Den anden dag sad jeg og kiggede efter lidt hardware til min søns gaming-computer. Jeg havnede på Asus' hjemmeside, og faldt med det samme over nogle flotte billeder af Asus' nye toptelefon ZenFone 7 Pro. Det er ikke en helt almindelig Android-telefon, den har nemlig et meget iøjefaldende flipkamera ulig noget andet jeg har set. Først tænkte jeg, "hold da op en gimmick", men ved nærmere eftertanke synes jeg faktisk ikke at ideen er så tosset endda.

Først vil jeg lige forklare hvordan det virker. Du kan også se det på billedet øverst. Kamerasystemet sidder på bagsiden af telefonen, som ethvert andet smartphonekamera. Men det er integreret så det kan klappes op og pege i den stikmodsatte retning - altså fungere som selfiekamera. Bevægelsen drives af en motor med vinkelsensor der giver fuld kontrol over vinklen. For hurtigt vinkelskift husker den ens foretrukne flip-positioner.

Og hvorfor skulle det være smart?

Der er nogle ting, der tiltaler mig ved Asus' løsning. Først og fremmest eliminerer den selvfølgelig fuldstændigt behovet for et kamerahak på forsiden, for kameraet sidder jo på bagsiden. Mange synes ikke at iPhones nuværende hak øverst er det helt store problem - men det skal man jo næsten synes, når man frivilligt har lagt næsten 10 tusinde for sine nye telefon. Men skal vi ikke bare være helt ærlige? Ville det optimale ikke være en skærm uden hak? Selv det lille runde skærmhak som flere Android-modeller har bare til selve kameraet er altså irriterende. Det irritationsmoment løser Asus flipkamera.

Det er dog ikke min væsentligste grund til at jeg synes om flipkameraet. Nej, det bedste argument er, at man med et enkelt kamera der kan pege begge veje kan få en højere kamerakvalitet til selfies, eller hvad man nu bruger kameraet på forsiden til. Ikke noget med et inferiørt, billigt kamera. Man får den ægte vare for fuld udblæsning uanset hvilken vej man tager billeder eller filmer - også alt ind i mellem. Ingen kan argumentere imod ideen om at få et bedre frontkamera. Det kan løses på mange måder. Flipkameraet er en af dem.

Nye muligheder

Hey, det stopper ikke her. Der er andre scenarier, hvor det at kunne indstille kameravinklen efter eget valg er en god ting. Ved at kamera og skærm ikke følges ad, vil man med en indstillelig vinkel på kameraet oftere kunne se hvad der foregår på skærmen fordi man ikke behøver orientere telefonen efter motivet, men kan nøjes med at orientere kameraet mod motivet. Behøver jeg nævne muligheden for panoramabilleder mens flipkameraet skifter vinkel? Det giver et mere jævnt panoramabillede end man kan med håndkraft. Motiontracking er endnu en mulighed, det vil sige en funktion, hvor kameraet selv skifter vinkel og føler et bevægeligt motiv. Selvfølgelig inden for rimelighedens grænser, men jo stadig bedre end slet ikke.

Sidst, men absolut ikke mindst, giver et flipkamera den udsøgte fornøjelse af at kunne klappe noget op og i med et tryk på en knap. Hvem husker ikke den modificerede Nokia 8110 fra Matrix-filmen, med et cover der udløses af en lille knap? Asus lover at flipkamerat kan holde til 200.000 flips. Det er 200.000 Neo-øjeblikke svarende til over 100 flips hver dag i 5 år.

Og hvad med ulemperne?

Selvfølgelig er det ikke en dans på roser det hele. Til trods for holdbarheden er angivet til 200.000 flips, kunne man frygte at hængslerne begynder at blive træge. I hvert fald når man smider menneskelige fejl i posen også. Jeg ville nødigt tabe en telefon med kamerat halvt slået ud. Asus skulle vist have indbygget en form for faldregistrering, så den kan nå at rede kameraet ved at klappe det ind, men hvor godt det virker ved jeg ikke. Lommeuld i maskineriet er også uundgåeligt. Vandtæthed er der heller ikke meget af i Asus' telefon. Nogle af disse ting kan sikkert løses, men holdbarheden i længden er min største bekymring.

Motor, hængsler og andet vejer noget. Om de vejer mere eller mindre end det frontkamera de overflødiggør ved jeg ikke, men Zenfone er en stor telefon. Det behøver dog ikke have noget med flipkameraet at gøre. Eksempelvis har den et kæmpe batteri, der nok mere er synderen. Tilsvarende med prisen. Jeg ved ikke om flipmekanismen er dyrere end bare at putte et ordentligt frontkamera i telefonen.

Man kan helt sikkert diskutere, om et flipkamera er en for avanceret løsning på et relativt simpelt problem. Men det er trods alt en løsning.

Kunne jeg se en flipkamera i en kommende iPhone?

Jeg ville aldrig købe en Zenphone, men jeg kunne faktisk godt se en iPhone med flipkamera for mig. De problemer den løser - fjerner skærmhakket og giver ensartet kvalitet uanset hvilken vej man tager billeder - opvejer i mine øjne klart risikoen for en skrøbelig telefon. Det er den jo faktisk i forvejen. Så en lille fiks iPhone med flipkamera skal være velkommen.

Det kommer dog aldrig til at ske. Jeg tror ikke, at Apple vil kopiere de flere og flere Android-telefoner der kommer med diverse ind- og udklappelige kameraer, blitzer og andre ting. Så skal Apple i hvert fald have et par yderligere ideer at diske op med.

Men måske Apple kunne starte med et flipkamera i MacBook'en. Det ville være en super gevinst, da den jo slet ikke har et kamera, der peger "den anden vej".

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.