Et af mine sideprojekter er hjemmesiden Hjaltes Pizza, som jeg lavede sammen med min søn som en del af et praktikforløb i folkeskolen. Her har vi opskrifter på verdens bedste pizzaer italian style - eller stile italiano skule jeg måske skrive.

Pointen her er dog ikke så meget de fremragende pizzaopskrifter, men at pizzaerne bliver endnu bedre med det rigtige udstyr. Selv har vi mulighed for at bage i stenovn, men det bliver nok trods alt for omfattende for de fleste at investere i og få bygget, så den vil jeg lade ligge for denne gang.

Heldigvis findes er der en genvej der giver nogle af stenovnens fordele. Her tænker jeg på en pizzabageplade i stål. En uvurderlig gadget for pizzaelskere. Ideen er at pladen får akkumuleret noget varme i ovnen så temperaturen bliver helt jævn. Når en pizza bliver lagt ind i ovnen bliver varmen frigivet direkte fra pladen som pizzaen ligger på. Det er meget mere effektivt end varmeoverførsel via luften.

Du kender sikkert allerede de keramiske bagesten. Ideen med disse er at forsøge at genskabe stenovnens egenskaber. Problemet er bare at en keramiske bagesten ikke indeholder nok masse til at akkumulere tilstrækkelig med varme. Resultatet er at stenen ikke bliver varm nok og for hurtigt mister temperaturen. Da jern vejer meget mere end sten holder den cirka 20 gange bedre på varmen. At kalde et bagestål for pizzabagningens svar på Apple, ville nok være at stramme den lidt, men nu gør jeg det alligevel.

Det er jo alt sammen meget godt, men virker det? Ja, i den grad. Dine pizzaer får ganske enkelt en sprødere skorpe og bagningen bliver stabil – med bedre bageegenskaber til følge. Et bagestål til pizzabagningen er simpelthen den bedste ting du kan investere i, hvis du vil højne smagsoplevelse og kvalitet. I disse dage går bagestål som varmt brød, om jeg så må sige.

Jeg vil henvise til Hjaltes Pizza's side om bagestål. Her kan du læse lidt flere detaljer samt finde links til, hvor du kan købe dem. Når du gør det, støtter du samtidig min (og min søns) lille virksomhed. Husk også at benytte dig at vores opskrift på pizzadej - jeg lover at det bliver godt.

Scroll ned for at se kommentarer