Apple har frigivet en ny udgave af macOS. Det hedder macOS 10.15 Catalina og kan installeres gratis på de Macs der understøtter det. Her er listen: Disse Macs kan opgraderes til macOS Catalina.

macOS Catalina indeholder flere nyheder og ændringer i forhold til macOS 10.14 Mojave. Der er også flere ting der forsvinder. Kendetegnende for macOS Catalina er en endnu tættere integration med styresystemerne til Apples andre enheder som iOS eller tvOS. Mange apps og funktioner går nu igen alle steder.

iTunes erstattes af tre nye apps

En af de markante ændringer i macOS Catalina er at iTunes forsvinder. I stedet bliver den erstattet af tre nye apps: Musik, TV og Podcast, hvori man administrerer de forskellige medietyper. Selve administrationen af din iPhone, som før foregik i iTunes, er flyttet til Finder.

Understøttelse af Apple Arcade

Med Catalina får Mac understøttelse af Apple Arcade, der har været ude til iOS og Apple TV i et par uger. Apple Arcade er Apples nye spiltjeneste, hvor du for 39 kroner om måneden får adgang til omkring 100 spil, der kan spilles på alle dine Apple-enheder.

Brug iPaden som ekstra skærm

En helt ny funktion i macOS Catalina er Sidecar. Med Sidecar-funktionen kan du bruge din iPad som ekstra skærm til din Mac. Det virker også med Apple Pencil så du kan bruge iPaden som tegnebræt. Du kan enten få vist det samme på iPaden som på din normale skærm eller bruge skærmspejling.

Flere apps fra iOS

I Catalina vil du bemærke flere apps og funktioner der er kendt fra iOS. Blandt andet den helt nye "Find min"-app, der er en sammensmeltning af Find min iPhone og Find mine venner. Den største nyhed her er, at man nu kan finde sin iPhone selvom den ikke er koblet til et netværk. Det sker via Bluetooth og andre Apple-enheder i nærheden.

Skærmtid er også kommet til Mac med Catalina.

Mindre nyheder

Af mindre nyheder kan nævnes en ny brugergrænseflade i Fotos samt en opdateret startside i Safari med mere relevant og personligt tilpasset indhold. I Mail er der forbedrede muligheder for at blokere bestemte afsendere samt afmelde uønskede nyhedsbreve.

Gamle 32 bit-apps virker ikke mere

Med Catalina er det slut med at køre gamle 32 bit-apps på Mac. Catalina understøtter nemlig kun 64 bit-apps. Den gamle Dashboard-funktion, er nu også helt væk. I de seneste udgaver af macOS har den været med, men deaktiveret som standard, men nu er den helt væk.

Udover de nævnte ting, er der anmasse smårettelser og optimeringer hele vejen rundt.

Du opdaterer til Catalina via Systemindstillinger.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.