Professor ved Aalborg Universitet, Gert Frølund Pedersen, har i flere år testet antennerne i moderne mobiltelefoner. Senest har han på foranledning ad DR's Kontant testet antennen i iPhone 6s. Resultatet var nedslående. iPhone 6s klarede sig ikke ret godt. Hvorfor testen dog ikke nødvendigvis kan bruges til så meget, har jeg kommenteret i en anden artikel: DR fejler i ny test af mobilantenner.

En anden ting DR glemmer at fortælle er, at Frølund for nogle år siden havde en kontrovers med Apple. Frølund mistænkte ganske enkelt Apple for at bryde et eller flere patenter, som Frølund og andre forskere ved Aalborg Universitet står bag. Efter lanceringen af iPhone 4s udtalte Frølund til ComOn at "Jeg kan ikke sige, om de direkte bryder patentet, men der er ikke mange måder, de kan vælge den rigtige antenne på, uden at de kommer til at bryde mange patenter."

Frølund kunne i virkeligheden være ligeglad, for det pågældende antennepatent havde han for længst solgt til Samsung for et ukendt beløb. Sagen var med andre ord allerede ude af hans hænder, og en sag mellem Samsung og Apple. Mig bekendt kom der dog ikke en sag ud af det, så Frølund tog sikkert fejl.

Jeg skal ikke anfægte Frølunds ret til at drive forretning med hvem han vil. Det skal heller ikke være en debat om rimeligheden i at fri forskning på et offentlig ejet Universitet skal gøres til genstand for patenter. Sidstnævnte er allerede glimrende debateret i Information.

Problemet er, at hvis man vil være uvildig ekspert, så skal man holde sin sti ren. Der må ikke være en finger at sætte på ens motiver. Der må ikke kunne drages tvivl om, hvorvidt det man kommer frem til, kan være farvet af tidligere forretningsforbindelser eller gammelt nag. For så kommer debatten nemlig bare til at dreje sig om det.

I denne sag er der ingen grund til at drage Frølunds testresultater i tvivl. Godt nok ligger en enkelt Samsung-model på 2. pladsen, men generelt klarer Samsung sig heller ikke for godt. Alligevel burde DR nok have oplyst seerne om Frølunds tidligere flirt med Samsung og beskyldningerne mod Apple. Hvis man vil lave et seriøst forbruger-program, skal man tage seerne alvorligt. Det sker blandt andet ved at fremlægge relevante informationer, så seerne selv kan vurdere om de betyder noget, og ikke lade journalister og tilrettelæggere foretage den vurdering. Mange andre steder ville det være i orden, men ikke i et forbrugerprogram der skal baseres på fuld åbenhed hele vejen rundt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.