Smarte ure er det helt store for tiden. Markedet blev for alvor skudt i gang, da Pebble slog alle rekorder på Kickstarter med deres smarte ur. Siden er der blevet lanceret endnu et par stykker, og i denne uge har Qualcomm og Samsung løftet sløret for hver deres smarte ur. Det vi alle venter på, er selvfølgelig Apples smarte ure, der forhåbentlig kan sætte konkurrenterne godt og grundigt på plads. Indtil det sker, kan vi lige kigge på, hvad de to nye ure kan (og ikke kan).

Qualcomm Toq

Qualcomm er mest kendt for at producere chips til mobile enheder, men har før forsøgt sig med forbrugerprodukter uden den store succes. Nu forsøger de sig med et smartur kaldet Toq.

Toq kaprer næppe mange Apple-kunder på designet. Eksempelvis sidder batteriet på selve remme tæt ved spændet, og ikke bag skærmen. Det er der en god grund til, da det kræver en del batteri, at holde sådan et ur kørende, men kønt er det ikke. Uret kan køre 3-4 dage på en opladning, hvilket er i den gode ende af skalaen. Det skyldes blandt andet skærmteknologien, samt valget af en 200MHz Cortex M3 processor, der ikke bruger så meget strøm.

Skærmen er berøringsfølsom og er slukket, når ikke man bruger den. Selve uret er dog altid tændt, på samme måde som vi kender det fra iPhonen. Man aktiverer skærmen ved at trykke på et område på remmen. Der benyttes en speciel Mirasol-teknologi i skærmen, der byder på god læsbarhed og minimalt med refleksioner udendørs. Da batteriet som sagt sidder på remmen, er selve skærmen derfor også ret tynd. Uret kommunikerer via BlueTooth eller Wi-Fi til ens telefon.

Med uret kan man både læse emails og sms, såvel som svare på dem, dog kun med standardsvar. Derudover har uret vejr- og aktieinformationer samt en kalender. Ideen er dog, at uret ikke skal stå alene, men fungere i samarbejde med en smartphone. I virkeligheden er dog ikke andet end et udvidet digitalur uden nogen specielt smarte funktioner.

Toq koster omkring $300 og kan fås fra oktober i meget begrænset antal, der leder tankerne hen på, at der i virkeligheden bare er tale om et koncept mere end et rigtigt produkt.

Samsung Galaxy Gear

Samsung vil selvfølgelig også med på vognen, og man kan nemt få den tanke, at de denne gang forsøger et komme Apple i forkøbet, for at vinde momentum. Problemet er så bare, at Samsung jo ikke har Apples ideer at læne sig op ad, som tilfældet tidligere har været.

Gear har en AMOLED skærm på 1,63" og en opløsning på 320 x 320 pixels. Der er også indbygget højttaler og mikrofon, så man kan bruge Gear til telefonopkald og til at se video på. Et kamera er der også blevet plads til. Samsung har i modsætning til Qualcomm valgt at bruge en kraftig processor. Det koster selvfølgelig på batteritiden, og Samsung oplyser da også, at Gear kun kan holde en enkelt dag. Ifølge flere medier er det endda positivt udlagt. Allerede under Samsungs demonstration for journalister, begyndte urene at løbe tør for strøm. Uret oplades via en ledning, der tilsluttes på bagsiden.

Uret er (selvfølgelig) beregnet til at blive trådløst forbundet med Samsungs Android-produkter, men en nøglefaktor bliver alligevel, at uret kan afvikle apps. Det skal uden tvivl differentiere uret fra uafhængige producenter som netop Qualcomm eller Pebble. Der er 4GB hukommelse, og en begrænsning på 10 apps ad gangen. De første oplysninger går på, at Gear føles meget langsom i brug. Man skal ikke forvente, at tingene sker noget der minder om lige så hurtigt som på en smartphone.

Som tilfældet er med de andre smarte ure, er Gear i virkeligheden ikke særligt smart. En fjernbetjening til ens telefon, dækker meget godt over, hvad ideen med uret er. Ingen smarte sensorer, NFC eller anden spændende teknologi. Visionsløst, kunne man meget passende kalde det.

De første meldinger går på, at Gear er lige upoleret nok, og at det er tydeligt, at vi taler om et 1. generationsprodukt. Pudsigt nok virker uret ved lanceringen ikke med Samsungs topmodel Galaxy S4, men kun med Galaxy Note 3.

Gear kommer i flere forskellige farver til en pris på omkring $300. Samsung satset på, at uret kan købes i 100 lande inden for et par uger.

Apple iWatch

Vi ved af gode grunde ikke, om Apple overhovedet arbejder på et smartur, men det ville undre os, hvis ikke de gjorde. De ure vi har set hidtil fortæller dog rigtigt godt, hvilke udfordringer Apple står over for. Udfordringer der i sidste ende måske gør, at Apple trækker stikket, fordi det viser sig, at opgaven ikke kan løses 100% tilfredsstillende men kun 95%. Et af de store problemer er dårlig batteritid, som Samsungs Gear lider alvorligt af. De designs vi har set hidtil, har heller ikke ligefrem været noget, man ville være stolt af at rende rundt med på armen, men her plejer Apple dog at levere varen.

Den helt store pointe kan dog allerede nu udledes. Smarture bliver designet til at spille sammen med bestemte produkter. Styrken ligger i den fælles platform. Her står Apple såvel som Samsung betydeligt stærkere end tredjepartsløsninger som Pebble, Qualcomm, Sony med flere kan byde på. Så skal man endelig have et smartur, giver det kun mening, at købe det samme mærke som ens telefon i forvejen er. Styrken ligger i platformen, og man får meget mere ud af alle produkter i huset, tablets, smartphones, smarte ure etc., hvis de alle kører på samme platform. Om man så vælger iOS eller Android, må man selv ligge og rode med, men at satse fuldt ud på den ene, giver god mening frem for at blande produkter, der ikke spiller 100% sammen.

Så indtil Apple kommer med et smartur, giver det i virkeligheden ikke meget mening, at købet et andet. Og kommer Apple ikke med et smartur, er det nok fordi det i virkeligheden ikke er så smart endda. Jo, der vil selvfølgelig være en mindre efterspørgsel på en armbåret fjernbetjening til ens telefon, men stort bliver det aldrig. Et er i hvert fald sikkert, hvis ikke Apple kan levere noget, der er betydeligt bedre end hvad vi hidtil har set, så kan det faktisk være ligemeget. Vi skal ikke have et smartur bare fordi - der skal helst være en mening med galskaben. Et smartur skal netop være smart og kunne noget specielt - ikke bare være en mini smartphone, man har om armen.

Tænk hvis Apple for eksempel indbyggede NFC i et ur. Pludselig ville al kritik af manglende NFC forstumme, for uret ville gøre at samtlige iPhonen nu fik funktionaliteten, også bagudrettet, hvis bare man købte et ur. Det er også meget smartere at det sidder i et ur på armen, så ikke man skal hive telefonen op hver gang, man skal bruge teknologien. Det er den slags ting, der giver et smartur en berettigelse, ikke fjernbetjeningsfunktionalitet til en smartphone eller tablet.

Læs eventuelt:iWatch: Det næste store eller fiasko?

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.