En ny funktion i macOS Sierra er et værktøj til administration af ens lagerplads med det formål at spare på eller frigive lagerplads ved at slette unødvendige filer og dokumenter. Noget af processen er automatiseret, mens det meste er manuelt arbejde. Ved at bruge værktøjet kan du med stor sandsynlighed få frigivet en del GB på din harddisk eller SSD. Præcis hvor mange GB du kan få frigivet er helt afhængig af, hvad du har liggende på din Mac, hvor gammel den er, og hvor vigtigt det er for dig at gemme rub og stub.

Sådan åbner du værktøjet og kommer i gang

Du kommer til lagerplads-administrationen ved at vælge "Om denne Mac" i æble-menuen øverst og dernæst trykke på "Lagringsplads" og "Administrer".

Her vil du se en todelt oversigt (se billedet øverst). I venstre side vil der være en emneopdelt liste over de filer der ligger på computeren. I højre side vil der i første omgang være en liste over ting du kan gøre for at frigive eller spare plads på drevet. Hvis ikke du kan se dette, kan du trykke på "Anbefalinger" i venstre side.

Hvis vi starter med filoversigten. Den er selvforklarende og giver et overblik over dine filer. Du kan eksempelvis klikke på "Dokumenter" og få vist alle dine dokumenter. Du kan sortere efter størrelse dato etc. Ideen er selvfølgelig at kunne identificere filer der optager meget plads eller som er så gamle, at du ikke bruger dem. Ved at gå filerne i de forskellige kategorier kan du derfor manuelt sikkert finde en del, der kan slettes.

De automatiserede muligheder er mere interessante. Som skrevet kommer du til dem ved at trykke på "Anbefalinger" øverst i venstre side. I mit tilfælde er der fire ting at vælge mellem. Jeg gennemgår dem en efter en herunder.

Opbevar i iCloud

Slår du denne funktion til, vil dine dokumenter, billeder og videoer blive opbevaret i Apples sky, iCloud. Billeder og videoer i skyen har vi hele tiden haft. Det nye er at man også kan få opbevaret hele sin Dokumenter- og Skrivebords-mappe i iCloud. De to mapper synkroniseres ganske enkelt automatisk med Apples iCloud-server, hvor man førhen kun fik synkroniseret den specielle iCloud-mappe. Funktionen kræver selvfølgelig at man har plads nok i skyen, hvilket krævet at man køber sig til de mere end 5GB, der følger med gratis.

Men hvordan kan det at synkronisere sine dokumenter med skyen spare plads på ens lokale disk? Det kan det fordi Apples har integreret et system, så visse dokumenter slettes fra ens Mac, hvis der bliver pladsmangel. I dette tilfælde er det kun nye og nyligt åbne dokumenter der opbevares på Mac'en, mens de resterende alene opbevares i iCloud. Ideen er selvfølgelig at der ikke er grund til at bruge ens sparsomme plads på drevet til filer man alligvel aldrig bruger. De kan lige så godt ligge på lager i skyen.

Optimer lagring

Ved at slå "Optimeret lagring" til, bliver de film og TV-udsendelser du har købt i iTunes automatisk slettet fra din Mac, når du har set dem. Du vil altid kunne hente dem igen i iTunes, hvis du får behov for det. Derudover bliver kun de seneste bilag fra dine emails gemt på din Mac. Igen kan de hentes fra mailserveren, hvis du får behov for det.

Tøm papirkurv automatisk

Denne er selvforklarende. Med funktionen slået til, bliver filer automatisk slettet fra din papirkurv, når de har ligget der 30 dage. Siden ideen med at smide filer i papirkurven er at de skal slettes, kan du roligt slå denne funktion til, specielt hvis du er typen, der glemmer at tømme papirkurven manuelt af og til.

Formindsk rod

Den sidste mulighed er bare en genvej til dokumentoversigten i venstre side. Altså en mulighed for at gennemse og slette filer manuelt.

Brug de funktioner du synes er relevante for dig. Med lidt arbejde og de rette automatiske ting slået til, kan du næsten med garanti finde en del GB på din harddisk eller SSD.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.