Apple har lanceret en ny stor iPad kaldet iPad Pro. Den har en imponerende stor skærm på 12,9 tommer, fire højttalere, en processor i desktop-kvalitet og kan betjenes med en nyudviklet Apple-pencil og et tastatur.

Specifikationer

iPad Pros skærm er på 12,9 tommer. Til sammenligning er skærmen på iPad Air 9,7 tommer.

Opløsning er på imponerende 2.732 x 2.048 pixels. Det giver en pixeltæthed på 264 PPI. For at sætte det lidt i relief så har har iPad Pro flere pixels end nogen anden iOS-enhed og endda 10% flere pixels end Apples 15,4 tommer MacBook Pro'en med retina-skærm.

Processoren er en ny A9x-chip (med M9 coprocessor), der er op til 1,6-2 gange hurtigere end hvad vi hidtil har set. Vi er ifølge Apple i klasse med desktop-computere. iPad pro har en processor der er kraftigere end 80-90% af de regulære computere, der er solgt de sidste 12 måneder.

Som den første iOS-enhed nogensinde har iPad Pro fire indbyggede højttalere. Det gør at den kan spille højere (op til tre gange så højt som iPad Air 2) og generelt har en bedre lydkvalitet.

Kameraet på bagsiden er 8 megapixels, mens det på forsiden er 1,2 megapixels.

Styresystem

iPad Pro kommer, lige som Apples andre mobile enheder, med iOS som styresystem. Man kan altså ikke vælge at installere OS X eller noget helt tredje.

iOS 9 er dog blevet tilpasset så man får nogle mere avancerede muligheder som bedre multitasking og splitview. Det er ikke muligt at få fuld adgang til filsystemet.

Porte, tilslutninger

iPad Pro kommer med de to sædvanlige iOS-porte, nemlig et 3,5 mm jackstik og en Lightning-port. Derudover har den en ny 3-pins smart-connector, hvortil der kan tilkobles et tastatur og på sigt sikkert andre stykker tilbehør. Denne port fungerer både til overførsel af data såvel som strøm.

iPad Pro har altså ingen gængse porte som USB-C eller HDMI. Vi bliver i Apples økosystem.

Ekstraudstyr

Til iPaden har Apple udviklet et nyt tastatur med samme teknologi som i den nyeste MacBook samt en stylus kaldet Apple Pencil pakket med avancerede sensorer.

Mest interessant er Apple Pencil. En slags meget avanceret stylus, der eksempelvis kan bruges til at tegne med. Apple Pencil har indbygget en række sensorer, og er ikke bare en pen med en passiv gummidub, som styluser er flest.

Apple Pencil beregner eksempelvis vinklen og orienteringen og giver en uhørt præcision i eksempelvis tegnearbejde. Den oplades ved at sætte den i Lightning-porten og holder batteri i "flere timer".

Tastatur og Pencil skal købes separat.

Størrelse og vægt

iPad Pro måler 305,7 mm x 330,5 mm og er 6,9 mm tyk. Det er lidt større end et A4-ark. Specielt tykkelsen er værd at nævne. iPad Pro er nemlig kun halvt så tyk som den oprindelige iPad fra 2010.

Vægten er 713 gram (Wi-Fi) eller 723 gram (Wi-Fi + LTE), hvilket er nogenlunde det samme som den oprindelige iPad - og altså noget tungere end de 437 gram iPad Air 2 vejer.

Pris og tilgængelighed

iPad Pro kan købes fra november i de tre velkente Apple-farver: Guld, sølvog grå. Den kommer med 32GB eller 128 GB lagerplads. Den sidste fås med eller uden mobilnetadgang (LTE).

De danske priser er ikke kendt på nuværende tidspunkt. Ejheller er det oplyst, om den bliver tilgængelig i hele verden i november, eller om det kun er udvalgte lande.

Du kan læse mere om iPad Pro hos Apple.