Transas iSailor er en marin navigationsapp til iPaden. Altså en app der er beregnet til at fungere som søkortplotter. Præcis som vi kender det fra biler, hvor apps i stor udstrækning har erstattet dedikerede navigationsenheder.

iSailor er en god gratis app med alle de basale funktioner man har behov for til navigering på iPaden. Vil man have mere avancerede funktioner kan man via et in app-køb åbne for dem man har brug for. Selve søkortene skal selvfølgelig også tilkøbes. Vi har altså med en app at gøre, hvor ens behov bestemmer hvor meget den koster. Som udgangspunkt er den gratis, men alt efter hvad man tilkøber løber det hurtigt op. Om man kan lide den model er nok en smagssag. Personligt synes jeg det er en fin ide at man kun betaler for det man har brug for. Lige i dette tilfælde er funktionerne dog delt ind i lidt for mange portioner. Selv den mindste ekstra funktion koster penge. Inden du kaster dig over iSailor så gør dig selv den tjeneste at gennemgå hvilke funktioner du har brug for og lav regnestykket så du kender den samlede pris.

Gode vektor kort

Kortene i iSailor er Transas TX-97 vektor-kort. De dækker hele verden inklusive de indre vandveje i USA og Europa. Du køber de områder du har brug for enkeltvis. For danskere er det mest relevante kort "Baltic Sea. Western part" der dækker Det meste af Danmark, Sveriges vestkyst og Tyskland kyst. Det koster 295 kroner. I øjeblikket er lige netop dette kort desværre ikke tilgængeligt i appen. Det har det været tidligere - og vil også komme det igen senere. Jeg har været i kontakt med folkene bag, der oplyser at de har nogle problemer og at kortet vil vende tilbage i løbet af sommeren i forbindelse med en ny udgave af appen. Opdaterting: Jeg har nu fået at vide, at kortet kommer i løbet af juni.

iPadens egne sensorer (GPS) er i praksis ikke præcise nok, så jeg vil klart anbefale at du sørger for at iPaden kan koble på bådens NMEA-netværk så du kan benyttet en rigtig GPS, vindmåler eller hvad du nu måtte have. Gør du det, fungerer iPaden alene som skærm og har samme præcision som langt dyrere kortplottere.

Appens interface er rigtigt godt skruet sammen. Det virker meget gennemtænkt. Det er nem og overskueligt og med alle nødvendige funktioner og en virkelig god menu til administration af waypoint, ruter og tracking. Der er i også gode alarmer for anker etc. Appen er reagerer med det samme på ens tryk uden lag.

Regulær test kommer senere

Betragt denne artikel som en teaser til hvad iSailor kan. Jeg vil vende tilbage med en mere dybdegående test på et senere tidspunkt. Allerede nu kan jeg dog godt sige, at iSailor sagtens kan erstatte en rigtig kortplotter. Hvis du sørger for at den fodres med bådens rigtige sensorer og får den ordentligt monteret, men alt det vender jeg tilbage til.

Du kan købe Transas iSailor i App Store (link).

Jeg har desværre ikke kunnet tage nogle aktuelle screenshots på iPaden, da jeg har haft nogle tekniske problemer.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.