Da Apple i princippet bruger samme Intel-processor som windows-baserede computere, er det muligt at afvikle windows-programmer på sin Mac. En af metoderne er at benytte Apples Bootcamp. Et lille program, der gør det muligt at installere Windows på sin Mac, så man ved opstart af computeren, kan vælge at boote direkte OS X eller Windows.

En anden måde er at installere virtualiserings software som VMware Fusion eller Parallels Desktop. Med et af de to programmer installeret, kan man afvikle Windows direkte i OS X. Det sker ved at softwaren emulerer en windows-maskine.

Med Wine Bottler kan du pakke et windowsprogram ind, så det kan afvikles direkte på Mac

Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, hvilket vi ikke vil komme ind på her. Det skal nemlig handle om en helt tredje metode, der først og fremmest er interesant fordi den er helt og aldeles gratis. Det gør den perfekt for dem, der en sjælden gang skal afvikle et windows-program. Måske skal man endda bare afvikle et windows-program en enkelt gang, for at eksportere data eller noget andet. Her er det alt for omstændigt (og dyrt) med en af de to andre løsninger.

Programmet det skal handle om hedder Wine Bottler, og vi viser hvordan du får det til at virke. Wine Bottler fungerer på den måde, at den pakker windowsprogrammer ind på en sådan måde, at de kan afvikles på OS X. Det sker via et miljø kalder Wine. Wine Bottler er bare det program, der pakker windowsprogrammet ind, så det kan afvikles i Wine-miljøet. Det er nøjagtigt den samme måde, som benyttes i mange Mac-spil. De er i virkeligheden slet ikke lavet til Mac. Det er bare windowsudgaven, der er pakket ind, så det kan afvikles i Wine-miljøet. Et eksempel kunne være Spore.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men den er god nok. Man skal dog have in mente, at Wine Bottler ikke kan bruges til alle windows-programmer. Wine Bottler er et gratis program og det er i beta. Det har dog klaret de opgaver, jeg har haft brug for at få klaret.

Sådan bruger du Wine Bottler til gratis at afvikle Windows-programmer på din Mac

Først og fremmest skal programmet selvfølgelig hentes og installeres. Gå ind på winebottler.kronenberg.org og tryk på "Download". Åben den dmg-fil, som du har hentet. Det mounter diskbilledet og frembringer et vindue med to programikoner: Wine og Wine Bottler. Hiv begge to over i din Program-mappe i Finder.

Åben Wine Bottler. Du vil se et vindue, med tre muligheder i venstre side: Existing Prefixes, Install Predefined Prefixes og Create Custom Prefixes. Med prefixes menes her i virkeligheden programmer.

Trykker du på "Install Predefined Prefixes", vil du se en liste over windowsprogrammer, du umiddelbart kan installere. Det kunne være Internet Explorer, som enhver webudvikler ved ofte er en kilde til problemer, når man har designet en ny hjemmeside.

Windows-prgrammerne skal kun gennem Wine Bottler en gang

Vil du installere et af programmerne, vælger du det bare på listen og trykker på Install. Nu komme Wine Bottler på arbejde, og når det er færdigt, kan man afvikle programmet som et hvilket som helst andet program på Mac ved at dobbelt klikke på det. Turen gennem Wine Bottler, skal kun ske denne ene engang. Så er programmet blevet pakket ind, så det kan afvikles. Du vil sikkert se, at der også åbnes et program kaldet X11, når du kører et af disse programmer. Det skal du ikke tage dig af, det er nødvendigt for afviklingen. Bare lad programmet køre i baggrunden.

Det mest interessante er selvfølgelig, at installere nogle helt andre programmer end dem, der følger med. Her skal du trykke på "Installing Custom Prefixes". Du vil blive mødt at et ret uoverskueligt vindue, men i virkeligheden skal du bare lokalisere den windows .exe-fil du vil afvikle, samt trykke på "Install". Herefter vil du blive ført gennem installationsprocessen - præcis som den ville foregå på en windows-maskine.

Af og til skal der lidt ekstra benarbejde til for at få det til at virke

Det er ikke altid det virker. Nogle programmer kan ganske enkelt ikke pakkes ind, mens det med andre kræver lidt benarbejde i form af det der kaldes "Winetricks". Det er i virkeligheden bare nogle ekstra stykker software, som måske er krævet for at afvikle programmet. Det kunne være Adobes Air etc.

Nøgleordet når man vil benytte Wine Bottler er tålmodighed. Af og til, kan det godt tage en rum tid, at få pakket et program ind. Jo mere avanceret og kompliceret windows-programmet er, desto længere tid tager processen. Jeg har dog kun gode erfaringer med det, og har eksempelvis kunne afvikle et lille gratis program til design af racerbaner med. Et program, der ganske enkelt ikke var til at opdrive til Mac. Men heller ikke et program, jeg ville gide at investere i en windows-licens for at benytte, endsige bruge tiden på at få sat op. Det røg bare gennem Wine Bottler, også fungerede det.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.