Apple oplyser, at de vil skifte Mac-platformen fra de nuværende Intel-chips til egenudviklede chips ala dem der sidder i iOS-enhederne. Det vil ifølge Apple forbedre ydelsen og give nye teknologiske muligheder. Det vil blandt andet betyde, at der fremover bruges samme processor-arkitektur på alle Apples produkter, hvilket gør det nemmere for udviklere at lave og vedligeholde apps for hele Apples økosystem. Eksisterende iPad- og iPhone-apps vil umiddelbart kunne installeres og afvikles på den nye Mac uden modifikationer.

Skiftet falder sammen med lanceringen af macOS Big Sur, der er den største Mac-opdatering i mere end et årti. Big Sur indeholder en masse værktøjer, der skal få overgangen til at gå så nemt som muligt for alle parter.

Den første regulære Mac i handlen med den nye chiparkitektur kommer allerde i løbet af 2020. Apple siger at det sker sidst på året. Herefter vil alle Apples eksisterende Macs med Intel-processorer stille og roligt blive udfaset og komme i nye udgaver. Denne proces kommer til at tage op til to år, oplyser Apple. Apple vil blive ved med at understøtte og komme med opdateringer til Intel-platformen i årevis - og vil også lancere enkelte Intel-Macs undervejs.

Optimeret og forfinet af Apple i et årti

I mere end et årti har Apples ingeniører udviklet og raffineret Apples egne chips til brug i iOS-enhederne, Apple Watch og Apple TV. Resultatet er en skalerbar arkitektur der byder på markedets bedste ydelse i forhold til energiforbruget. Noget det er ret væsentligt for batteridrevne enheder. Det er dette fundament, som Apple nu bygger videre på og overfører til Mac'en. Det vil betyde, at Mac-platformen får en bedre ydelse og at Apple får flere muligheder for at optimere hardwaren til de behov softwaren stiller. Ifølge Apple vil det betyde, at udviklere kan kode endnu mere kraftfulde apps og spil end hidtil. Adgang til Apples såkaldte Neural Engine gier optimal mulighed for maskinlæring på denne platform.

macOS Big Sur gør skiftet til Apples egne chips muligt

Apple har indbygget vigtige værktøjer, der skal få skiftet til at gå gnidningsløst, direkte i Big Sur og udviklerværktøjet Xcode 12. Ifølge Apple skal udviklenes arbejde med at portere eksisterende apps kun måles i dage.

Udviklerne for mulighed for at lave universal binaries, så apps understøtter både Intel-baserede Macs såvel som de nye Macs. Derudover vil brugerne via Rosetta-teknologien få mulighed for at køre eksisterende Mac-apps, der endnu ikke er opdateret, på den nye platform. Virtualiseringsteknologi, vil derudover gøre det muligt at køre Linux-apps også. Sidst men ikke mindst kan eksisterende iOS-apps afvikles direkte uden modifikationer. Fremover vil Mac-brugere altså få adgang til mange flere apps og mange flere typer af apps.

Udviklere kan starte med det samme

Udviklere kan allerede med det samme begynde omstillingen af deres apps til den nye arkitektur. Det sker med Apples nye "Universal App Quick Start Program", der blandt andet indeholder dokumentation, adgang til betaudgaver af Big Sur samt en Mac mini baseret på Apples A12Z Bionic System on a Chip med 16GB RAM og 512GB SSD. Apple begynder at sende disse nye computere til udviklere allerede i denne uge. Prisen er 3.999 kroner og computerne skal returneres til Apple, når programmet slutter. Tilmeldingen til programmet sker på https://developer.apple.com

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.