Tip: Sådan beskytter du din iPhone med kodeord
Hvis du er nervøs for, at nogen skal få adgang til dine fortrolige data på din iPhone eller iPad, så skal du sørge for at den er beskyttet med et kodeord. Har du beskyttet din iPhone med et password eller kodeord, vil det kræve indtastning af dette kodeord før enheden kan bruges til andet end nødopkald. Alt efter hvordan du har sat din iPhone op, kan visse ting dog være tilgængelige fra lock-screen, der er den skærm der vises når telefonen er låst. Det kan eksempelvis være beskeder eller kalenderaftaler.
Bemærk at når du beskytter iPhonen med kodeord, så bliver indholdet på enheden samtidig krypteret. Kryptering betyder at indholdet bliver kodet på en bestemt måde, så det ikke kan læses, selvom man får adgang til det. Et kodeord er derfor ikke bare en lås på enheden, der er også en nøgle det krypterer indholdet. Denne kryptering er ikke for sjov. Glemmer du kodeordet, er dit indhold væk for altid. Det kan ikke lade sig gøre at genskabe det - og Apple kan ikke hjælpe dig, da de ikke har nøglen (kodeordet) som er blevet brugt til krypteringen.
Normalt er opsætning af kodeord noget der foregår under opsætningen af iPhonen eller iPaden. Men har du fravalgt det, kan det sagtens lade sig gøre, at beskytte enheden med kodeord efterfølgende.
Se her hvordan du gør.
Sådan beskytter du din iPhone med kodeord
1. Start med at åbne Indstillinger > Touch ID og adgangkode. Har du en iOS-enhed uden Touch ID (fingeraftrykslæser) hedder det bare Adgangkode.
2. Tryk på "Slå adgangkode til".
3. Nu skal du vælge hvilken type adgangkode du vil bruge. Tryk på "Indstillinger til adgangskode"
Standarden er en 4-cifret numerisk kode. Det kan ikke anbefales. Den er er forholdsvis nem at gætte. I hvert fald nemmere ned de andre muligheder. De andre muligheder er en 6-cifret numerisk kode, en "Speciel numerisk kode", der bare betyder at den kan have så mange cifre du ønsker, samt en "Speciel alfanumerisk kode", der betyder en kode der kan indeholde alle tal, bogstaver og andre tegn. Jeg vil anbefale det sidste.
4. Skriv din kode (og sørg for at det er en du kan huske).
5. Skriv koden en gang til. Dette er for at sikre at du ikke er kommet til at skrive forkert første gang.
Nu er din enhed faktisk beskyttet med kodeord. Jeg vil dog anbefale at du lige løber indstillingerne igennem inden du stopper.
6. Tryk på "kræv adgangskode". Her kan du indstille det tidsinterval der skal gå inden iPhonen beder dig om et kodeord efter den er gået på standby. Jo kortere tid du vælger, desto mere sikkert er det. Der kan dg være en vis ide i at vælge eksempelvis et kvarter eller 5 minutter, så man lige kan lægge iPaden fra sig, uden at skulle skrive kodeordet igen.
7. Under "Tillad adgang når låst" kan du vælge hvilke ting, der skalvære adgang til fra lockscreenen selvom enheden er låst.
8. "slet data" er en sikkerhedsfunktion, der gør at alt indhold på enheden bliver slettet, hvis kodeordet har været forsøgt indtastet 10 gange. Slå kun denne funktion til, hvis du er helt sikker, og hvis det er meget vigtig for dig, at indholdet ikke kommer i andres hænder. en iPad i hænderne på et barn, kan hurtigt få 10 forkerte kodeordsforsøg, og her ønsker man næppe at indholdet skal blive slettet.
9. Øverst kan du skifte kodeordet eller slå det fra igen.
10. Har du en enhed med Touch ID, kan du som en ekstra bekvemmelighed tilføje muligheden for at låse din enhed op med en eller flere af dine fingre. Tryk på "Tilføj fingeraftryk" og følg vejledningen. Bemærk at Touch ID ikke kan stå alene. Det er udelukkende et supplement til kodeordet. Har din iPhone været slukket, eller har du ikke brugt det i 48 timer, kan du ikke låse den på med fingeren, men skal bruge kodeordet. Du kan indstille om Touch ID skal kunne anvendes til at godkende køb i App Store og flere andre ting.
Til sidst vil jeg lige understrege endnu engang, at hvis du har sat kodeord på din iPhone eller iPad, så kan den ikke låses op uden kendskab til denne kodeord. Heller ikke af Apple. Der findes ingen kendte metoder til at komme uden om dette på. Glemmer du dit kodeord, vil dit indhold være væk for altid. Krypteringen kan ganske enkelt ikke brydes. Sørg derfor for at du kan huske dit kodeord.