For et par år siden lancerede Apples deres eget kort-app til Mac. I bund og grund er det en næste tro kopi af Apples tilsvarnede app til iOS, som de feste nok kender og bruger - bare i større format og selvfølgelig tilpasset den større skærm.

Jeg har lavet en guide til Kort på Mac, så du kan få mest muligt ud af Apples Kort hvad enten du skal finde noget bestemt eller bruge det til at vise vej med.

Sådan åbner du Kort

Som standard ligger genvejen til Kort i docken. Gør den ikke det kan du finde den i Finder under Programmer > kort eller søge efter den i Spotligt.

Første gang du bruger Kort vil du blive spurgt om tilladelse til at bruge din position. Accepter dette.

Sådan navigerer du rundt i Kort

Når du åbner kort vil være centreret om din nuværende position position, som vil være vist med en blå prik. Befinder du dig i Danmark vil kortet formodentligt være zoomet ud, så du kan se hele Danmark på kortet.

Du kan zoome ind og ud ved at trykke på de to knapper i nederste højre hjørne eller ved at dobbeltklikke med musen (hold alt-knappen nede for at zoome ud). Har du en MacBook eller en Mac med eksternt trackpad, er det nemmeste dog at bruge knibebevægelser til at zoome med. Det går meget hurtigere og virker mere intuitivt end at bruge knapperne på skærmen.

Panorering foregår ved at tage fat i kortet med et musetryk og hive i det, eller ved at anvende musens eller et pegefelts scroll-funktion (brug to fingre).

Du kan også rotere kortet. Det kan du enten gøre ved at hive i kompasset nederst til højre, ved at holde alt-knappen ned og bevæge musen fra side til side eller ved at rotere med to fingre på trackpaddet. Du kommer tilbage til at nord er op, ved at trykke en enkelt gang på kompasnålen.

Trykker du på kompas-nålen til venstre for søgefeltet øverst, vil kortet zoome ind på din nuværende position.

Sådan skifter du mellem kort og satellit

Til højre på værktøjslinjen er der tre knapper. Kort, som viser det almindelige kort. Satellit, som viser et satellitbillede. Off. transport, som viser offentlig transport som jernbaner og buslinjer. Dette virker ikke i Danmark, men kigger eksempelvis på New York, kan du se hvordan det virker.

Sådan viser du 3D-kort (Flyover)

Apple har indbygget 3D-visning af udvalgte byer og steder, herunder København. Apple kalder det Flyover. For at skifte til Flyover, skal du trykke på 3D-knappen midt i kompasset lige over zoom-knaperne nederst til højre.

Er du i satellit-mode vil du nu se computergenererede 3D-fotos af bygningerne. Er du i kort-mode, vil du se skitsetegninger af dem.

For at Flyover skal være tilgængelige skal du være zoomet tilpas meget ind, og det skal være understøtter for det pågældende sted.

Du slå funktionen fre ved at trykke på 3D-knappen igen.

Find interessante steder og adresser

I søgefeltet øverst kan du søge efter adresser, virksomheder eller steder.

Når du skriver, vil systemet selv foreslå nogle søgetermer. Hvis en af dem matcher det du vil søge efter, kan du pege på den of trykke. Ellers skriver du bare færdig og trykker enter.

Søgeresultaterne bliver vist i en liste i venstre side af kortet og på selve kortet, hvis der er mere end ét resultat. Er der kun et, bliver det bare vist på kortet.

Bemærk at der som standard søges i det kortudsnit, der er fremme. Er der ingen resultater der, søges der uden for.

Du kan få informationer om det søgte sted ved at trykke på den lille nål der markerer det og derefter trykke på i-knappen.

Tilføj sted som bogmærke

Har du fundet et sted, som du vil gemme, skal du trykke på nålen, herefter på i-ikonet og vælge Tilføj bogmærke.

Herefter vil du have nem adgang til det (og andre bogmærker) fra knappen ved siden af søgefeltet, som også viser genveje til dine kontakter.

Vis vej

Vil du have vist vej til en kontakt eller et sted, skal du vælge den, så det fremstår med en knappenål. Tryk på det, vælg i-ikonet og herefter "Vis vej". Du vil nu få vist en rute fra din nuværende position til det valgte sted.

Ruten vil blive vist på kortet samt som en liste i højere side. Her kan du også vælge om du vil den ene eller den anden vej, og om du er i bil eller på gåben.

Der vil ofte være et par alternative ruter at vælge mellem, men man kan ikke selv indsætte via-punkter undervejs eller flytte ruten til at gå en bestemt vej.

En anden måde at starte vejvisning på er ved at trykke på "Vis vej"-knappen øverst til venstre. Det bringer søgemuligheder frem, så du selv kan vælge start og slut.

Send ruter til din iOS-enhed

Når du har planlagt en rute, kan du trykke på del-ikonet i værktøjslinjen. Det forestiller en pil, der kommer ud af en kasse.

Her kan du sende ruten via mail eller beskeder, eller sende den direkte til en enhed, hvis den er i logget ind med samme iCloud-konto. På den måde kan du planlægge ruten på din Mac, men bruge den på iPhonen i bilen etc.

Du kan selvfølgelig også printe ruten ud på papir ved at vælge Arkiv > Udskriv.

Trafik-information

Ved at klikke på Vis nederst til venstre, kan du slå trafikinformation til og fra. Det er begrænset, hvad den viser i Danmark, men vejarbejder og trafikomlægninger burde være inkluderet via små ikoner, som du kan trykke på for yderligere information.

Artiklen er ajourført i november 2016.

CleanMyMac X

Skal din Mac i topform?

Optimer og vedligehold din Mac med CleanMyMac X. Appen scanner alle afkroge af dit system efter junk der kan slettes og overvåger din Macs helbred. Pengene er godt givet ud for at få en Mac, der altid er i topform.