Ideen med DaisyDisk er, at det skaber et grafisk billede af de filer man har på sin Mac, for at gøre det nemmere med at lokalisere og slette store filer, der optager plads på ens drev. Det lyder måske en anelse overkill, med et program til den opgave, men netop den grafiske fremstilling er genial, og giver et lynhurtigt overblik. DaisyDisk har da også fået rigtigt gode anmeldelse fra brugerne i Mac App Store.

Når man stater DaisyDisk, vil man se en liste over de drev, der er tilsluttet ens maskine, og hvor meget plads der tilgængeligt på dem. Det første man skal gøre er at skanne drevet. Det tager et par minutter at scanne 500 GB.

Det er helt magisk

Herefter begynder det magiske. Man få nemlig præsenteret indholder på drevet i noget der minder om en halvcirkel. Alt efter i hvilke mapper indholder ligger, har det forskellig farve. Det betyder at man med det samme har et overblik over, hvor de store syndere er i forhold til at optage plads. Man kan så klikke sig gennem mapperne og ende på fil niveau.

Alt sammen sker via lækre animationer. Ideen med det hele er som sagt at finde store (eller mindre) filer der kan slettes, og når man finder en sådan fil, trækker man den bare til slet-ikont, hvor den så vil ligge indtil man beder programmet om at slette den rigtigt. Man kan derfor fortryde (så længe man ikke har slettet rigtigt) og kan hele tiden se, hvor meget plads man får frigjort på drevet. For at sikre sig, at man ikke kommer til at slette noget forkert, er der mulighed for et previewe indholdet af filerne inden man sletter dem.

Nemt af forstå og bruge

DaisyDisk er selvfølgelig ikke et program man vil benytte dagligt. Det er et, man hiver frem en gang i mellem, når computeren trænger til lidt vedligeholdelse. Til det formål er det dog genialt. Den grafiske fremstilling er meget nemmere at forstå intuitivt end en lang filliste i Finder eller Apples eget oprydningsværktøj. Jeg har fundet frigjort adskillige GB på mine drev via DaisyDisk, selv jeg faktisk ofte har brugt Finder til at rydde op. Forklaringen er, at man på et sekund kan se, hvad det er på ens drev der optager plads. Det behøver ikke nødvendigvis være en enkelt fil, det kan også være en hel mappe. DaisyDisk får mine varmeste anbefalinger.

DaisyDisk kan købes i Mac App Store for 89 kr (link).

Artiklen er ajourført i april 2018.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.