Ny på Mac: Sådan åbner og lukker du programmer
At skifte fra Windows til Mac kan være en udfordring. De fleste ting er i virkeligheden ens, og foregår på samme måde, men der er også nogle ting, som er helt anderledes, og kræver lidt tilvænning. I denne artikel kommer jeg ind på, hvordan du åbner et program - og lukker det igen. Specielt det sidste er noget af det, der ofte forvirrer nye Mac-brugere.
Nedenfor nævnes "Docken". Det er den række af ikoner, der findes nederst på skærmen i macOS. Jeg kommer nærmere ind på hvad man bruger Docken til i en anden artikel, så denne gang er det nok at vide, at det er i Docken man finder Finder og Launchpad, som jeg skriver om nedenfor.
Sådan åbner du programmer på Mac (macOS)
På Windows har man traditionelt åbnet programmer ved at gå i startmenuen i nederste venstre hjørne. På Mac sker det noget anderledes. Her vil man typisk åbne programmer via Finder. Finder er Apples program til filhåndtering.
Du får adgang til Finder ved at klikke på ikonet i nederste venstre hjørne, der ligner et tofarvet blåt ansigt. Finder er i virkeligheden bare et vindue med en oversigt over Mac'ens filsystem.
Det første du ser, når du åbner Finder, vil typisk være den oversigt over alle dine dokumenter. Programmer kan godt være placeret her, men vil dog typisk være placeret i mappen "Programmer", som du kommer til ved at trykke på "Programmer" i oversigten i Finders venstre side. Her finder dy alle programmerne, som du åbner ved at dobbeltklikke på dem.
I virkeligheden er det jo ikke så forskelligt fra Windows, idet man i begge tilfælde starter i nederste venstre hjørne i Startmenuen henholdsvis Finder.
Et alternativ til Finder er at benytte macOS' Launchpad. Det kommer du til ved at klikke på ikonet med en rumraket i nederste venstre hjørne i Docken. Det bringer dig til en skærm med ikoner, som minder om hjemmeskærmen i iOS. Den fungerer også på samme måde. Her ligger alle programmerne, og du kan søge efter dem, hvis du ikke umiddelbart kan finde dem - eller bare har så mange, at du har mistet overblikket.
Lukke programmer
Ønsker du at lukke et program, er du på Windows vant til, at det sker ved at trykke på det røde kryds i øverste højre hjørne. På Mac findes noget lignende, men det fungerer anderledes.
Først og fremmest findes den røde knap i venstre side og ikke højre, og den har ikke den funktion, man skulle forvente. Det er et af de steder hvor Windows-brugere bliver mest forvirrede, for funktionaliteten er lidt ulogisk. Trykker du på den røde knap lukker du nemlig ikke programmet, men kun selve vinduet. I nogle programmer lukker det faktisk programmet helt, men det generelle er, at det kun er vinduet, der lukkes. Der er givetvis et rationale bag denne metode, men det er ikke noget folk intuitivt forstår, og slet ikke, når man kommer direkte fra Windows.
Skal du lukke et program helt - og det er altid godt, hvis du ikke skal bruge det, så der frigøres resourcer - skal du i stedet klikke på programmets navn i øverste venstre hjørne og vælge "Afslut" i menuen eller holde cmd-knappen nede og trykke på Q. Det sidste er klart det hurtigste, så det kan du lige så godt lære dig fra starten.
I næste artikel kommer vi nærmere ind på, hvordan de tre farvede knapper i vinduernes øverste venstre hjørne fungerer. For det er ikke kun den røde knap, der forvirrer.