Apples nye MagSafe-connector er en af de store nyheder i årets iPhones, og i det hele taget en af de største iPhone-nyheder i årevis. En alt ny type connector, der først og fremmest kan bruges til opladning, men som har en lang række anvendelsesmuligheder. Apple selv sælger har lanceret ting som covers, oplader og kreditkortholder mens andre producenter er klar med holder og ophæng. Du kan se nogle af de forskellige ting øverst.

Vi kan helt sikkert forvente os en masse ting i den kommende tid. Og helt sikkert nogle ting, som overrasker. Med MagSafe har Apple ganske enkelt sker rammerne for et helt nyt økosystem af iPhone-produkter.

Så langt så godt.

Min første følelse, da Apple præsenterede MagSafe, var begejstring. Jeg kunne se mulighederne. Men efter at have leget lidt med de forskellige ting, er min begejstring dalet en smule - eller måske endda en hel del.

Sådan virker MagSafe

Først skal vi lige have på plads, hvad MagSafe er. Det er i bund og grund bare en ring af magneter bygget ind i bagsiden af iPhonen samt i tilbehøret. Magneterne gør det nemt og hurtigt at sætte tilbehøret fast på iPhonen - eller omvendt. Generelt virker det ret godt, men med for eksempel covers er der ikke den snap-fornemmelse, som Apple ellers lægger op til. Det største problem er dog sikkerheden i at tilbehøret og iPhone bliver ved med at hænge sammen. Det vil sige at tilbehøret bliver siddende på iPhonen eller at iPhonen bliver siddende i tilbehøret.

Så længe man ikke piller for meget går det fint. Det er når man rumsterer, som når man putter iPhonen i lommen, problemerne opstår. Her falder Apples MagSafe-kreditkortholder eksempelvis nemt af når man putter telefonen i lommen, eller også bliver det siddende i lommen, når man tager telefonen op.

Magneter virker ikke sådan

Problemet ligger i magnetismens natur. Den magnetiske kraft virker vinkelret på magneten og derfor ligger magneters styrke i at forhindre dem i at blive trukket fra hinanden. Til gengæld skal der ikke meget kraft til at forskyde to magneter langs hinanden. Hvis du har en magnetisk knivholder, så prøv at tage en kniv af ved at hive den vinkelret væk fra holderen. Det er ret svært. Prøv så at hove den nedad langs holderen i stedet. Det er nemt. Derfor falder eksempelvis kreditkortholderen også nemt af, når den hænger fast i lommen, fordi de to magnet forskydes i forhold til hinanden.

Det er simpelthen ikke gennemtænkt fra Apples side. Faktisk er det så grelt, at jeg tænker på, om Apple overhovedet har testet dette scenarie i praksis. Jeg er bange for, at en MagSafe-holder til bilen vil lide af samme problem. Kun på steder, hvor kraften altid sker vinkelret på magneten, har MagSafe sin styrke.

MagSafe er nu det stik modsatte af, hvad det var før

Man skal også huske på, at MagSafe-ideen ikke er ny. Apple brugte i årevis MagSafe-opladere til MacBook'en. Her var ideen netop, at magneten holdt ladekablet på plads i MacBook'en, men at magnetens kraft var relativt nemt at overvinde, således at et træk i kablet ville få kablet til at falde af. Formålet var, at MacBook'en ikke skulle ryge på gulvet eller porten ikke blive ødelagt, hvis man trådte i kablet. MagSafe sørgede for at kablet i stedet slap grebet. Det var genialt at bruge magneter til dette.

Nu er MagSafe så gået hen og blevet det stik modsatte. Før var MagSafe garant for en ikke alt for kraftig forbindelse. Nu skal vi stole på MagSafe som en god og holdbar forbindelse. Jeg forstår det ikke.

Dumper - i hvert fald her i starten

Læg dertil at Apple selv advarer mod at lade kreditkortholderen sidde på iPhonen, når du oplader iPhonen trådløst, da det kan skade kreditkortenes chip. Måske er det ligefrem en feature, at den falder af og bliver i lommen, når man tage telefonen op for at lade. Hmm... En opladning, der i øvrigt er langtrukken og hæmmes af varmeudviklingen. Apple advarer også om, at lædercases får mærker af MagSafe-opladning.

I mine øjne dumper MagSafe som generelt koncept. Ideen virker god på papiret og til særlige opgaver. Men som et generelt koncept til alt muligt, er det i praksis bare ikke godt nok i alle de situationer Apple godt kunne tænke sig MagSafe anvendt. Skal jeg tage de positive briller på, er der måske bare tale om børnesygdomme ved en nyt teknologi, og måske bliver det bedre med tiden. Men liger nu og her er jeg ikke imponeret.

Min lære er, at MagSafe er ganske fint til nogle ting, men fejler til andre ting dikteret af magneters natur. Så inden du køber MagSafe-tilbehør, stå vurder nøje, i hvilke retninger tilbehøret påvirkes.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.