I går aftes frigav Apple en ny såkaldt pre release-udgave af OS X Yosemite 10.10.3. Den største nyhed er et nyt fotoprogram kaldet Photos. Apple omtalte det første gang på udviklerkonferencen WWDC i juni sidste år, og nu er det her altså.

Photos er i princippet en erstaning for både iPhotos, Apples billedbehandlingsprogram henvendt mod almindelige brugere, og Aperture henvendt til professionelle. To programmer der i den grad også har trængt til en overhaling. I stedet for at fortsætte med de to, har Apple dog valgt at starte på en frisk i et samlet nyt program kaldet Photos. Det findes i øvrigt også til iOS, og sammenspillet mellem de forskellige platforme er en af nøglefunktionerne.

Her på iMacguide har jeg nu haft lejlighed til at kigge lidt nærmere på Photos. Det skal dog siges, at jeg kun har brugt Photos ganske kort, så der er alene tale om en foreløbig vurdering. Det kan sagtens vise sig, at der der dukker ting frem, når først man for alvor dykker ned i Photos og begynder at bruge det rigtigt.

Lever op til forventingerne

Lever det op til de tårnhøje forventinger? Ja, Photos lever op til forventningerne. Det er præcis så enkelt i brug som man havde kunnet håbe på. Hvor iPhotos til tider virker uoverskueligt og forvirrende, er Photos meget mere intuitivt i brug. Den helt store gevinst er integrationen med iCloud. Har man slået det til for alle sine enheder, vil alle ens billeder uanset hvilken enhed man tager dem på, blive smidt i det samme ene fotoalbum i skyen i fuld opløsning. Foretager du en redigering på én enhed, går den igen alle steder. Det er smart. Man er ikke længere bundet til at arbejde med sit indhold på én bestemt enhed. Det bliver stort.

Grundfunktionaliteten er der ikke pillet ved. Billederne er stadig inddelt i begivenheder, albums etc. Det hele er bare arrangeret på en ny måde, der fungerer bedre.

Superbrugere vil savne funktionalitet

Photos kommer med en række indbyggede værktøjer til at redigere sine billeder med. Tidligere Aperture-brugere vil nok savne noget mere at arbejde med, men alle vi andre casual brugere vil blive fuldt tilfredsstillede. Og hånden på hjertet, hvor ofte tager man sig alligevel sammen og får redigeret sine mange feriebilleder? Der er i hvert fald nok muligheder til at tilfredsstille mit behov.

Umiddelbart vurderet - omend dette dog ikke er undersøgt til bunds - virker Photos hurtigere i brug. Håndteringen af store fotobiblioteker går som en leg

Alt i alt er der tale om en ganske solid forbedring i forhold til iPhoto, men et tilbageskridt i forhold til Aperture. Jeg vil dog mene, at Apple har taget det rigtige valg. Selvfølgelig vil nogle professionelle brugere føle sig ladt i stikken, men der findes heldigvis fremragende alternativer som Lightroom. Alternativet havde været, at de almindelige brugere, som der trods alt er langt flest af, ville få et program, hvor de mistede det nemme overblik over mulighederne. Apple har med andre ord valgt at satse på at give de 99% af brugere et bedre program på bekostning af den ene procent superbrugere.

Med Photos får Apple endelig et fotoprogram i tak med tidens krav

iPhotos var et godt program for 10 år siden, men i en verden hvor de fleste billeder bliver taget med iPhones, og forbundethed er en afgørende faktor, holder det ikke længere. For hver dag har iPhotos føltes mere og mere gammeldags. Det får Apple rettet fornuftigt op på med Photos, og det er det vigtigste.

Photos er som sagt kun tilgængelig for folk med adgang til Apples pre releases lige nu. Den endelige frigivelse sker i løbet af foråret.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.