Af regeringens nye medieudspil fremgår det, at der bliver slukket for FM-kanalerne seneste i 2021. Begrundelsen er at det vil "fremskynde overgangen til digital radio (DAB) og skabe grundlag for, at borgerne får et større radioudbud med nyskabende indhold, formater og tjenester".

Det lyder jo meget godt. Og umiddelbart kunne det også lyde som rettidig omhu. Ud med det gamle analoge sendenet og helhjertet satsning på den digitale fremtid. Intet kunne dog være mere forkert. Det er en fejlslagen beslutning af flere grunde.

Ringe dækning

For det første fordi DAB-dækningen er meget mangelfuld. Der er kæmpe huller i DAB-dækningen mange steder og specielt indendøre halter det gevaldigt. I modsætning hertil kan man over hele Danmark, ude såvel som inde, modtage FM i god kvalitet. En af årsagerne til den dårlige dækning er at der skal flere DAB-antenner til at erstatte én FM-antenne. Dette problem kan selvfølgelig løses. Det handle bare om at sætte en masse antenner op. I praksis kommer det bare ikke til at ske. Der er intet der tyder på at der ligger handling bag politikernes løfter om ordentlig dækning. Vi har altså at gøre med et sendenet med store huller.

Mange kanaler presser kvaliteten

For det andet er kvaliteten af DAB mange steder ringere end FM. På papiret giver det nye DAB+ en god kvalitet, men mange steder bliver der skruet ned for bitraten fordi der skal presses mange kanaler ind på nettet. Her vil kvaliteten være dårligt selvom signalet er godt. Dette gælder specielt i de større byer. Andre steder vil det ikke være tilfældet og her vil kvaliteten (hvis ellers dækningen er god) være helt i top. Det er ikke rimeligt at den tekniske kvalitet på radiokanaler afhænger af hvor i landet man bor.

Koster borgerne milliarder

For det tredje vil det kræve at alle danskere smider deres FM-radio ud og køber en radio med DAB+ i stedet. Det vil koste en formue. Ikke for den enkelte, men for samfundet som helhed. Eksempelvis er stort set alle bilradioer i dag FM-radioer. De skal alle udskiftes, hvilket koster et par tusinde eller mere. Der står også masser af små FM-radioer mange steder. Hos mindre erhvervsdrivende, i sommerhuse og så videre. Alle disse skal også skiftes. Den samlede regning vil løbe op i flere milliarder.

DAB er en teknologisk blindgyde

Det giver ganske enkelt ikke mening af sate på DAB. Det er en teknologisk blindgyde der for længst er blevet overhalet af andre teknologier. Der er en hvis pointe i at FM-båndet, der i Danmark har fungeret siden 1950'erne, er moden for en udskiftning, men DAB er ikke løsningen. Det har i sig elv næsten 25 år på bagen uden at vore slået igennem.

I stedet kunne man satse på internetradio. Selve radioerne er billige end DAB, kanaludbudet er i praksis uendeligt uden at det går ud over kvaliteten og internetdækningen udbygges hele tiden. Faktisk er det en tendens der allerede er i gang, ligesom den er inden for TV. Flere og flere lytter til radio via nettet, så det sker helt af sig selv. Hvis regeringen gav det et lille skub og satsede helhjertet på internetradio i stedet for DAB, ville skiftet ske hurtigere og vi ville helt slippe for at der blev kastet flere penge i den fejlslagne DAB-teknologi.

Parallelt med internetradio skal der selvfølgelig holdes liv i FM-båndet indtil folk af sig selv ikke længere bruger det. Det er relativt få penge det koster sammenlignet med den kæmpe udgift der vil være til nye DAB-radioer.

Bliver der lyttet for meget til forhandlerne og for lidt til fagfolk?

De eneste der reelt vinder på et totalt skifte til DAB, er elektronikbranchen der vil kunne se frem til at skulle sælge millioner af nye enheder til folk. I oktober 2015 havde netop brancheforeningen for elektronikforhandlerne foretrædende for Folketingets Kulturudvalg. Her fortalte de om DAB's herligheder. Måske politikerne skulle lytte lidt mindre til de købmænd der kommer til at tjene kassen på et skifte og lidt mere til sagkundskaben og brugerne.

Vi har set det før med NemID og rejsekortet. Politikerne er ikke blege for at tvinge folk til at bruge en teknologi som ingen ønsker. Det klares nemt ved med et snuptag at fjerne alternativerne. Lad os håbe at de denne gang besinder sig.