Apple har tirsdag den 13. september 2016 frigivet iOS 10 til iPhone og iPad. iOS 10 er en stor opdatering med mange nyheder og forbedringer.

Blandt de største nyheder er en redesignet lockscreen med widgets, at man kan slette flere af de præinstallerede apps og at Besked-appen har fået mange nye funktioner. Derudover er der en række andre større og mindre nyheder samt en masse fejlrettelser og stabilitetsforbedringer.

Nedenfor er en kort gennemgang af de vigtigste og mest interessante nye eller ændrede ting.

Nu kan du slette Apples apps fra din iPhone

En af de nye ting i iOS 10 er at en lang række af de apps der følger med iOS som standard, nu kan slettes fra telefonen og hentes igen i App Store. Alt efter hvilke apps man sletter, kan det have betydning andre steder. Sletter man eksempelvis lommeregneren, vil den heller ikke fremgå af Kontrolcenter.

Læs mere om sletning af standard-apps, og se listen over hvilke standard-apps der kan slettes her: iOS 10: Nu kan disse præinstallerede apps slettes fra iPhonen

Ny lockscreen med forbedrede widgets

iPhonens lockscreen - det vil sige den skærm der vises, når iPhonen er låst - er et af de steder hvor man vil bemærke den største forskel i iOS 10 sammenlignet med iOS 9 og tidligere udgaver. Lockscreenen er nemlig blevet helt redesignet og har blandt andet fået widgets og den velkendte "Skub for at låse op" er forsvundet.

Find en guide til den nye lockscreen her: Guide: Sådan fungerer den nye lockscreen i iOS 10

Siri kan bruges i apps og er blevet mere intelligent

Fra og med iOS 10 har Apple gjort det muligt for udviklere at få adgang til at bruge Siri i egne apps. Det vil sige, at man kan bruge Siri til ting i apps fra tredjepart, hvor man før kun kunne bruge Siri til systemrelaterede ting og Apples egne apps.

Siri er også blevet mere intelligent. Hvis nogen skriver til en og spørger "Hvor er du?", kan Siri selv foreslå at man sender ens position tilbage. I det hele taget er hun blevet mere kontekstbaseret, det til vil sige at hun bliver klar over i hvilken sammenhæng ens meldinger skal forstås.

Fotos får nye funktioner

Der er en del nyheder i Fotos. Blandt andet en ny "places"-funktion, så man kan sortere sine billeder efter sted. Tilsvarende får Fotos ansigtsgenkendelse og mulighed for også at genkende ting, så det bliver nemmere at søge efter bestemte billeder. Det hele bygger på en ny algoritme til læring, som Fotos bruger. En anden ny funktion i Fotos er "Minder", der kan lave små film ud fra ens billeder. Det kunne være fra ens sommerferie i Grækenland etc.

Mange af funktionerne vil i øvrigt også være at finde i Fotos til Mac.

Apple Maps har fået nyt design

Kort-appen i iOS 10 får et helt nyt design, der skal øge brugervenligheden. Søgefeltet er eksempelvis blevet rykket til bunden og inkuderer en historie over de sidste søgninger, vejvisninger etc. En anden smart funktion er at man får vist vejr og temperatur på det sted koret viser.

Under navigering vil man kunne søge efter steder langs ens rute, og der vil være bedre overblik over trafiksituationen langs ens rute med automatiske ind- og udzoom.

Sidst men ikke mindst åbner Apple op for at udviklere kan integrere direkte med Kort-appen. Det kunne være, at man direkte i Kort-appen kan bestille en Uber-bil.

Apple Music

Apples musiktjeneste får nyt design der er mere klart og enkelt. Blandt de andre nye ting er sangtekster på musikken samt toplister over de mest streamede musiknumre.

Under indstillinger er det nu muligt at optimere lagerpladsen ved automatisk at få slettet musik, man ikke har hørt længe, hvis iPhonen er ved at løbe tør for plads. Man kan vælge at begrænse musikken til 8GB, 16GB, 32GB eller 64GB.

Kontrolcenter

I iOS 10 er der kommet et nyt Kontrolcenter med flere muligheder. Her er en udførlig guide til hvordan du bruger det nye Kontrolcenter: Guide: Sådan bruger du Kontrolcenter i iOS 10 på din iPhone

HomeKit

iOS 10 byder på en ny HomeKit-app kaldet Home. Med Home får man det store overblik over ens HomeKit-udstyr og kan samtidig styre det hele fra appen. HomeKit er nu også indbygget i Kontrolcenter.

Apple oplyser også at HomeKit nu virker med udvalgte dørlåse og overvågningskameraer. Ifølge Apple er der mere end 100 nye HomeKit-produkter på vej inden årets udgang fra alle de store producenter at elektronisk udstyr.

Andre nyheder i iOS 10

Ud over de ovenfornævnte ting er der en række mindre nyheder.

- Beskeder: I Beskeder er det nu muligt på kontaktniveau at bestemme om læst-kvitteringer skal slås til eller fra.

- Ur: I Ur-appen er der kommet en ny tab, hvor man kan indstille en alarm der skal minde end om at det er sengetid. Læs mere her: Guide: Sådan virker sengetids-funktionen i iOS 10

- Lommelygte: Man kan nu vælge mellem tre forskellige lysintensiteter.

- Tastatur: Har fået ny lyd.

- Game Center: Appen er blevet fjernet. Selve funktionaliteten i apps er dog bevaret.

Sådan opldaterer du til iOS 10

iOS kan installeres på alle enheder, der i dag har iOS 9 undtaget iPhone 4s og iPad 2. Ellers sagt på anden måde skal man have iPhone 5 eller nyere eller iPad 4. generation eller nyere for at kunne anvende iOS 10. Vil du have den fulde oversigt over kompatible enheder, så se her: Disse enheder kan opdateres til iOS 10

Du opdaterer ved at åbne Indstillinger > Generelt > Softwareopdatering og følge vejledningen.

Bemærk at der umiddelbart efter frigivelsen af en ny opdatering til iOS plejer at være stort pres på Apples servere, hvorfor der kan opstå problemer med at opdateringen tager lang tid eller at godkendelsen af den fejler. Løsningen er at have tålmodighed og vente på at presset på Apples servere aftager.

iOS 10.1

Første store opdatering til iOS 10. Læs mere om nyhederne i iOS 10.1 her: Apple frigiver iOS 10.1 med masser af fejlrettelser

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.