Test af løbeure - her er de 3 bedste pulsure til løbetræningen
Et løbeur eller pulsur er et af de bedste træningsredskaber du kan anskaffe dig, hvis du tager din løbetræning seriøst. Du får nem og hurtig adgang til en masse data, der kan være med til at gøre dig til en bedre løber. Det uanset om du vil forbedre dine tider, vil smide nogle kilo eller bare gerne vil i bedre form.
Du tror måske, at det mest oplagte valg for Apple-bruge ville være at bruge Apple Watch. Det er det efter min mening ikke nødvendigvis. Apple Watch er et ganske fint ur der kan en masse ting, og det kan også levere de basale funktioner for løbere, men du får nu engang et bedre løbeur ved at købe et ur, der er lavet kun til dette ene formål. Vil man forbedre sig er det de små detaljer, der tæller, og her kommer Apple Watch hurtigt til kort, når man har løbet i et tykke tid og gerne vil have lidt mere data at arbejde med.
Dét skal du kigge efter, når du vil købe et løbeur
Der findes rigtigt mange løbeure på markedet, så det kan være svært at finde rundt i. Derudover er der smarture som Apple Watch og fitness-trackere fra eksempelvis Fitbit, der også byder sig til - særligt for segmentet af hyggeløbere eller motionister, der måske ikke går så meget op i km-pace og pulszoner.
Jeg vil anbefale at gå efter de regulære løbeure det vil sige ure med pulsmåling og GPS-tracking. Pulsfunktion er væsentligt hvis du vil blive en bedre løber, og med indbygget GPS behøver du ikke bruge tid på manuelle opmålinger af dine ture. Mit bedste råd er at gå efter en model med lidt flere funktioner end du egentlig har brug for her og nu. Er du nybegynder, vil du hurtigt savne flere funktioner, når du for alvor får blod på tanden. Har du løbet i et stykke tid og har besluttet dig for at nå næste niveau, så skal uret også afsejle dette.
Til gengæld skal du lade være med at købe et ur med alle mulige underlige funktioner beregnet til skisport, cykling, vandring etc. med mindre du ved du har brug for det. Det gør dit løbeur mindre brugervenligt og typisk også tungere og mere kluntet. Dyrker du triathlon, skal du selvfølgelig købe et ud, der egner sig til det, men er du bare løber, så lad uret afspejle dette.
De seneste par år er der begyndt at dukke løbeure op, der kan måle pulsen direkte på håndleddet, som det kendes fra Apple Watch, og efterhånden er det blevet standard. Førhen skulle man altid bruge et særligt bælte rundt om brystkassen, hvori selve pulsmålere sad. De to metoder er rent teknisk ret forskellige, og har hver deres fordele og ulemper. Der er delte meninger om, hvorvidt den nye metode uden pulsbælte er god nok. Min holdning er at den gammeldags metode med pulsbælte er mere pålidelig. Særligt ved meget hård og intensiv træning, hvor man sveder meget, er bæltet bare mere robust. Men generelt set vil håndledsmåling være godt nok i lagt de fleste situationer. Og vil du gerne kunne holde øje med din puls i løbet af dagen, er håndledsmåling det eneste rigtige. Ingen gider gå rundt med et pulsbælte hele tiden. Alle de testede ure kan fungere som rene håndledsmodeller eller suppleres med et bælte, så det er helt op til dig, hvordan du vil have det.
Hvad er det bedste løbeur på markedet i 2020?
Min personlige favorit er Garmin Forerunner 245. Det har alle de funktioner man kan ønske sig og selv semi-eliteløbere vil få rigeligt med data om deres løb. Samtidig har det en fornuftig pris. Garmin laver dyrere såvel som billigere løbeure, men 245 rammer det perfekte punkt hvor funktionalitet, brugervenlighed og pris går op i en højere enhed.
Dermed ikke sagt, at der ikke findes bedre løbeure. Det gør der. Både fra Garmin selv, men også fra Polar. De er bare dyrere og har ikke et nær så godt forhold mellem pris og kvalitet.
Herunder er mit bud på de bedste løbeure i tre forskellige prisklasser.
Polar Vantage V - omkring 3.000 kroner
Polar Vantage V er firmaet Polars topmodel, og det er et virkelig lækkert løbeur med en funktion som ingen af konkurrenterne kan matche. Polar er for mig indbegrebet af løbeure, og Vantage V er ingen undtagelse. Det er spækket med funktioner og data og så ser det fantastisk ud.
Pulsmålingen sker på handleddet, men du kan supplere med et bælte, hvis du foretrækker det.
Uret har har en stor (1,2") og lækker farveskærm med touch-funktion som vi kender det fra Apple Watch. Tallene står knivskarpt på skærmen og virker generelt også fint i solskin.
GPS'en er ikke helt så hurtigt til at finde signal som Garmins ure, men det er ikke noget reelt problem, og når først der er signal, er Polar lige så præcis i brug.
Batteritiden er fornuftige 7 dage i watch-mode med kontinuerlig pulsmåling eller 40 timers i training-mode med GPS og pulsmåler slået til. Med mindre du er ultra løber er det vist mere end rigeligt. I praksis skal uret oplades en gang hver fjerde eller femte dag.
Polar Vantage V's killerfunktion er, at det kan måle hvor hårdt du arbejder, altså hvor mange watt du yder, når du løber. Det er der, mig bekendt, endnu ingen af konkurrenternes ure der kan uden ekstra tilbehør. Denne funktion er mest for de rigtigt garvede løbere, men til gengæld er den så også en velkommen feature, der kan give det lille ekstra, der gør en forskel.
Ellers er Polar-urens styrke, at Polar fokuserer meget på at få restitutionsdelen af løbertræning med. Det kan jeg godt lide. De har blandt andet en funktion, der viser hvor godt du restituerer i løbet af natten. Godt og ganske brugbart.
Urets største ulempe er touch-kontrollen og de fem knapper på siden, der kan virke en kende forvirrende, indtil man finder ud af, hvordan det fungerer.
Har du ikke brug for watt-måleren, så kig også på Polar Vantage M. Det kan stort set det samme og har samme design som Vantage V, men til en lavere pris.
Garmin Forerunner 245 - omkring 2.000 kroner
Garmin Forerunner 245 er et af de bedste løbeure på markedet. Du får uhyggeligt meget for pengene med dette ur. Uret har alle de nødvendige funktioner, men er alligevel nemt at komme i gang med og at bruge.
Forerunner 245 benytter sig af hele tre forskellige positioneringssystemer (GPS, GLONASS og Galileo) hvilket sikrer en præcis og hurtig positionsbestemmelse og nøjagtig måling af dine løbeture. Batteriet holder i en uges tid i smartwatch-tilstand og op til 24 timer når GPS'en er slået til. Det burde være rigeligt for de fleste.
Uret har et fint, stort display med tydelige tal. Det er 1,2" og fungerer fint i sollys. Remmen er i silikone og det sidder generelt godt på armen og føles med sine kun 38,5 g utroligt let. Uret er desuden vandtæt, så du kan svømme med det.
Pulsmålingen er håndledsbaseret og uret har desuden indbygget accelerometer, så det kan bruges når du løber indendørs på løbebånd eller hvis GPS'en svigter i skoven eller tunnellen etc. Foretrækker du pulsmåling via bælte, kan det tilkøbes separat.
Løbeuret har indbygget Bluetooth, så du kan synkronisere data til Garmins app (Garmin Connect) på din smartphone. Her kan du se detaljerede statistiker over dine træningspas. Uret understøtter Garmin Coach, en træningsfunktion som du kan bruge til at træne dig op til en given distance (5km, 10km eller halvmarathon). Træningsplanen bliver hele tiden opdateret og justeret i takt med at du bliver bedre. Det er smart, omens jeg personligt foretrækker at bruge mine egne træningsplaner.
Den største mangel ved Garmin Forerunner 245 er at det ikke har højdemåler. Her er i flade Danmark er det ikke verdens største mangel, men det havde nu været rart at have med. Har du brug for det skal du et hak op og vælge Garmin Forerunner 645 i stedet.
Garmin Forerunner 245 fås også i en dyrere udgave der hedder Garmin Forerunner 245 Music. Med dette får du desuden mulighed for lagring af musik direkte på håndleddet.
Polar M430 - omkring 1.000 kroner
Polar M430 er det klassiske old school løbeur uden så meget fikumdik. Designet er gammeldags men til gengæld signalerer det løb. Det kan stort set det samme som de dyrere modeller, men alle de fancy ting (som du alligevel sikkert ikke får brig for) er skåret væk. Polar M430 er for dem der løber og koncentrerer sig om det. Her er GPS-tracker og håndledsbaseret pulsmåler.
Uret er med sine 55 gram lidt tungere end de to andre ure, men ikke for alvor noget, der betyder noget. Skærmen er tilpas stor, mens opløsningen til gengæld er til den lave side.
Polar M430 er et ur du tager på når du løber, og tager af når du er færdig med at løbe. Du får god valuta for pengene og et godt og holdbart ur. Uret holder til cirka 5 dages brug med kontinuerlig pulsmåling og daglige træningssessioner, hvilket må siges at være i orden.