Der findes masser af gode råd til at spare på iPhones batteri. Der findes også mange råd der absolut ikke virker. I bedste fald har de ingen effekt, mens de i værste fald gør brugeroplevelsen ringere eller ligefrem forringer batteritiden.

Jeg har kigget de velmenende råd igennem og fundet fem batterisparetips der er mere myte end sandhed.

Myte 1: Slå Bluetooth fra

Et af de mest sejllive myter er at man kan spare meget strøm på iPhonen ved at slå Bluetooth fra, når man alligevel ikke bruger det. Logikken er egentlig god nok, det kræver nemlig energi at holde en trådløs forbindelse åben. I praksis er det dog yderst minimalt hvad Bluetooth på standby koster på batteritiden. Så lidt at det overhovedet ikke kan svare sig at begynde at slå Bluetooth til eller fra hele tiden for at spare batteri. Vi snakker få minutter over en hel dag.

Bluetooth er kun en strømsluger, når du bruger det aktivt - ikke når det er på standby.

Mit råd: Lad Bluetooth være slået til hele tiden, så du altid er klar til at forbinde med dine Bluetooth-enheder. Overvejer at begrænse den aktive brug af for eksempel streaming via Bluetoth, hvis din iPhone er ved at løbe tør for strøm.

Myte 2: Slå Wi-Fi fra

Denne myte er identisk med den første - og argumentet for at lade Wi-Fi være slået til hele tiden er det samme: Standby-forbruget til Wi-Fi er så småt at det i praksis kan ignoreres. Derudover hjælper Wi-Fi med at gøre din iPhones positionsbestemelse hurtigere, hvorfor det er dumt at slå det fra.

Det er endda sådan at din iPhone typisk vil bruge lidt mindre strøm, hvis den er koblet på et kraftigt Wi-Fi-spot end hvis den bruger mobilforbindelsen til data. Forskellen er dog ret lille. Har du godt signal til både LTE og Wi-Fi bruger de stort set den samme mængde strøm.

Mit råd: Lad Wi-Fi være slået til hele tiden, så du så ofte som muligt kan drage fordel af den hastighedsfordel det typisk giver samt få adgang til de funktioner der er på din skoles eller arbejdsplads lokale netværk.

Myte 3: Slå lokalitetstjenester helt fra

Lokalitetstjenester er en af de ting der faktisk bruger en del strøm på iPhonen. Alligevel giver det ikke mening at slå det helt fra - det er nemlig kun når du bruger dem aktivt, at de bruger strøm. Kort-appen er en stor strømsluger, hvis du bruger den til navigering. Det samme er en app som Geocaching der kan tømme din iPhone for strøm på et par timer. Pointen her er, at de kun dræner din iPhone for strøm, når du bruger dem. Lige så snart du ikke bruger dem mere stopper strømforbruget.

Hvis du slukker helt for iPhonens lokalitetstjenester vil du givetvis få bedre batteritid, men til gengæld kan du så ikke bruge de apps der er afhænge af funktionen. Du vil få samme gevinst ved bare at lade være med at bruge de pågældende apps.

Mit råd: Lad Lokalitetstjenester være slået til hele tiden for den bedste brugeroplevelse, men begræns den aktive brug af apps der konstant bestemmer din position. Derimod giver det god mening at slå Lokalitetstjenester fra selektivt for de apps, hvor du helt sikkert ikke har brug for funktionaliteten.

Myte 4: Kalibering af batteriet

En meget sejlivet myte er at man kan kalibrere iPhones batteri ved altid at aflade og oplade det helt. Resultatet skulle være, at man får bedre batteritid. Det er en myte, der har rod i den teknologi man brugte til genopladelige batterier i gamle dage. Disse batteriet havde en såkaldt memory-effekt, hvor de bogstaveligt talt glemte hvor meget kapacitet de havde, hvis ikke man jævnligt kørte dem helt i bund og derefter ladede dem helt op. Med moderne lithiumbatterier, som bruges i iPhonen, spiller det ingen rolle hvordan du aflader og oplader batteriet. Faktisk er det en lille smule bedre at undgå altid at aflade de helt og oplade dem helt. I praksis er det dog ikke noget man skal bekymre sig om.

Det er rigtigt, at iPhones batteriindikator har behov for kalibrering for at virke korrekt. Det betyder at den af og til skal ud i yderområderne i bunden og toppen for at kunne give en den korrekte batteritid. Det behøver dog ikke være ret tit. Hvis du en gang hver 2. til 3. måned oplever at din iPhone løber helt tør for strøm er det rigeligt til at iPhonens batterimåler kalibrerer sig selv. Bemærk at denne kalibrering ikke giver dig bedre batteritid, den får bare måleren til at blive mere præcis i takt med at dit batteri slides.

Mit råd: Lad være med overhovedet at tænke over hvor meget eller lidt du aflader og oplader din iPhone. Det giver intet på batteritiden. Brug din iPhone som du vil og lad op når du finder det bekvemt.

Myte 5: Luk dine apps helt ned

Vi har gemt den mindst indlysende til sidst. Et af de velmenende sparetips jeg oftest støder på at at man skal huske at lukke sine apps helt når man bruger dem for at forhindre at de kører i baggrunden og bruger strøm. iPhonen opererer bare ikke med apps der kører i baggrunden, så der er intet at spare. Apps der ikke er aktive er i princippet i dvale og bruger derfor med få undtagelser intet strøm.

Tværtimod vil det kræve mere strøm at lukke en app og indlæse den igen end bare at lade den ligge i dvale i baggrunden. Det skyldes at appen ligger i RAM'en. Når du lukker appen og åbner den igen, skal RAM'en først tømmes og indlæses igen. Det tager tid og koster strøm i forhold til bare at lade data ligge i RAM'en.

Mit råd: Lad være med konsekvent at lukke apps du ikke bruger. Det er spild af tid og giver dig ikke bedre batteritid - tværtimod.

Sparetips der rentfaktisk virker

Nu ved du hvad der ikke virker, men hvad virker så? Jeg har skrevet en artikel med 5 tips til at spare på strømmen på iPhonen der helt sikkert virker. En enkelt ting går igen fra denne artikel (det med ikke at lukke apps), men til gengæld for du et bonustips, der kan give dig tre timers ekstra batteritid.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.