Hvis ikke du renser din iPhone jævnligt, vil den have så mange bakterier siddende på sig, at du ikke kan forestille dig det. Det er en af de mest bakteriebefægte ting, vi bruger allermest. Og jo flere bakterier, der sidder på din iPhone, desto flere bakterier får du på hænderne, når du rører ved den. Der er ingen der siger, at det gør dig syg, men risikoen er der, det er der ingen tvivl om.

Moshi Deep Purple UV Sanitizer er et nyt apparat, der kan reducere mængden af bakterier på din iPhone, briller, ur og andre småting med op til 99,9%. Det bruger UV-stråler til formålet, og en rensning tager kun fire minutter. Produkter er nemt at bruge og fylder stort set ingenting. Til gengæld er det til 165 euro også prissat lidt stramt.

Men læs med her, hvis du synes at det lyder interessant.

Renser på en nem måde

Vi ved det jo alle sammen godt - særligt i disse tiden hører vi det nærmest dagligt - at bakterier og virus kan blive spredt via de ting vi rører ved. Vil man undgå det, er det derfor vigtigt at rense sine ting. Det kan være ved at vaske dem eller ved at spritte dem af. Selvom vi ved det, er der helt sikkert mange af de ting vi rører mange gange dagligt, vi ikke husker at gøre ordentligt rent. Måske fordi det er besværligt eller måske fordi de ikke egner sig til sæbe eller sprit.

Her tænker jeg eksempelvis på vores iPhones. Hvornår har du eksempelvis sidst renset din iPhone ordentligt? Det er her Moshis UV-renser kommer ind i billedet. Den er nemlig designet til netop dette formål. En nem, hurtig og enkel rensning af ens iPhone og andre småting såsom briller, AirPods, fjernbetjeninger etc.

Design og ibrugtagning

Moshi Deep Purple UV Sanitizer kommer som en boks, der kan foldes sammen, så den bliver næsten helt flad, når ikke man bruger den. I udfoldet tilstand måler den lidt mindre end 20 x 12 x 6 cm og kan derfor også rumme ting, der holder sig inden for disse mål.

Den kommer i en grå læderagtig finish på ydersiden, mens den på indersiden har en del metalsektioner, hvis formel er at reflektere UV-strålerne, så de bliver inde i boksen, hvor de skal gøre gavn. På bagsiden er der et USB-C-stik, som skal forbindes til en strømforsyning. Denne føler ikke med. Men da enheden kun bruger 240mA ved 5V (1,2W), kan du bare bruge din iPhone- eller MacBook-oplader til formålet - eller en powerbank, som på billedet øverst. Der medfølger USB-C til USB-A-kabel.

Opsætningen og ibrugtagningen er nem. Du folder boksen ud, placerer de ting der skal renses i den, og tilslutter strømmen. En statusindikator på forsiden lyser nu grønt for at fortælle at den er klar til rensning. Når du lukker låget starter renseprocessen automatisk efter et par sekunder, og statusindikatoren begynder at pulsere med en lilla farve for at vise, at rensningen er i gang. Når processen er færdig skifter indikatoren tilbage til grøn. En rensning tager omkring fire minutter.

UV-lys er ikke bare skadelige for bakterier og virus, det er heller ikke godt for vores øjne eller hud, så enheden har indbygget en funktion, der slukket for UV-lyset, hvis man åbner boksen, mens den kører.

Moshi oplyser, at UV-dioderne i boksen kan holde til 10 års daglig brug, og tilbyder da også 10 års garanti på produktet.

Hvordan virker det?

Det har længe været kendt, at kortbølget UV-lys, det man kalder UV-C, kan slå bakterier og virus ihjel. Det udnytter man på hospitaler, i landbruget og mange andre steder. Med UV-C-lys kan man blandt det sterilisere instrumenter eller rense vand.

Virkningen sker ved at UV-C-lyset giver skader på bakteriernes DNA, så bakterierne typisk ikke længere kan dele sig. Så ved at give dem en ordentlig dosis lys, dør de simpelthen.

Moshis UV-boks sørger for lys fra alle sider på én gang.

Jeg må indrømme, at jeg ikke har testet hvor godt Moshis belysning virker. Jeg er ellers uddannet mikrobiolog, så i princippet kunne jeg godt sætte et eksperiment op, der testede effektiviteten af belysningen. Men netop fordi jeg er inde i stoffet, ved jeg at UV-C-belysning har en dokumenteret effekt på at slå mikroorganismer ihjel. Der er ikke tale om trosbaseret hokus pokus, men om solid videnskabeligt dokumenteret effekt.

Moshi har selvfølgelig fået testet virkningen på uafhængige laboratorier. Testene viser at 99,9% af bakterier som Staphylococcus aureus og Escherichia coli, der begge er kendt for at kunne give seriøse maveonder, bliver slået ihjel under en rensning. Det betyder også, at der ikke er tale om en decideret desinfektion. UV-C dræber ikke alt, det reducerer mængden.

Det store spørgsmål er derfor ikke om boksen virker. Det gør den. Der er ingen tvivl om, at den slår bakterier ihjel. Der er heller ingen tvivl om, at vores iPhones er blandt de mest bakteriebefængte enheder vi har. Spørgsmålet er, om det gør os mindre syge at rense vores iPhones. Der er jo et hav at andre ting vi rører ved og kan få bakterier fra hver eneste dag. Jeg ved det ærligt talt ikke. Men uanset hvad, er det jo bedre at få reduceret E. Coli-mængden på iPhonen, end ikke at gøre det, og til det formål er Moshis UV-boks slet ikke så tosset endda.

Et relevant spørgsmål er om UV-C-belysning har effekt på Corona-virus. Det har det. Bestråling med UV-C kan både slå bakterier og virus ihjel, ifølge videnskaben også den virus (SARS-CoV-2) der forårsager COVID-19. Det aktuelle produkt er dog, mig bekendt, ikke blevet specifikt testet for dette.

Min vurdering

Moshi er ikke de første, der lancerer en UV-renser til private forbrugere. Der findes flere lignende produkter på markedet. Moshis adskiller sig fra mængden ved at tilbyde 360 graders belysning. Det vil sige, at man ikke skal vende sine ting, men at de på grund af det reflekterende metal får lys fra alle sider på én gang. Det betyder også, at man ikke skal komme for mange ting i boksen på samme tid, da de så skygger for hinanden. Den egner sig bedst til en eller to ting af gangen. At den kan foldes sammen, og dermed egner sig til at tage med på farten, er også en af de ting, der får den frem forrest i feltet blandt UV-rensere. Ikke at jeg rejser så meget for tiden, men alligevel.

Der er ingen tvivl om, at Moshi Deep Purple UV Sanitizer kan bruges til at reducere bakterier på eksempelvis din iPhone og andre små ting, og dermed potentielt set kan minimere din risiko for at blive syg. Synes du det lyder som en god ting, så er der ingen tvivl om, at Moshis produkt vil være et godt køb. Der findes flere alternativer på markedet. De fleste er små og målrettet rensning af en telefon eller lign, mens andre omvendt er på størrelse med en mikrobølgeovn. Moshis har en ganske fornuftig størrelse og er som sagt sammenklappelig, så den er til at tage med.

Moshi Deep Purple UV Sanitizer er et premiumprodukt, og det afspejler sig også i prisen, der ligger i den dyrere ende af skalaen. Men så får man også god materialekvalitet, et gennemtænkt design, 10 års garanti og en hurtig 360 graderes virkning på kun fire minutter.

Moshi Deep Purple UV Sanitizer koster 165 euro og kan købes her: Deep Purple™ UV Sanitizer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.