App til kontaktsporing afvist af Apple fordi den logger brugernes lokation
Apple og Google har valgt at blokere for en opdatering til de britiske sundhedsmyndigheders app til kontaktsporing i forbindelse med COVID-19-smitte. Det skriver BBC. Årsagen er at myndighederne vil indsamle lokationsdata om brugerne, hvilket er i strid med betingelserne for brug af Apples og Google fællesudviklede API til kontaktsporting, som appen er bygget på.
Sidste år gik Apple og Google sammen om at udvikle et API til kontaktsporing for at hjælpe med at komme corona-pandemien til livs. Dette API er blevet stillet til rådighed for myndigheder, så de kan bruge det i deres egne apps til kontaktsporing, når folk bliver testet positive for COVID-19. En af betingelserne for brugen af API'et er, at brugernes lokation ikke indsamles af myndighederne. Apple vægter traditionelt brugernes ret til privatliv meget højt og selv Google er enige denne gang.
Scanning af QR-koder giver adgang til lokationsdata
I England og Wales har appen til smittesporing haft en funktion, hvor brugerne på frivillig basis har kunnet scanne en QR-koder på offentlige steder. Herefter blev der fra gang til gang tjekket i en database, om at der var registeret en person med smitte det pågældende sted, og i givet fald ville man få en notifikation om det. Nu har myndighederne så ville udvide funktionen, så den enkelte brugers QR-scanninger bliver samles i en log på brugernes enhed, som man vil blive bedt om at dele med myndighederne, hvis man konstanteres smittet.
I strid med reglerne
Eller sagt på en anden måde: Myndighederne vil have adgang til en oversigt med præcise data over hvor og hvornår de enkelte smittede brugere har været. Det er ifølge Apples og Googles betingelser et alt for indgribende skridt i brugernes ret privatliv. Lige fra starten har det været meget klart, at en betingelse for at bruge API'et har været, at der ikke blev indsat lokationsdata om brugerne. Faktisk har det været hele præmissen for udviklingen af API'et i første omgang.
Det er derfor lidt af en gåde, hvorfor de britiske myndigheder alligevel forsøger. Det ser endda heller ikke til at de har opgivet helt. For de oplyser nu kun at funktionen indtil videre er forsinket - og altså ikke droppet. En mulighed udvej kunne være, at de dropper brugen af Apples og Google API og udvikler deres helt egen løsning fra bunden - og håber på at folk accepterer indgrebet i retten til privatliv.