Time Machine er Apple løsning til backup af ens Mac. Den er indbygget som en del af macOS og derfor uhyggelig nem at bruge. Det hele kontrolleres fra Systemindstillinger > Time Machine.

En af de smarte ting ved Time Machine er, at man ikke hele tiden overskriver sikkerhedskopien med de nyeste filer, men har mulighed for at gå tilbage i tiden og finde præcis den udgave af ens fil, man ønsker. Deraf også navnet.

Typisk til Time Machine være koblet til Apples Time Capsule, men behøver ikke være det. Time Capsules er et stykke hardware, der kombinerer en trådløs router og en harddisk til at lagre sine sikkerhedskopier på. Man kan dog vælge at bruge en ekstern disk efter eget valg, hvis ikke man har en Time Capsule.

Vi har samlet nogle små tips, så du kan få endnu mere ud af Time Machine.

Manuel backup med Time Machine

Selvom Time Machine er en automatisk funktion, kan du også benytte den til manuel sikkerhedskopiering. Alt du skal gøre at at trykke på Time Machine-ikonet i topmenuen (det ligner et analogt ur) og vælge "Sikkerhedskopier nu". Dette forudsætter selvfølgelig at du på forhånd har valgt en disk, som sikkerhedskopien skal lagres på. Dette gøres under Systemindstillinger.

Udeluk filer eller mapper fra Time Machine

Time Machine behøver ikke være alt eller intet. Som standard er det alt, men under Systemindstillinger > Time Machine > Indstillinger, kan du tilføje filer eller mapper du vil udelukke fra sikkerhedskopieringen. Normalt er det ikke smart at udelukke ting fra sin backup, men har du eksempelvis nogle store videofiler eller andet, som ikke er kritiske, og vil spare plads, kan du udelukke dem fra Time Machine. Det kunne også være andre ting, du ikke behøver backup af. Måske fordi du har backup af tingene et andet sted.

Gendan en fil via Time Machine

For at gendanne en fil via Time Machine skal du trykke på Time Machie-ikonet i topmenuen og vælge "Start Time Machine". Herefter vil du se en masse Finder-vinduer, der ligger i en lang række. Det forreste vindue repræsenterer filsystemet som det er lige nu på Mac'en. De bagvedliggende vinduer repræsenterer de forskellige sikkerhedskopier bagud i tid.

Via Finder-vinduet kan du finde lige præcis den fil, du gerne vil - også via søgefunktionen. Start med at finde filen og gå først derefter tilbage i tiden for at finde den ønskede udgave.

Når du har fundet den fil du vil gendanne skal du trykke på den og vælge "Gendan". Dette genskaber filen på det sted, hvor den var oprindeligt. Vil du gendanne den et andet sted skal du højreklikke og vælge "Gendan til".

Boot fra Time Machine-backup

Er din harddisk gået i stykker kan du boote computeren fra din Time Machine-sikkerhedskopi. Sluk computeren og tænd den igen mens du umiddelbart derefter trykker på alt-tasten (også kaldet option) og holder den nede. Nu får du mulighed for at vælge at boote fra din Time Machine-sikkerhedskopi.

Da sikkerhedskopien ligger som pakkede filer er hastigheden noget nedsat, men det er en god metode i en nødsituation, hvor du står og mangler en vigtig fil.

Gendan harddisk fra Time Machine-backup

Du kan gendanne en ny eller nyformateret harddisk fra en Time Machine-kopi ved at boote Mac'en i Recovery mode. Sluk Mac'en og tænd den mens du holder cmd+r nede. I Recovery mode går du til Hjælpeprogrammer og vælger "Gendan system fra backup". Herefter skal du vælge dit backup-drev og den kopi du vil gendanne fra.

Bruge Time Machine til at skifte til ny Mac

Via Time Machine kan du overføre alle dine filer fra en computer til en ny. Følg opsætningsproceduren på den nye Mac indtil du får muligheden for at rendanne fra Time Machine. Tilslut din Time Machine-enhed til den nye computer og følg instruktionerne.

Læs eventuelt vores anmeldelse af Time Capsule her.

Artiklen er ajourført i februar 2016.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.