En ny patentansøgning fra Apple tyder på, at Apple vil indføre en ny skærmteknologi i iPaden. Patentet beskriver en såkaldt quantum dot-enhanced liquid crystal-skærm med et interferens-filter.

Det lyder indviklet, og det er det også. "Quantum dot" kaldes på dansk noget så usexet som kvanteø eller kvantepunkt. En kvanteø er en nanokrystal så lille, at den besidder kvantemekaniske egenskaber. Det betyder at den kan fastholde elektroner i alle tre dimensioner. Man kunne også kalde det en slags kunstigt atom. Pointen i denne sammenhæng er, at man ved at manipulere med størrelsen og tætheden af disse kvanteøer, meget præcist kan styre deres farve, og derved bruge dem i en computerskærm med uovertrufne farveegenskaber.

Teknologien bruges allerede i blandt andet i Amazons Kindle Fire HDX 7, som har en fantastisk farvegengivelse, og har overtaget iPadens førerposition. Apples patent beskriver dog en lidt anderledes metode. Et af problemerne med kvateøer er, at de indeholder tungmetallet cadmium, der er på den sorte liste i det meste af verden. Apples patent beskriver cadmiumfrie kvanteøer, og kommer også ind på nogle andre forbedringer.

Som sædvanlig er det selvfølgelig uvist om eller hvornår, Apple vil gøre brug af teknologien. Men eftersom den efterhånden er begyndt at dukke op i andre producenters enheder, kan man godt have en forventning om, at det vil ske inden for en overskuelig fremtid.