En ny funktion i macOS er Night Shift. Med Night Shift slået til bliver der skruet ned for skærmens blå lys om aftenen og natten. Blåt lys påvirker ens nattesøvn negativt, da det hæmmer kroppens udskillelse af søvnhormonet melatonin. Ved at skære ned på det blålige lys, kan man delvist modvirke dette, og få en mere naturlig døgnrytme. Der er her Night Shift kommer ind i billedet.

Når Night Shift er slået til, justeres skærmen til at være mindre blålig og kold, og i stedet være mere gul og varm. Man kan enten få det slået til automatisk fra solnedgang til solopgang eller man kan gøre det efter sit eget skema. Når det så bliver morgen, skifter skærmen tilbage til det normale der minder om naturligt dagslys.

Sådan bruger du Night Shift på Mac

Night Shift kræver macOS 10.12.4 eller nyere og din Mac skal heller ikke være for gammel. Hvis ikke muligheden neden er at finde på din Mac efter at du har opdateret, er det fordi den er for gammel til at kunne bruge Night Shift.

1. Åbn Systemindstillinger fra æble-menuen øverst.

2. Vælg Skærm og herefter Night Shift. Du vil nu se billedet øverst i denne artikel.

Du har nu tre muligheder. Du kan slå funktionen fra, vælge solnedgang til solopgang eller vælge "Speciel" og selv bestemme tidspunkterne. Det nemmeste er at lade Night Shift blive slået til automatisk ved solnedgang.

På slideren kan du finjustere hvor meget blåt lys du vil have skåret væk. Jo længere til venstre den står desto mindre blåt lys skæres der væk, og jo mindre er effekten. Tilsvarede skæres der mere blå lys fra jo længe til højre den står. Jeg anbefaler at lade den stå i midten.

Mere behøver du sådan set ikke gøre. Nu kører det helt automatisk. Når solen går ned slår Night Shift til og gør din skærm mindre blå. Ved solopgang skifter den tilbage til det normale igen.

Skulle du have behov for at slå funktionen til eller fra manuelt er det nemmeste at gøre det via macOS' beskedcenter, hvor der er en knap til formålet. Du skal bare sørge for at scrolle helt op, da knappen er gemt het øverst.

Bonus-tip: Er din Mac for gammel til at kunne bruge Night Shift, kan du installere appen f.lux. Den har eksisteret i flere år efter samme ide.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.