Apples Time Capsule-enhed er mere alsidig end man umiddelbart skulle tro. Når man ser Apples omtale af produktet, får man nemlig det indtryk, at Time Capsule stort set udelukkende er enhed til at gemme sikkerhedskopier på via en automatiseret proces. Den kan dog bruges til meget mere end det.

Først og fremmest er den selvfølgelig en trådløs router og en netværksharddisk. Det vil sige, at Time Capsule kan erstatte enhver anden trådløs router. Det vil også sige, at man kan bruge enheden til at gemme filer på, så man kan få adgang til dem fra alle computerne på netværket. Den fungerer også som en treportet ethernetswitch (til deling af kablet netværk) og har ydermere en USB-port, så man kan tilslutte en printer. Herved kan den bruges som netværksprinter. Der er sikkert også andre muligheder, jeg lige har overset i denne gennemgang.

Få adgang til Time Capsule via internettet

En af de ting mange efterspørger, er muligheden for at få adgang til Time Capsule uden for hjemmenetværket. Så har man nemlig pludselig en slags privat sky og adgang til en del mere lagerplads end eksempelvis Dropbox tilbyder. Det er heldigvis forholdsvis nemt at sætte op, og vi viser hvordan.

Vi antager her, at du allerede har en velfungerende Time Capsule sat op, og at den har adgang til internettet via WAN-porten bag på enheden. Har du det, følger du bare guiden herunder trin for trin.

Bemærk at Time Capsule ikke må være sat op i bro-funktion, hvis du vil have adgang til den via nettet.

Trin 1: Slå deling via WAN til

a) Åbn AirPort-værktøj. det findes i Finder under Programmer > Hjælpeprogrammer eller via Spotlight-søgefunktionen, der gemmer sig under forstørrelsesglasset i øverste højre hjørne af skærmen.

b) I AirPort-værktøj trykker du din enhed og vælger "Rediger" i det lille vindue, der popper op.

c) Tryk på "Diske"-fanebladet. Kryds af i "Arkivdeling" og "Del diske via WAN".

Time Capusule: Slå arkivdeling til

Nu er Time Capsule åbnet op, og sat op til at dele indhold via internettet. Så langt så godt, nu skal vi bare have skabt forbindelsen til den ude fra.

Trin 2: Lav et lille program, der gør Time Capsule tilgængelig i Finder

I pincippet kan man nu via IP-adressen og ens brugernavn/kodeord få adgang til sin Time Capsule via Finder. Det gider vi dog ikke gøre manuelt hver gang, så vi laver et lille program, der automatisk forbindes os til Time Capsule. Det lyder indviklet, men det er meget nemt, da Apple har nogle godt værktøjer til formålet.

a) Først skal du finde din eksterne IP-adresse, det vil sige den adresse dit netværk kan findes på ude fra. Du kan for eksempel gå ind på whatismyip.com, for at finde den. Her finder du den IP-adresse, som din netforbindelse bruger.

b) Åbn programmet Automator via Finder eller Spotlight og opret et nyt dokument.

c) Marker ikonet "Program" og tryk på vælg. Nu er du klar til at lave et program.

d) Dette program skal bare afvikle et applescript, så skriv "applescript" i søgefeltet øverst. Der kommer kun et resultat frem ("Run AppleScript"), og det trykker du på, og hiver det over i vinduet i højre side. Resultatet er dette:

Automator med AppleScript

e) Nu skal du så bare skrive den kode, der skal afviklse. Markér der hvor der står "(* Your script goes here *)" og erstatte det med følgende kode:

tell application "Finder"
try
mount volume "afp://ipaddress" as user name "UserName" with password "Password"
end try
end tell

Det koden gør er ganske enkelt at mounte det drev den finder på en bestemt IP-adresse, hvilket betyder at drevet bliver tilgængeligt i Finder. Du skal erstatte tre ting i koden: "ipaddress" skal erstattes med den IP-adresse, man fandt i a). "UserName" og "Password" er brugernavn og kodeord til din Time Capsule.

f) Når det er på plads skal du vælge Arkiv -> Arkiver fra menuen øverst. Så skal du give dit program et navn og gemme det et passende sted. Det kunne for eksempel være på Skrivebordet, så du har nem adgang til det.

Nu kan du få remote forbindelse til din Time Capsule via internettet

Det var faktisk det hele. Når du nu klikker på det program på skrivebordet, du lige har lavet, vil det mounte din Time Capsule via internettet, så du får adgang til enheden selv, når ikke du er på hjemmenetværket. I Finder vil du kunne se din Time Capsule i venstre side under "Fælles".

Bemærk, at hvis du ikke har en statisk IP-adresse, så skifter den hver gang du slukker dit netværksudstyr, hvilket kræver en tilsvarende ændring til den nye IP-adresse i scriptet ovenfor.

Scroll ned for at se kommentarer

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.