'Skjul min e-mailadresse', udvidet understøttelse af Sikker HomeKit-video og den nye anonymitetstjeneste på internettet, iCloud Private Relay, uden at det koster ekstra.

Nuværende iCloud-abonnenter vil automatisk blive opgraderet til iCloud+ til efteråret. Alle abonnementer på iCloud+ kan deles med personer i den samme gruppe med Familiedeling.

Andre nyheder

Der er en del andre nyheder i iOS 15 blandt andet:

  • Flere anonymitetsfunktioner for at beskytte brugernes oplysninger.
  • Nyt design til Vejr- og Noter-appen.
  • Forbedringer af Apples kort.
  • Ny delefane i appenSundhed.
  • Producenter af HomeKit-tilbehør kan nu muliggøre brug af "Hej Siri" i deres produkter, således at brugerne kan tale til og få svar fra Siri på tredjepartsenheder.
  • Tilgængelighed på tværs af iPhone udbygges med nye funktioner til VoiceOver med mere.
  • Mulighed for midlertidig sikkerhedskopiering af data til iCloud (også selvom man ikke har et abonnement) ved overførsel til ny iPhone.

Tilgængelighed

iOS 15 kan installeres på alle enheder, der i dag kan køre iOS 14. Dette inkluderer den oprindelige iPhone SE og iPhone 6S.

iOS 15 bliver frigivet i dag, mandag d. 20. september. Apple plejer at frigive ny software omkring klokken 19.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.