Spil på Mac bliver af mange betegnet som en joke. Sådan var det måske nok i gamle dage, men i dag holder den antagelse på ingen måde vand. Der findes masser af fede spil til OS X, de får bare ikke så meget opmærksomhed. Det skal være slut nu. Fremover vil vi opprioritere vores omtaler og anmeldelser af spil til Mac. Og her taler vi vel og mærke om premium A-title fra øverste hylde.

Vi starter med Tomb Raider - og det er der en god grund til. Spillet er godt nok et års tid gammelt, men udgivelsen af Tomb Raider til Mac sidste år markerede en ny ære for spil til Mac. Dette ene spil har, som det vil fremgå af min anmeldelse, vendt op og ned på Mac-gaming. Tomb Raider er en ny begyndelse, og derfor starter vi der.

Tomb Raider er langt fra et nyt begreb for gamere. Men glem alt hvad du tror du ved om Tomb Radier og hovedpersonen Lara Croft. Det nye spil er en reboot af serien som Casino Royale var det for James Bond. I begge tilfælde et opgør med en lidt popsmart og gammeldags anskuelse. Men hvor den nye Bond er sort og kynisk, er den ny Lara Croft usikker og bange. Og det klæder hende.

Spillet starter på en båd med arkæologer på vej til en ø, der skal udforskes nær Japan. Det bliver stormvejr og båden synker. Men det bliver værre endnu. Lara Croft bortføres og vågner op i et reb med hovedet nedad i en grotte fyldt med lig. Det er en fremragende indledning på spillet, og uhyggen og angsten drypper nærmest ned af grottens fugtige vægge. Vi er med det samme helt med på præmissen om, at Lara Craft ikke er en frygtløs ninja-lignende figur, der æder banditter til morgenmad. Tværtimod er hun er bange, usikker og forvirret. Hvor er hun, hvor skal hun hen? Vi er lige så forvirrede som Lara, men det er vores opgave at finde ud af hvad der foregår, så vi kan komme væk fra øen.

tomb-raider-mac-02

Umiddelbart kan man godt komme til at tænke lidt på TV-serien Lost. Stemningen er den samme med fortættet uhygge, overnaturlige ting og gådefulde oplevelser.

I spillet styrer man Lara Croft i en blanding af first person shooter og puzzles, der er integreret godt i historien. Alt det der foregår på øen, alle de folk der er efter Croft og så videre, virker ikke opfundne til lejligheden. De dukker ikke bare op. Historien giver rent faktisk mening. Stor ros til udviklerne for det.

Spillet har en fremadskridende handling som en film, og man ledes hele tiden godt på vej med hensyn til styringen, som udvikler sig i løbet af spillet.

Grafikken i spillet er intet mindre end fremragende, og ødelægger totalt påstanden om, at Mac kun kan bruges til kabaler og spil med fugle. Jeg har spillet på en 21.5" iMac med NVIDIA GeForce GT 750M, og Tomb Raider kører komplet flydende med de bedste indstillinger over hele linjen. Det er ganske enkelt imponerende, så god grafikken er. Faktisk er det stort set umuligt at skelne mellem selve spillet og de indlagte cut-scenes. De glider over i hinanden uden at man kan mærke forskel, hvilket giver en god flydende spiloplevelse.

Skal man finde et ankepunkt er det, at spillet kan være lidt komplekst at styre via tastatur og mus. En form for gamepad vil klart være at foretrække. Det er selvfølgelig ikke udviklernes skyld, men blot en konstantering af, at Mac som spilplatform netop er lidt bagud. Personligt skal jeg i hvert fald have anskaffet en gamepad, hvilket vil gøre spillet endnu federe. Der er underholdning i timevis, og med mindre man virkelig er skarp første gang, kan man sagtes spillet det igen, for at få klaret alle de mange sidemissioner.

tomb-raider-mac-03

Er man vant til at spille småsspil på iOS eller Mac, skal man lige vænne sig til at Tomb Raider prismæssigt er på et andet niveau. Glem alt om spil til 7-13 kroner. Vi er i en helt anden liga rent kvalitetsmæssigt, og det bliver afspejlet i prisen. Når det er sagt, så får man meget mere underholdning for pengende ved at købe Tomb Raider end ved at tage en tur i biografen eller købe en film i iTunes Store.

Tomb Raider er alle pengene værd, og har du aldrig prøvet et rigtigt A-klasse spil til Mac, så lad Tomb Raider blive det første. Det er fremragende hele vejen igennem, og har som sagt indledningsvis kickstartet ikke bare Tomb Raider-serien men også OS X som spil-platform.

Tomb Raider kan købes på Steam eller i Mac App Store (link).

Bedømmelse: 5/5

Husk som altid at tjekke om din Mac lever op til systemkravene inden du køber.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.