Netatmo er en vejstation, der måler lufttryk, temperatur og luftfugtighed samt CO2-niveau og lydniveau. Netatmo har ikke noget display til afløsning af værdierne, der istedet skal aflæses i en app på en iPhone eller iPad - eller via et webinterface på en hvilken som helst computer.

Der medfølger to enheder. En til placering indendørs og en til placeringe udendørs. Har man behov kan man tilføje op til fire indendørsenheder, som altså så kan placeres i forskellige rum. Man har også mulighed for at købe en regnmåler og en vindmåler og slutte dem til.

Indendørsmodulet er hovedenheden og den største af de to. Den er omkring 15 cm høj og har en diameter på lige under 5 cm. Udendørsmodulet har same diameter, men er lidt lavere. De er lavet af aluminium og er hvide i enderne. Med i pakken er også nogle småting til ophængning af enhederne.

Opsætning

Opsætningen er ganske nem, og indebærer den fysiske opsætning samt nettilslutning og oprettelse af konto hos Netatmo. Det hele foregår via Netatmos app eller ved at downloade en installer på sin computer. Jeg valgte appen til iPhonen og det hele tog vel 5-10 minutter med tydelig forklaring på det hele undervejs.

Man kan placere indendørsmodulet næsten hvor man vil, blot skal det være inden for rækkevidde af ens trådløse netværk. Udendørsmodulet overfører data trådløst til indendørsmodulet, så de to skal ikke være alt for langt fra hinanden. Det største problem er, at modulet er ikke vandtæt, så det skal placeres tørt, det vil sige under et halvtag etc. Skal man følge de meteorologiske forskrifter, skal det placeres i 2 m's højde og i skygge.

Netatmo-appen og webinterface

Den tilhørende app fås til både iPhone og iPad - og vist nok også andre smartphones. Den er lyst og venligt designet, og er klasser over hvad vi normalt ser i denne kategori. I forhold til den første udgave er der blevet strammet en del op, så designet nu er tidsvarende på den flade måde.

Ud over data fra de nævnte sensorer, viser den professionelle vejrdata og prognoser fra lokalområdet. En af de gode ting er, at man kan se grafer med alle ens opsamlede data. Der er også mulighed for opsætning til at modtage forskellige allerts.

Webinterfacet dog min favorit. Det er betydeligt bedre end appen og byder på en langt mere overskueligt brugergrænseflade end appen. Man får både overblik over de nuværende værdi, samt historiske grafer på samme tid.

En ting man skal være opmærksom på er, at hverken enhed eller app lagrer data. De ligger i stedet i skyen. Det betyder, at hver gang modulerne foretager en måling, uploades data til Netatmos server. Så når man vil se data, skal de først hentes ned fra serveren igen. Uden netforbindelse, går det altså slet ikke.

En smart ting er at Netatmos data kan integreres i andre apps. Bruger man således den populære app WeatherPro, kan man se sine Netatmo-data derigennem - ganske smart. Netatmo har frigivet nogle API'er så tredjepartsudviklere, kan bruge vejrdata. Den slags er et enormt plus, da det altid resulterer i ny ideer og måder at bruge data på.

Hvad kan den?

Netatmo måler temperatur og luftfugtighed både udendørs og indendørs. Derudover måles luftrykket og indenfor måles også CO2-niveau og lydniveau. Hvad de to sidste har med vejr at gøre skal jeg ikke gøre mig klog på. CO2-niveauet er ret interessant at holde øje med, men lydniveauet giver absolut ingen mening - specielt fordi det er den eneste af de målte data, som vi mennesker umiddelbart selv kan opfatte ret præcist. Vi ved udemærket når det er meget støj og når der ikke er. Måske er det fint i et kontormiljø eller en børnehave at kunne dokumentere støjniveauet i løbet af en dag, men igen: Hvad har det men vejr at gøre?

Målingerne sker ikke kontinuerligt, men engang hver 5-10 minut - eller når man beder om det manuelt. Det sidste kan underligt nok ikke gøres fra appen, men kun ved at trykke på den fysiske enhed i stuen. Man kan således ikke sidde på kontoret og via appen bede om en aktuel måling i hjemmet - underligt. En kontinuerlig måling hvert minut havde været lækkert, men hensynet til strømforbrug har nok været afgørende, og de 5-10 minutter er da også acceptable.

CO2-målingen fortjener en kommentar, selvom CO2-niveauet i min stue intet har med vejret at gøre. CO2 kommer jo som bekendt fra vores udåndingsluft (eller ved forbrænding), så det giver et ret præcist billede af, hvor mange mennesker eller aktivitet, der er i rummet, hvor måleren står. Jeg kan således se på målingerne, når jeg tager en tur på kondicyklen eller, når folk kommer hjem, efter at have været væk. CO2-niveauet stiger, for at falde igen, når man lufter ud. Det har været noget af en øjenåbner i forhold til indeklima og "god luft". Ikke fordi CO2 i stuen i sig selv er et problem i de beskedne mængder, men fordi man faktisk kan se, hvor lidt aktivitet der skal til, før det kan registreres i luften.

Afrunding

Det der giver Netatmo sin berettigelse er, at den spiller sammen med ens iPhone/iPad eller computer, og at man får et godt historisk overblik. Placerer man eksempelvis en enhed i drivhuset, er det meget nemt at se historiske maksimums og minimumstemperaturer uden at skulle aflæse hver dag og tage notater.

Prisen er dog lidt vel høj for par temperatur- og fugtighedssensorer alene. Værdien ligger i integrationen med ens computer og/eller iOS-enhed og ikke mindst i dataopsamlingen. Set i den sammenhæng er Netatmo ikke dyr. I tilgift får man en CO2-måler og mulighed for at tjekke data, mens man ikke er hjemme.

Traditionelt er vejrstationer grimme klodsede tingester med ingen eller meget ringe mulighed for integration med computer og smartphones. En branche der slet ikke har fulgt med tiden, og nu risikerer (eller ligefrem fortjener), at blive overhalet indenom, af en ny spiller, der kommer med friske øjne. Nogle vil nok kalde Netatmo popsmart, og langt hen ad vejen har de ret. Omvendt er de traditionelle spillere på markedet så langt fra tidens norm om smarte enheder og forbundethed, at lidt popsmart og frisk retorik faktisk virker som en god ide.

Hvis man også anskaffer en regnmåler og en vindmåler, får man uden tvivl markedets bedste vejrstation til forbrugere. Netatmo er blevet vejrbranchens svar på Sonos. Godt nok kan man købe vejrstationer i Aldi til under det halve, men de er slet ikke så lækre som vi Apple-brugere er blevet forvænte med.

Netatmo får mine varmeste anbefalinger.

Plus

- God dataopsamling
- Mulighed for at bruge data i andre sammenhænge
- Brugeroplevelsen er klasser over selv professionelle løsninger på markedet
- Mulighed for et tilføje regnmåler og vindmåler

Minus

- Prisen
- Udendørsmodulet er ikke vandtæt

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.