Instagram er et socialt medie til deling af billeder og videoer, og det er på rekordtid blevet mere populær blandt teenagere end selveste Facebook. Se her hvordan du kommer igang med Instagram, hvis du ikke allerede er igang.

Hvad er Instagram?

Sat på spidsen er Instagram en slags Facebook med billeder. Det er meget firkantet sat op, men alligevel ikke helt ved siden af, da Instagram ejes af netop Facebook. Instagram er dog meget mere simpel og ligetil uden alt det fnidder som også hører med til Facebook.

Ideen med Instagram er, at man opretter en profil som man bruger til at dele billeder eller små korte videoer med. Profilen kan være offentlig, hvor alle kan se ens billeder. Den kan også være privat hvor kun dem man selv har lukket ind kan se med. Ud over at dele sine egne billeder, kan man selvfølgelig se andres billeder. Enten ved at søge efter bestemte tags eller ved at følge profiler, man finder interessante. Billeder kan selvfølgelig tagges, kommenteres og likes - det er jo et socialt medie.

Instagram startede i 2010 og er vokset med ekspresfart til over 300 millioner brugere med udgangen af 2014. Blandt teenagerede er der flere, der benytter Instagram end Facebook.

Kun for smartphones

En af de ting, der adskiller Instagram fra flere af de andre sociale medier er, at det kræver en smartphone. Man kan tildels følge med via en browser på Instagram.com, men man kan ikke lægge billeder op - hvilket jo er pointen - uden appen. På hjemmesiden kan man altså kun se billeder samt skrive kommentarer.

Instagram findes som app til iPhone, Android og til Windows-telefoner.

Sådan kommer du i gang med Instagram på iPhonen

Først og fremmest skal du hente Instagram-appen (link). Første gang du åbner den, skal du oprette en brugerkonto. Har du en Facebook-profil, kan du logge ind med denne, da Instagram jo er ejet af Facebook.

Hvis du opretter en ny profil, skal du selvfølgelig finde på et brugernavn. Lad det gerne være lidt sigende, for den type billeder, du har tænkt dig at dele. Det gør det nemmere, når folk skal finde dine billeder. Du kan også skrive lidt om dig selv, samt skrive et link til din hjemmeside. Husk også at vælge et fornuftigt profilbilede. Hold det seriøst.

Når oprettelsen er på plads, er du klar til at bruge Instagram.

Sådan bruger du Instagram-appen

Når du åbner Instagram første gang, vil programmet automatisk starte på hjemmeskærmen. Det er den, der kommer, når du trykker på ikonet med huset nederst til venstre. Det er her du finder billeder fra de folk du følger. Billederne opdateres automatisk i takt med at der bliver lagt nye billeder op.

Trykker du på forstørrelsesglasset kan du søge efter brugere og hashtags. Uden at du behøver søge, kommer Instagram selv med forslag til nye billeder, som den mener du kunne finde interessante. Ellers er det bare at bruge søgefeltet.

Der er ikke tale om fritekstsøgning. Man kan kun søge på de såkaldte hashtags - og hashtags er altid hele ord uden mellemrum. Hashtags er en måde at gruppere billeder på. En slags selvvalgt emneord. Hasttags starter med #, men den behøver du ikke skrive, når du søger. Søger du eksempelvis på "#fodbold", kommer alle billeder frem, som er tagget med #fodbold.

Trykker du på ikonet med hjertet, kan du se den seneste aktivitet på Instagram relateret til din egen profil. Her kan se se hvem der synes godt om dine billeder, hvem der har skrevet en kommentar til dem, og hvem der er begyndt at følge dig. Du kan også se aktivitet fra dem du følger, ved at trykke på "Følger" øverst. Her kan du se, hvad de profiler du følger, foretager sig.

Har du fundet et billede, du synes godt om, kan du vælge at markere dette. Det gør du ved at dobbeltklikke på et billede, når det vises i fuld størrelse. Gør du det kommer der et lille hjerte for at markere, at du synes godt om billedet. Vedkommende der har delt billedet, vil samtidig få en notits om, at du har "liket" deres billede. Du kan også vælge at skrive en kommentar. Denne kommentar kan indeholde hashtags, hvis du mener at billede passer til et bestemt emne. Bare husk at starte tagget med #. vil du gøre en bestemt bruger opmærksom på et billede, kan du skrive @ efterfulgt at brugeres navn. Så vil vedkommende kunne se det i vedkommendes personlige oversigt.

Sådan deler du et billede på Instagram

Selvom der kan være stor fornøjelse i bare at kigge på andres billeder, er ideen med Instagram, at man også selv deler ud af godterne.

Start med at tryk på kamera-ikonet nederst i appen. Du kan enten tage et billede eller vælge at bruge et eksisterende billede.

Når du har et billede vil du herefter få mulighed for at redigere det. Appen indeholder en lang række forskellige filtre, du kan lægge på. Her skal du prøve dig lidt frem - du kan også springe det helt over.

Til sidst skal du skrive en sigende billedtekst. Tænkt på, hvad folk der ser billedet ønsker at vide. Husk også at tilknytte nogle sigende hashtags. Det er muligt også at tagge personer. Personligt synes jeg dog at man skal holde sig fra dette med mindre det er en selv eller ens nærmeste familie - eller man på anden vis har sikret sig at det er i orden. Det er ikke sikkert at alle personer på et billede synes om, at de kan tilknyttes til en bestemt situation i al offentlighed.

Når du har delt billedet, vil det blive tilgængeligt på Instagram. De der følger dig, vil automatisk få der serveret på deres hjemmeskærm (i appen) og alle andre vil kunne finde det via en søgning på hashtags eller kune få det anbefalet af Instagram, hvis det matcher deres historik. Dette selvfølgelig kun, hvis din profil er offentlig.

Hvem eller hvad skal du følge?

Du bestemmer selvfølgelig helt selv, hvem du vil følge. Faktisk behøver du slet ikke følge nogen, hvis ikke du har lyst. Ofte er det dog den bedste måde at finde nye billeder på. Typisk vil man derfor vælge at følge profiler, som man ved deler billeder i stil med det man finder interessant.

Du kan følge ON X's Instagramprofil her, og du skal også være velkommen til at følge Sifnosguide.dk, hvor jeg deler billeder taget på den græske ø Sifnos.

Så er du klar ti Instagram

Ud over det der er nævnt ovenfor, er der en del småting som du selv må udforske. Det er bare at prøve sig frem. Appen er heldigvis meget logisk bygget op, så det meste giver faktisk sig selv uden yderligere forklaring. I hvert fald er du nu klædt godt på til at komme i gang med at bruge Instagram på iPhonen. God fornøjelse.

Inden længe vender jeg tilbage med en mere detaljeret artikel om, hvordan du får mere succes på Instagram. Her vil du få tips til hvordan du får flere følgere, hvordan du finder de gode billeder samt hvordan du udnytter Instagram bedst muligt.

Scroll ned for at se kommentarer

             Ebog cover

Kunne du bruge tippet?

Der er mange flere hvor det kommer fra. Jeg har samlet mine 120 bedste iPhone-tips i en ny ebog (iOS 11).
Bogen har toppet bestsellerlisten i iBooks Store og kan købes for kun 49 kr.