Jeg har tidligere beklaget mig over, at Apple har mistet noget af fordums tiders magi. Man kan heller ikke ligefrem sige at den seneste udgave af den klassiske iPad årgang 2021 oser af magi. Eller også gør den lige netop det.

For i dette produkt har Apple fundet den perfekte balance mellem pris, ydelse og funktionalitet. Jeg elsker den klassiske iPad, og alt den står for. Et enkelt produkt uden alt muligt ligegyldigt bras, hvis eneste funktion er at bilde os brugere ind, at det er i orden at tage flere tusinde kroner for et nyt Apple-produkt. Paradoksalt nok er det den klassiske iPad, der klarer den opgave, iPaden blev opfundet for at løse i sin tid, bedst. Nej, den er ikke hurtigst. Nej, den har ikke LiDAR-scanner. Men jeg har ikke brug for den slags, jeg skal bare have en iPad. Og med en pris, der starter ved 2.799 kroner er der næsten ikke engang nogen rund til at teste den, den er et instant buy. Det har jeg dog gjort alligevel, altså testet den. Bare lige for at få bekræftet at jeg har ret.

Ydelse

Den nye iPad har en A13 Bionic-systemchip. Det er en fin opgradering af den A12-chip, der sad i 8. generation. Det er ikke noget revolutionerede, der vil gøre en forskel i hverdagen. Men det er heller ikke pointen. Pointen er at sørge for at iPaden har kraft nok til dagens opgaver - og det har den. På papiret halter den selvfølgelig efter de bedre udstykkede iPads, men det er bare ikke et kraftoverskud, man nogensinde vil få brug for og dermed savne i en iPad til dagligdags brug som Netflix, Safari og mails.

Lagerplads

Apple har opgraderet lagerpladsen i basisudgaven fra 32 GB til nu 64 GB. Det er en nødvendig opgradering, og da den tilmed sker uden at ændre prisen på enheden, er det svært at få armene ned igen. Men da jeg hader at bruge Siri til at styre iPaden med, er jeg nok nødt til det.

Lidt malurt vil jeg dog kaste i bægeret her. For vil man have den store udgave, der nu kommer med 256 GB lagerplads i stedet for 128 GB, skal man af med 1.300 kroner ekstra. Prisforskellen i lagerplads er alt for stor. Forskellen i produktionspris er formodentligt kun ganske få dollar. 1.300 kr er meget, når man købe et USB-stick med 256 GB for under 150 kroner.

Batteritid

Batteritiden er fænomenal og ligger på 10-11 timer. Det er rigeligt til en hel dags normalt brug og ligger i samme niveau som Apples andre iPads.

Frontkamera

Her er der sket en kæmpe forbedring. Apple er gået fra 1,2 megapixel til 12 megapixel. Det er kæmpestort - men også på tide.

Personligt bruger jeg det ikke ret meget, men det er helt tydeligt, at Apple har haft videochat og -møder i baghoved, da de smed et nyt kamera i iPaden. Fra nærmest at være uegnet er basis-iPaden nu som skabt til videomøder. Særligt på grund af den nye 'Center Stage'-funktion, der sikrer at man altid er midt billedet, selvom man bevæger sig rundt.

Andet

iPad 9 understøtter Apple Pencil, men kun 1. generation. Det er bedre end ingenting, men hjælper jo ikke noget, hvis man har 2. generation. Det virker lidt som om, at Apple bevist har gjort iPaden dårlige her end nødvendigt for at lave en kunstig forskel på denne og de dyrere iPads.

Samlet vurdering

Jeg vil ikke tøve med at kalde iPad 9 for det bedste køb af alle Apples iPads. Prisen er simpelthen så attraktiv, at det er svært overhovedet at overveje de andre, der alle er dyrere selvom de i flere tilfælde har dårligere specifikationer. For eksempel har iPad mini ringere understøttelse af tastaturer. iPad Air mangler 'Center Stage'. iPad Pro er simpelthen bare for dyr. iPad 9 kan ikke det hele, men det meste - og det er godt nok til mig. Jo, den ser da lidt gammeldags ud, men den leverer det jeg har brug for.

iPad 9 er ganske enkelt, på sin egen nedtonede facon, et af de allerbedste Apple-køb i flere år, når man holder pris og funktionalitet op mod hinanden. Hvor ville jeg ønske, at Apple ville designe en iPhone med samme filosofi.

Du kan købe iPad 9 hos Apple (link).