På sidste sommers WWDC-konference annoncerede Apple, at de to fotoprogrammer iPhoto og Aperture rettet mod henholdsvis forbrugere og pro-brugere, ville fusionere til et nyt program kaldet Photos. Hele 10 måneder skulle vi vente på den officielle lancering. Jeg har så ventet yderligere nogle uger med at skrive en anmeldelse, så jeg har haft god tid til at få Photos ind under huden.

Jeg har selv haft benyttet både iPhoto og Aperture. Langt det meste af tiden dog iPhoto, der har været mit primære fotoprogram, så det er i den sammenhæng denne anmeldelse skal læses. Hvordan er Photos sammenlignet med iPhoto? Er du hardcore Aperture-bruger, så kan jeg lige så godt med det samme sige, at Photos ikke magter opgaven. Lad være med at bruge tid på at forsøge, men skift til noget andet i stedet. Photos er ikke et pro-program - og det er heller ikke intentionen.

To hovedfunktioner

Et fotoprogram har to altoverskyggende hovedfunktioner. For det første skal det bruges til selve organiseringen af billeder, så man bevarer overblikket over de ofte tusindevis af billeder. For det andet skal man kunne redigere sine billeder. Ting som at dele fotos via sociale medier eller at bestille kalendere etc. kan man også argumentere for er essentielle efter dagens standard, men i denne anmeldelse, er det de to hovedfunktioner, der lægges vægt på. Alt andet er ren bonus. Derfor er det også vigtigt, at disse sekundære funktioner ikke skygger for den egentlige brug.

En af Apples hovedideer med Photos har været at integrere fotos på alle ens Apple-enheder, så alle fotos altid er tilgængelige alle steder uanset om det så er ens iPhone, Apple TV eller Mac. En god og simpel men også meget ambitiøs ide, som Apple ikke helt kommer i mål med.

Brugergrænsefladen er modelleret efter iOS

Har du en iPhone eller iPad vil brugergrænsefladen i Photos virke bekendt. Den er nemlig modeleret efter iOS-appen af samme navn. Billerne vises i kronologisk rækkefølge med de nyeste billeder nederst. Billederne er ordnet i en slags hierarkisk system i tre niveauer. Apple kalder det År, Samlinger og Øjeblikke. De giver hver især det store overblik eller et nærbillede af et bestemt tidspunkt. Man navigerer mellem de tre niveauer med to pile-knapper øverst. Sidste niveau er selvfølgelig det enkelte billede.

Det første man vil bemærke i forhold til iPhoto er, hvor lynende hurtig Photos er. Hvor iPhoto med store fotobiblioteker har det med at være træg, er der ingen problemer med Photos. Apple har lagt en del arbejde i at forbedre hastigheden, og det er lykkedes til fulde. Første gang man bruger det nye program og importerer sine fotos fra ens iPhoto-bibliotek tager det selvfølgelig en rum tid (ofte timer), men herefter er Photos meget hurtigt i brug.

I selve importen bevares billedernes såkaldte EXIF-metadata. Ens stjernerating fra iPhoto bevares også, men konverteres til nøgleord ("1 stjerne" etc.). Ansigter bevares, men personlige metadata lavet i Aperture forsvinder helt. Et af hovedkoncepterne i iPhoto, de såkaldte Begivenheder, findes ikke i Photos så disse konverteres til Albums. Det samme gør iPhotos Ansigter, der dog bevares og videreføres, men nu altså som Album.

Albumtankegangen kræver tilvænning - men er et godt valg

Idet hele taget skal man lige vænne sig til at Photos alene ordner ting i Albums. Hvor iPhoto før havde for eksempel Begivenheder og Ansigter der var meget prominente i grænsefladen, er de nu reduceret til Albums på lige fod med andre Albums. Et godt valg efter min mening, men noget man lige skal forstå og vænne sig til, hvis man har sværget til iPhotos Begivenheder.

Albums er forskellige samlinger af fotos. Det kunne være efter begivenhed, men det kunne lige så godt være efter noget andet. Man kan inddele i farver, efter personer, efter emne etc. Det bestemmer man helt selv. Et billede kan sagtens ligge i flere albums på samme tid. Sletter man et billede fra et album, forsvinder det ikke fra fotobiblioteket, men kun det pågældende album. Originalfotoet ligger altså i selve oversigten, mens diverse albums i princippet bare er henvisninger til originalfotoet. Et godt valg at adskille originalfotos, der altid ligger i kronologisk orden og albums der kan organiseres som man vil.

Gode redigeringsværktøjer

Redigeringværktøjerne i Photos er gode og meget nemme at gå til. En klar forbedring i forhold til iPhoto. Enhver uden erfaring kan umiddelbart forbedre sine billeder via de indbyggede værktøjer. Vi man justere et billede manuelt er der tre ting man kan skrue på "lys", "farve" og "sort/hvid". Det er det. Enkelt og meget nemt forståeligt. Er man mere avanceret, kan man opdele "lys" i dets enkeltkomponenter, som "eksponering", "glanslys" og "kontrast" og skrue på dem manuelt. Udgangspunktet er dog, det simple og letforståelige. I virkeligheden er der jo ikke ret mange der aner, hvad glanslys og eksponering betyder og gør for et billede - og hvordan de påvirker hinanden. Alle ved til gengæld hvad "lys" betyder, og så justerer man det, og lader programmet om automatisk at regulere på knapperne under motorhjelmen. Igen et godt valg fra Apples side.

Forbundethed kan tilvælges

Som nævnt indledningsvis er forbundetheden med ens andre Apple-enheder en del af ideen med Photos. Man skaber et fælles fotobibliotek på tværs af enheder kaldet "iCloud Photo Library". Dette er ikke slået til som standard, og er derfor noget man skal vælge til. Typisk vil det også kræve at man køber plads på Apples iCloud-server, da ens billeder fylder alt for meget til at kunne være i de 5GB, man får gratis. Hvis du slår det til, vil alle dine billeder blive uploadet til Apples sky, og være tilgængelig på alle dine enheder. Eller jeg skulle måske snare skrive fra alle dine enheder. Det siger sig selv, at en iPhone på 32GB, ikke har plads til alle ens 200GB fotos. Derfor optimeres de i størrelse og hentes først i fuld opløsning, hvis man vil se hele billedet. Dette kræver selvfølgelig netadgang og tager tid. Det smarte ved iCloud Photo Library, er at der virkelig er tale om ét bibliotek. De ændringer i ens billeder man foretager på én enhed synkroniseres til de andre enheder, da de sker i selve ens original-bibliotek. Der er altså ikke blot tale om, at billederne på iPhonen er kopier. Det er det originale bibliotek man arbejder med.

Vil man ikke gå all in på iCloud Photo Library, kan man nøjes med at oprette små delte albums, hvor man kan dele udvalgte billeder efter behov. Disse fælles albums fungerer som alle andre albums, men vil altså være tilgængelige på ens andre enheder.

Photos er et godt program

Alt i alt er jeg meget tilfreds med Photos. Det er meget hurtigere og lettere end iPhoto. Man føler sig helt flyvende i forhold til iPhotos tunge brugergrænseflade. Her er Apple lykkedes 100%. Det hvor det hele halter lidt er i manglen på information. Photos er så glat og velpoleret, at det kan være svært at finde information om ens billeder og om hvad der foregår. Nogle gange har jeg ingen anelse om, hvorvidt en proces er i gang eller hvad der sker.

Uanset hvordan man vender og drejer det, er Photos et gevaldigt skridt opad sammenlignet med iPhoto. Apple har stort set over hele linjen truffet de rigtige valg, der vidner om at de har 10 års erfaring med udvikling af professionelle såvel som forbrugerrettede fotoprogrammer. Alt går op i en højere enhed i Photos. At Apple så ikke længere tilbyder et professionelt værktøj er hvad det er. Photos er ikke er erstatning for Aperture - og det har aldrig været ideen. For alle os andre er Photos et voldsomt godt program, der kan præcis det vi forventer og kræver i dag. At Apple så burde have lanceret det for et år år siden er noget helt andet. Nu er det her i hvert fald.

iPhotos var et godt program for 10 år siden, men i en verden hvor de fleste billeder bliver taget med iPhones, og forbundethed er en afgørende faktor, holder det ikke længere. For hver dag har iPhotos føltes mere og mere gammeldags. Det får Apple rettet fornuftigt op på med Photos, og det er det vigtigste.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.