Jony Ive har været hos Apple i 30 år og stået bag designet af nogle af verdens mest ikoniske IT-produkter. Ive har bogstaveligt talt haft en hånd på praktisk taget alle Apples produkter siden før årtusindeskiftet. Ikoniske produkter som iPhonen, MacBook’en og Apple Watch.

Men det lakker mod enden. Ive har meddelt at han stopper hos Apple og starter som selvstændig. Apple vil stadig bære blandt Ives kunder, men Ive vil fokusere mere bredt og hos Apple er der nu andre der overtager ansvaret for designet.

Selvom jeg har været meget begejstret for Ives design - og ikke mindst hans minimalistiske designfilosofi - er jeg blevet mere og mere overbevist om, at hans afgang vil blive en god ting for Apple.

Det er som om Ive er løbet tør for ideer. Apples vigtigste produkter som iPhonen og de forskellige MacBooks har ikke ændret sig fundamentalt i mange år. Det ene års model er blot en lille forbedring af sidste års model. Intet radikalt nyt i mange år. Og vi taler altså en flok designere der tidligere har stået bag den farverige eMac, arkitektlampe-iMac’en og den nuværende flade iMac og så videre. Radikalt forskellige computere der havde et modigt og opsigtsvækkende nærmest provokerende design da de kom frem. Man træder vist ingen over tæerne ved at sige, at der ikke er ret meget provokerende over Apples nuværende produkter. For lidt spræl og for meget glas og aluminium.

Misforstå mig ikke. Jeg elsker som sagt Ives produkter. Men måske er det på tide at turde prøve noget nyt. Ives afgang et i hvert fald en god anledning.

Jeg håber i hvert fald ikke at Apple kører videre i Ives spor. Istedet bør Apple give en ung lovende designer noget ansvar og tillid. En designer med nye friske ideer. Vi har ikke brug for en Ive-kopi men en ny original.

Det er selvfølgelig en chance at tage. Ives design virker jo. Det virker faktisk så godt at hele branchen har kopieret det ellert i hvert fald taget det til sig. I dag kan alle producenter lancere IT-udstyr som kom det fra Ive. Apple skiller sig ikke rigtigt ud længere. Lidt groft sagt.

Jeg synes st det er på tide med nyt blod og nye ideer? Hvad synes du?