Har en gammel iPhone iPad eller iPod touch liggende og samle støv i skuffen? Hvorfor ikke i stedet bruge den som mediecenter ala Apple TV? Det er ganske nemt at sætte op, og så bliver enheden jo brugt til noget fornuftigt.

Du kender sikkert allerede Apple TV. Hvis ikke du gør, er det en enhed man kobler til sit TV så man kan streame film og video fra iTunes Store eller fra de mange apps der findes på markedet. En iOS-enhed kan i det store hele fungere som mediecenter på samme måde som Apple TV. Det vil sige give adgang til at se film og TV fra nettet.

Det er meget nemt at sætte op, og bruger du en gammel iPhone, der ikke længere bruges til noget andet, kan du lade den være permanent forbundet med TV'et. Du kan dog også bruge din normale enhed, men skal selvfølgelig så koble den til og fra hver gang du vil bruge den. Det spiller ingen rolle om enheden har elendig batteritid, da den permanent vil få strøm via opladeren.

Du får altså en dedikeret enhed, der ligesom Apple TV, kan bruges til at afspille videoindhold på dit TV.

Nødvendigt udstyr

For at komme i gang skal du bruge en adapter der forbinder din iPhone med dit TV. Hvilken en du skal bruge kommer an på, hvilket stik din gamle iPhone har. Jeg tager udgangspunkt i en enhed med Lightning-stik.

Her en samlet oversigt over det udstyr du skal bruge. Det meste har du sikkert i forvejen.

- En iPhone, iPad eller iPod touch med Lightningstik.

- En Lightning til HDMI-adapter. Den kan købes hos Apple for 399 kr (link).

- Lightningkabel og oplader.

- HDMI-kabel og TV med HDMI-indgang.

Opsætning

Hvis du bruger en dedikeret enhed til formålet, så er det bedste at starte med at gendanne enheden, så alt indhold bliver slettet. Da enheden kun skal bruges til dette ene formål, er der ingen grund til at have alt muligt andet liggende på den. Når enheden er gendannet er du klar til opsætningen.

Start med at forbinde delene. Adapteren skal i iPhonen og HDMI-kablet skal forbindes til TV'et. Sæt desuden et Lightning-kabel i adapteren og forbind det til en oplader. Det er i princippet det hele. Nu bliver skærmen på din iPhonen spejlet til dit TV.

Software giver mediecenterfunktionalitet

Da iPhonen ikke er designet til at være mediecenter, som Apple TV er, kommer den ikke med en præinstalleret mediecenter-app. Du skal altså selv installere en eller flere apps til for målet. Der findes flere at vælge mellem. Jeg bruger selv Videostream. En app lavet specifikt til formålet. Den giver en god brugergrænseflade og kan afpille stort set alle videoformaet.

Videostream kræver at du installerer en videoserver på din computer (findes til både macOS og Windows). Da du kan bruge din normale iPhone som remote, behøver den gamle iPhone ikke ligge tilgængelig ved sofaen. Du bruger ganske enkelt bare din normale iPhone til at styre Videostream med. Jeg vil ikke gå yderligere i detaljer med hvordan appen virker, da den er nem at komme i gang med.

Du kan også benytte Plesk eller Apples egen video-app til indhold fra iTunes eller iTunes Store.

Så simpelt er det faktisk, at bruge sin gamle iPhone eller iPod touch som erstatning for Apple TV. Rigtigt smart, hvis du alligevel bare har en gammel iOS-enhed liggende og samle støv.

Du kan læse mere om hvad apen kan og hvordan den fungerer her: collect3.com.au/videostream/

Artiklen er oprindeligt udgivet i marts 2011. Opdateret i februar 2017.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.