En af de ting man ofte hører i forhold til iPad Pro (eller Apples iOS-enheder i det hele taget) er, at så længe man ikke har adgang til filsystemet, er enheden ikke andet end et legetøj. Forstået på den måde, at skal man arbejde professionelt med en enhed, så skal der være adgang til filsystemet. Det er nærmest et krav.

Nu er jeg jo forlængst gået all in på iPad Pro, som fungerer som min primære computer. Men er der én ting, jeg ikke savner så er det adgang til filsystemet. I hvert fald ikke som man normalt forstår det.

Det folk mener er typisk, at man skal have en ubegrænset root-adgang til hele systemet. Det vil sige, at man i en form for filbrowser vi kunne finde og se samtlige filer, der ligger på enheden inklusive system- og programfiler. Ubegrænset adgang til at åbne og redigere i samtlige filer i systemet. Sådan er det på en computer. Og det er argumentet for at sådan skal det også være i iOS, hvis det skal kunne bruges professionelt.

Men hvorfor egentlig? Pointen er vel ikke root-adgangen i sig selv, men det man har tænkt sig at bruge den til. Hvor mange bruger reelt den frie adgang i eksempelvis OS X til noget som helst? Ja, man flytter lidt filer, opretter mapper, omdøber etc. Men det er jo ikke noget, man ikke ville kunne gøre på andre måder. Den frie adgang til samtlige filer i styresystemet bliver brugt af så få, at det nærmest ikke giver mening at tælle dem.

Bare fordi man dagligt bruger OS X's Finder eller Windows tilsvarende, er det ikke ensbetydende med, at fri adgang til filsystemet er et krav for at kunne udføre de opgaver man gør. Det er er blande tingene sammen. Det er i virkeligheden slet ikke fri adgang man efterstræber, men muligheden for en overskuelig måde at organisere sine filer på.

En overskulig filhåndtering er sagen

Lige netop dette, er det jeg savner i iOS - ikke den frie adgang til system, for jeg ved ikke hvad jeg skulle bruge det til. Chancen for at komme til at slette noget forkert eller rode med noget, der ødelægger tingene er desuden så stor, at jeg gerne frabeder mig muligheden.

Men som sagt ønsker jeg en overskuelig filhåndtering - og den skal der være fri adgang til. Problemet med iOS har været, at hver enkelt app er en lukket sandkasse. De dokumenter man opretter i en app, tilhører denne app og er i princippet ikke tilgængelig for andre apps. Man kan så i nogle tilfælde eksportere og importere filer mellem apps, men det er altid en kopi af data. Den ene app beholder det dokument, der sendes til en anden app. Resultatet er at de samme data kan ligge mange steder uden at være synkrone, som hvis man kunne åbne den samme fysiske fil i alle apps.

Det er dette scenarie jeg selv - og tror jeg også de fleste andre i virkeligheden - savner, og ikke så meget systemadgangen i sig selv. Man ville nå rigtigt langt, hvis iOS havde en fælles kasse, hvor man kunne gemme dokumenter som man ville, og frit kunne åbne dem i andre apps i stedet for at dokumenterne ligger tilknyttet hver enkelt apps. Denne kasse skulle så være frit tilgængelig og man skulle kunne lægge hvad som hels i den. Musik, film, billeder, tekstdokumenter, og enhver anden fil. Præcis som man ville gøre på en computer eller i Dropbox.

Dét er for mig en professionel tilgang til problematiken. At filerne er stillet frit, så man kan åbne dem i lige præcis en app, man vil.

Er tæt på

Faktisk er Apple tæt på at være i mål med dette. Det har ikke fået så meget opmærksomhed, men med lanceringen af først iCloud Drive og siden iCloud Drive-appen er vi måske 80% i mål. Der mangler efter min mening to ting. At iCloud Drive ligger i skyen er ikke en af dem. Man kan altid diskutere for og i mod skyen. Nogle elsker det andre hader det. Det er hvad det er. Det er mere en personlig præference, der ikke rigtigt kan debateres. Apple har truffet et valg, og det kan jeg godt følge. Skyen er smart, det kommer man ikke uden om, uanset om man kan lide den eller ej.

Nej, det der mangler er for det første at iCoud Drive bliver gjort obligatorisk. I øjeblikket er det kun et tilbud, som app-udviklere kan bruge eller lade være med at bruge. Resultatet kender vi. Dokumenter gemmes under hver enkelt app, i stedet for et centralt sted. Uanset hvor smart iCloud Drive er, bliver det ikke brugbart før alle dokumenter som standard bliver gemt der i. Så kan der selvfølgelig godt være en partition på selve enheden ala c-drevet på en computer, så det ikke kun ligger i skyen. Teknologien og funktionaliteten er der allerede i dag, men Apple bør tvinge alle udviklere til at bruge den. Når man i en app vælger at gemme eller åbne en fil, bør der åbne en systemdialogboks der fører hen til filkassen, hvor filen så kan gemmes eller hentes. Det bør være forbudt at gemme filer uden for denne kasse - med mindre vi taler om netop systemfiler med indstillinger etc.

Når Apple gennemtrumfer dette, er vi 90% i mål. Så vil alle filer på enheden altid ligge i filkassen, hvor man via en dedikeret app ala OS X's Finder kan boltre sig. Men altså uden at have root-adgang til systemet. Det vil gøre 99,99% af samtlige brugere glade. I filkassen skal enhedens musik og film selvfølgelig også ligge på linje med alle andre dokumenter. Den kunstige opdeling vi se nu, skal væk.

De sidste 10% kommer, når denne filkasse så kan integrere med andre ting end iCloud. Det skal være muligt at bruge Dropbox, Google Drive eller en USB-pind efter eget valg. Det skal være fuldstændigt gnidningsløst, og de forskellige lagersteder skal bare optræde som en del af systemets lagerplads alt efter hvad man aktiverer.

iCloud Drive-appen overrasker positivt

Som sagt er vi ganske tæt på. Han man ikke fulgt med, vil man blive overrasket over hvor langt Apple er nået. iCloud Drive-appen, der både fås til iPhonen og iPaden, fungerer efter hensigten. Vil man eksempelvis uploade en fil til en hjemmeside, kan man åbne en fildialog som man kender det frem computeren, og vælge en fil i iCloud Drive. Det fungerer. Altså bort set fra at iCloud Drive på iOS kun er et lagersted, og filerne så flyttes hen i de apps, hvor de skal bruges.

Så adgang til iOS's filsystem savner jeg ikke - jeg savner at Apple spiller med musklerne og gør iCloud Drive mere potent og obligatorisk for alle apps at bruge. Den skal ophæves til systemstandard.

Det er filerne jeg vil have adgang til - ikke filsystemet.