Jeg har modtaget et spørgsmål om, hvordan man desinficerer tastaturet på sin Mac. Det siger næsten sig selv, hvorfor det spørgsmål kommer frem netop lige nu. Hvor nødvendigt det er i den givne situation, vil jeg ikke gå nærmere ind i. Det er jeg ganske enkelt ikke den rette til at vurdere.

Men da jeg er mac-bruger på 20. år og samtidig uddannet mikrobiologi, hvor en stor del af energien bliver brugt på at holde grej og omgivelser pinligt fri for mikroorganismer, ved jeg hvad der fungerer. Jeg vil derfor forklare, hvordan jeg synes, man skal desinficerer sit tastatur på den rette måde.

Magnet for møg og det der er værre

En computers tastatur er nærmest en magnet for møg. Krummer, hår, fedtfingre og så videre. Det i sig selv kan være noget af en opgave at få styr på. Det vil jeg dog ikke kom ind på her.

En helt anden ting er alt det man ikke kan se som bakterier og virus. Specielt i disse tider med udbrud af Corona-virus er der kommet fokus på god hygiejne for at forebygge smittespredning, men det er jo i virkeligheden noget der gælder helt generelt og ikke kun for Corona.

Virus som Corona eller Influenza samt mange bakterier kan typisk overleve op til 48 timer eller måske endda længere på overflader som et tastatur. Det vil sige at man risikerer at rage en influenza, forkølelse, eller det der er værre til sig, hvis man bruger et tastatur, som mange andre også benytter. Det kunne være på biblioteket studiet eller arbejdspladsen. Har tastaturet været benyttet af en syg person, er der risiko for at der sidder virus på det. Det får du så på fingrene og før eller siden i øjnene eller munden.

Sådan desinficerer du dit tastatur

Hvis man vil desinficere dit tastatur handler det om at gøre det på den rigtige måde. Man skal slippe af med så mange mikroorganiser som muligt, men uden at ødelægge tastaturet. Kradse kemikalier er derfor helt bandlyst. De risikerer at ødelægge tastaturets farver eller det der er værre. Vand og sæbe, der ellers er meget effektivt til formålet, er heller ikke en god ide.

I stedet skal man bruge noget så enkelt som ethanol, det vil sige det man normalt kalder sprit. I princippet er almindelig husholdningssprit fint til formålet. Gerne iblandet lidt vand, så det er knap så koncentreret (70-80% sprit er den ideelle koncentration). Tørrer man sit tastatur over med en mikrofiberklud væddet med lidt fortyndet sprit, dræber man effektivt 99,9% af al den virus eller de bakterier, der sidder på det.

At rende rundt med en flaske sprit er dog måske en smule besværligt, og man risikerer at spilde etc. Her er det nemmere at bruge nogle servietter lavet til formålet. Det er i princippet bare nogle tynde mikrofiberklude der er vædet med en spritopløsning, så man slippet for selv at gøre det. De koster altså cirka 1 krone stykket, men er nemme at bruge.

Drop det kradse og aftør med let hånd

Det du derimod ikke skal bruge er som sagt kradse kemikalier som acetone, klorin eller lignende. Det er slet ikke nødvendigt. Ethanol i en opløsning på 70-80% er rigeligt til at slå kræet ihjel. Brug det altid på en klud og sørg for at kluden er vredet op, så der ikke drypper overskydende sprit af og ned mellem tasterne. Af samme årsag skal du heller ikke bruge sprit på sprayflaske. Det risikerer også at komme ind under tasterne og gøre skade på elektronikken. Bruger du spray, så sprøjt på en klud og brug kluden til at tørre af med. Håndsprit er heller ikke en god ide. Det er tilført en gel, der skal gøre det håndvenligt, men som ikke gør megen gavn på et tastatur.

Når du tørrer af, så gør det let. Ikke noget med at gnubbe hver enkelt tast. Det er ikke nødvendigt og du risikerer at ødelægge noget. Det er rigeligt med en let aftørring. Test for en god ordens skyld altid på et lille område af tasturet, så du er sikker på at der ikke sker farveafsmitning eller andre ting, inden du går rigtigt i gang.

Hvor tit skal det så gøres? I sundhedsvæsenet er den generelle anbefaling at tastaturer, mus etc. skal aftørres en gang om ugen. Er det dit eget tastatur, passer det sikkert meget fint med en ugentlig aftørring. Er det offentlige tasturer må det nødvendigvis være hver gang man skal bruge det, da man ikke kan vide om det er rent eller ej. Alternativet er at huske at vaske sine hænder, når man har brugt et fremmed tastatur.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.