Hider 2 kan bedst beskrives som et digitalt pengeskab der sikrer at dine private data bliver godt beskyttet på din Mac. For at sikre dette gør Hider 2 to ting. Den krypterer dine filer og den skjuler dem fra filsystemet, så man ikke engang kan se, at de eksisterer.

I praksis foregår det ved at Hider 2 opretter en digital boks, der er beskyttet med kodeord. Herefter kan du flytte filer ind og ud af boksen. Når du flytter dem ind bliver de krypteret (med AES–256-kryptering) og når du flytter dem ud bliver de dekrypteret igen. Når boksen er lukket, kan udefrakommende ikke se hvilke filer den indeholder. Præcis som med et rigtigt pengerskab, hvor indholdet også er skjult for nysgerrige blikke, når døren er lukket.

Flot og gennemtænkt brugergrænseflade

En af de ting jeg godt kan lide ved Hider 2, og firmaet Macpaw der står bag, er at de tager æstetikken alvorligt. Selv en i bund og grund kedelig og teknisk app som Hider 2 får en brugergrænseflade, hvor der er kælet for mindste detalje. Det er den slags der sætter prikken over i'et. Fint illustreret ved den animation der vises, når man indtaster kodeordet. Her er vises en kombinationslås som på et rigtigt pengeskab.

Æstetik og brugergrænseflade handler ikke bare om lækkert design men i lige så høj grad også om brugervenlighed. Også her scorer Hider 2 højt. Appen er intuitiv at bruge og nem at forstå selvom man ikke nødvendigvis har den store tekniske indsigt. Hider 2 gør ganske enkelt filkryptering til en helt ukompliceret ting enhver kan gøre selvom man ikke kender det mindste til kryptering. Forstå man ideen med et fysisk pengeskab til fysiske ting, forstår man hvordan Hider 2 virker til digitale ting.

Nemt at bruge for alle - fungerer som et pengeskab

En vigtig detalje i pengeskabstankegangen er at man ikke kan arbejde på sine filer mens de ligger i skabet. De skal ud først og når man så er færdig med at bruge filerne, lægger man dem tilbage i boksen igen. Igen præcis på samme måde et pengeskab fungerer i virkeligheden.

Du er meget nemt at tilføje filer til boksen. Du kan enten trække dem over med musen eller tilføje dem via den menu der kommer frem, når du højreklikker på en fil i finder. Du kan også tilføje filer direkte via en dialogboks i Hider 2. Når du tilføjer en fil til Hider 2 forsvinder den fra den originale placering i filsystemet. Krypteringen er ret hurtig. På min 12" MacBook tager processen for 1GB cirka 10 sekunder, hvilket absolut er acceptabelt.

Når filerne ligger i Hider 2 er de som standard skjult og dermed utilgængelige. Du kan via en lille slider gør de skjulte filer tilgængelige igen på deres originale placering, hvilket svarer til at tage dem ud af pengeskabet så du kan bruge dem som normalt. Når du vil lægge dem tilbage i skabet, bruger du bare slideren igen. Dette kan også ske via macOS's topmenu, hvor der er en genvej til Hider 2's funktioner. Denne menu kan også benyttes i det daglige, hvis ikke du vil åbne appen her gang du skal bruge den.

Man kan inddele sit pengeskab i grupper og dermed sortere sine filer som man vil og Hider 2 understøtter også eksterne drev. Den mulighed udnytter jeg. Det vil sige at jeg har placeret den krypterede boks på et eksternt drev, hvor filerne så ligger sikkert og godt og fysisk adskilt fra Mac'ens eget drev.

Jeg har selv brugt Hider 2 i et par år

Jeg har selv brugt Hider 2 i et par år, og er meget tilfreds med hvordan appen virker. Det er filkrytering og sikkerhed for lægmand. Nemt at forstå og nemt at bruge i det daglige. Om der findes bedre eller billigere alternativer skal jeg ikke kunnet sige. Jeg holdt op med at lede da jeg første gang faldt over Hider 2. Det har leveret varen til mig, og vil sikkert også kunne tilfredsstille de fleste andres behov hvilket præcis er grunden til at jeg omtaler det. Appen har som sagt et par år på bagen, men så kan du jo betragte denne omtale som en langtidstest der er faldet positivt ud. Mit liv er i hvert fald for kort til at benytte noget i to år, hvis ikke jeg mente det virkede. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Hider 2.

Hider 2 kan købes for €19.95 hos MacPaw.

Artiklen er opdateret i september 2017.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.