Vil du prøve at teste Apples kommende styresystem til Mac'en, macOS Sierra, uden at opgive dit nuværende styresystem, der trods alt er mere stabilt? I så fald er den ideelle løsning at oprette en dual-boot-system på dit drev. Det er meget nemt, så alle kan være med.

Det er som sagt ikke svært, men gør man noget forkert, er den en potentiel risiko for, at man mister sine data, så sørg for at have en fuld sikkerhedskopi inden du starter.

I denne artikel skal det handle om at installere macOS Sierra, men i princippet kan du installere hvad som helst siden om siden med dit normale system.

Inden du går i gang

Inden du starter, så sørg som sagt for at have en sikkerhedskopi af din Mac. Tjek også, at den overhovedet er i stand til at køre macOS Sierra. Alle Macs fra 2010 og nyere, samt enkelte ældre, understøttes af macOS Sierra.

Du skal også have adgang til Apples betaudgave af Sierra. Det kræver i øjeblikket, at du er registreret udvikler, men i løbet af juli vil også folk tilmeldt Apples åbne betaprogram få adgang.

Sidst men ikke mindst, skal du have plads nok på dit drev. Regn med at macOS Sierra-partitionen skal bruge 20-25GB og derudover skal du have 10-20GB plads tilbage til dit normale brug. Har du under 40GB ledig plads, vil jeg fraråde at du går i gang.

Trin 1: Opret en ny partition på dit drev

Først skal du have oprettet en ny partition på dit drev. En partition svarer i princippet til at du deler dit drev i to. Fysisk er de selvfølgelig stadig det samme ene drev, men for systemet, vil det virke som om du nu har to adskilte drev.

1. Åbn Diskværktøj fra /Programmer/Hjælpeprogrammer.

2. Vælg dit drev i oversigten i venstre side.

3. Tryk på "Partitioner" i menuen øverst.

4. Tryk på [+]-knappen nederst til venstre for at lave en ny partition.

5. Giv partitionen et sigende navn. Det kunne være "macOS Sierra".

6. Tildel partition rigeligt med plads og mindst 20-25GB. Mere hvis du regner med at bruge Sierra som dit primære system.

7. Tryk på "Anvend". Luk Diskværktøj, når det er færdigt med oprettelsen.

Du har nu oprettet en ny partition på dit drev, der over for systemet fremstår som to særskilte drev.

Trin 2: Installer macOS Sierra på den nye partition

macos-sierra-installering

Nu skal Sierra installeres.

1. Åbn installeren til macOS Sierra fra /Programmer. I skrivende stund hedder den "Install 10.12 Developer Preview.app".

2. Følg vejledningen i installeren. Stop når du når til det punkt, hvor du skal vælge, hvilket drev, der skal installeres på.

3. Vælg at få vist alle diske og vælg "macOS Sierra" - eller hvad du nu kaldte din nyoprettede partition.

4. Tryk på "Install" for at begynde installationen af macOS Sierra.

Vent på at installationen bliver færdig. Din Mac vil genstarte undervejs, og automatisk starte op i macOs Sierra-partitionen, når installationen er færdig.

Nu kører du macOS Sierra på sin Mac, samtidig med at dit tidligere system og alle filerne stadig ligger der. I praksis vil det virke om de to styresystemer er installeret på hver sit drev, og det smarte er, at når du starter din Mac op, så kan du selv vælge, hvilket styresystem der skal bootes.

Trin 3: vælg hvilket styresystem, der skal bootes

Når du vil skifte mellem de to styresystem, skal du genstarte din Mac. Du vil også kunne vælge styresystem, hvis du tænder den efter at den har været slukket.

Det du skal gøre er, at holde option-tasten (også kaldet alt) nede på tastaturet, når din Mac begynder at boote og du hører ringelyden. Det vil give dig adgang til at vælge, hvilke af de to diske, du vil boote fra.

Så nemt er det faktisk. Du bevarer dit eksisterende system, men får samtidig mulighed for at teste det nye af uden den risiko der altid er, når man kører med betasoftware.

Hvis du på et tidspunkt vil slette et af de to systemer, skal du bruge Diskværktøj, hvor du kan slette den pågældende partition. Bare husk på, at du samtidig sletter alle de filer og dokumenter, der er gemt i den pågældende partition også. Sørg derfor for at flytte de ting du vil beholde over på den partition du kører videre med.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.