Apple har frigivet iOS 12 - den næste store softwareopdatering til iPhonen og iPaden. iOS 12 indholder masser af ændringer og nyheder i forhold til iOS 11. Hovedfokus er på bedre performance. Apps åbner hurtigere, tastaturet kommer hurtigere frem, kameraet er hurtigere klar til at tage billeder og så videre over hele linjen. Specielt på ældre iPhones, vil der vær en mærkbar forskel.

Herunder er de ting som Apple fremhæver ved iOS 12

ARKit

Et af Apples fokusområder er augmented reality - forøget virkelighed. Det vil sige blandingen af den fysiske verden med den digitale.

I iOS 12 er der kommet et nyt ARKit der blandt andet byder på et nyt filformat til AR-indhold kaldet USDZ. Det er udviklet i samarbejde med Pixar og optimeret til deling.

Apple har lavet flere apps, der demonstrerer mulighederne. Med appen Measurement kan man måle ting med iPhonen. Med en anden app kan man spille et multiplayer augmented reality-spil. Lego er også klar med en app.

Det nye ARKit byder i sig selv ikke på noget nyt, men giver udviklere en masse værktøjer så de kan integrere augmented reality i deres apps og på den måde komme med nye muligheder for os brugere.

Forstyr ikke

Apple har i iOS 12 også forbedret alle de funktioner der handler om at man ikke skal forstyrres af notifikationer, opkald og så videre. Blandt kan man slå "Forstyr ikke til" i løbet af dagen og automatisk få det slået fra igen - for eksempel når man går fra et møde.

Det vil også blive muligt at indstille om visse notifikationer skal leveres lydløst. Siri vil desuden forslå at man slår notifikationer fra for apps man ikke har brugt længe.

En helt ny funktion er Screentime, der meget detaljeret giver en rapport over hvor meget og til hvad man bruger sin iPhone. Man kan eksempelvis indstille grænser for hvor meget man må bruge hver enkelt app. Når tiden er gået får man en opfordring til at lave noget andet. Med funktionen kan man bedre styre hvor meget ens børn bruger deres iPhone eller iPad. Der er mange avancerede muligheder for at indstille brugen af sin enhed.

Fotos

Ny udgave af Fotos, hvor søgefunktionen bliver kraftigt forbedret. Fotos-appen indekserer fotos, begivenheder og så videre, så det bliver nemmere at søge efter og finde fotos.

Der kommer også en ny meget avanceret funktion til deling af fotos.

Siri

Siri får en ny funktion kaldet "shortcuts". Men denne funktion kan man selv lære Siri forskellige nye ting. I praksis sker det ved at lave små genveje til de ting man. Det hele styres fra en ny app kaldet Shortcuts.

I Shortcuts er der en masser forudlavede genveje til forskellige ting, men man kan også lave sine egne. Man kan eksempelvis lave en genvej der hedder "Jeg skal hjem". Den tænder så en bestemt radiostation, viser vej, sender en besked til konen og hvad man ellers måtte ønske. Hver gang man siger "Jeg skal hjem" til Siri, bliver genvejen aktiveret.

Kort

Apple har inkluderet en ny udgave af Kort-appen, der er baseret på en ny Maps engine der er mere præcis end den gamle.

Animojis og Memojis

iOS 12 byder på flere nye Animojis og flere muligheder - blandt andet tungegenkendelse. En helt ny funktion er Memoji, hvilket er en animoji der ligner en selv - eller en anden. Vi en meget avanceret editor kan man lave virkelig personlige animojis og gemme dem så de kan bruges alle de andre steder, hvor man kan bruge animojis. Eksempelvis i Beskeder.

Bemærk at Animojis kun kan bruges på iPhones med FaceID. Det vil sige iPhone X samt de nye iPhones: Xs, Xs Max og Xr.

CarPlay

En stor nyhed er at CarPlay med iOS 12 nu understøtter tredjeparts navigeringsapps.

Ændrede apps

Apple har også opdateringer klar til flere af deres apps. Blandt andet nyhedsappen News (der ikke findes i Danmark), Værdipapirer og Memoer. De to sidste kommer nu også til iPaden.

Der er også opdatering til iBooks, der skifter navn til "Apple Books". Opdateringen indeholder blandt en ny Book Store.

Gruppe FaceTime er udskudt

Apple havde oprindeligt lovet gruppe-FaceTime med op til 32 deltagere. Funktionen var med i de første betaer, men forsvandt så igen og er ikke ed i den officielle frigivelse i denne omgang. Man må formode at det kommer senere.

Tilgængelighed

iOS 12 understøttes af alle enheder der kan køre iOS 11 i dag. Det vil sige iPhone 5s og nyere, alle modeller af iPad Air og iPad Pro, iPad (5. generation), iPad mini 2 og nyere samt iPod touch (6. generation). Enkelte af de nye funktioner kræver en bestemt hardware og understøttes ikke på alle enheder.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.