Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er kommet til at lukke Safari ved en fejl så alle åbne faner og eventuelt indhold jeg har været ved at skrive er forsvundet. Jeg ved dog at det er enormt frustrerende - også selvom man kan åbne Safari og genindlæse de lukkede hjemmesider.

Nu tænker du måske at jeg er lidt vel fummelfingret hvis jeg kommer til at lukke Safari ved en fejl. Det kræver trods alt at man dykker lidt ned i menuere i toppen. Ja, eller trykker på tastaturgenvejen "command + q". Det er lige præcis når jeg bruger tastaturgenvejen at det går galt. Den ligger nemlig lige ved siden af en anden genvej jeg bruger meget, nemlig "command + w" der lukker den aktive fane. Folk der bruger "command + tab" til at skifte mellem programmer med, vil sikkert have oplevet det sammem. Der skal ikke ret meget til, før man får trykket på den forkerte tast.

Hvorom alting er, har jeg besluttet at det skal være slut. Det logiske og oplagte ville være, at Apple havde indbygget en "Er du sikker"-dialogboks, når man forsøgte at lukke samtlige åbne vinduer og faner. Det har Chrome-browseren vist nok mulighed for. Det har Safari dog ikke, så derfor må man tage sagen i egen hånd.

Der findes flere forskellige muligheder for at løse problemet på. Man kan eksempelvis lave et lille script, der bryder ind når man vi lukke Safari eller man kan hente nogle tredjepartsprogrammer. Jeg synes dog at de løsninger ofte er rodede og ofte kun virker sporadisk.

Sådan ændrer du tastaturgenvejen så du ikke kommer til at lukke Safari ved en fejl

Det jeg vil anbefale - og nu selv har indført - er at ændre tastaturgenvejen til lukning af Safari fra "command + q" til noget andet. I mit tilfælde til "command + option + q". Det er nemt at huske, men kræver lige en ekstra tast, så jeg er bedre sikret mod uheld.

Det er meget nemt:

1. Åbn Systemindstillinger via æble-menuen øverst.

2. Vælg Tastatur

3. Tryk på Genveje øverst og vælg programgenveje i venstre side.

4. Tryk på den lille plus-knap under vinduet.

5. I det vindue der dukker på skal du i program vælge "Safari" og i Menutitel skrive "Slut Safari" uden anførelsestegn. Bruger du en engelsk udgave af macOS, skal du skrive "Quit Safari".

6. Ud for Tastaturgenvej skal du skrive en ny kombination. I mit tilfælde holder jeg command og option (også kaldet alt) nede og trykker på q.

7. Slut af med at trykke på "Tilføj".

Nu har du ændret tastaturgenvejen for at lukke Safari, så der ikke sker noget, hvis du kommer til at trykke på den normale tastaturgenvej ved en fejl.

Tippet kan selvfølgelig også bruges til alle andre programmer og i andre sammenhænge, så du kan få lige præcis den tastaturgenvej til et givent menupunkt du ønsker i en hvilken som helst app - uanset hvad formålet så er.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.