RAVPower: Jeg har fået en ny powerbank-favorit
Bruger man som jeg sine Apple-enheder meget, så løber de af og til tør for strøm inden dagen er gået. Det går selvfølgelig ikke. Det er her et eksternt batteri eller en powerbank kommer ind i billedet. En god powerbank er for mig en helt essentiel del af mit setup og noget jeg ikke kan undvære.
Powerbanks findes i alle mulige afskygninger, størrelser og kvaliteter - og jeg har prøvet det hele. Den ideelle powerbank har stor kapacitet, fylder minimalt og er billig. Den findes bare ikke. Der skal tages nogle kompromiser.
Men da jeg som sagt har prøvet meget i mine 12 år som iPhone-bruger ved jeg at der er sket en hel del på powerbank-fronten. Man får markant bedre powerbanks nu end for bare fem år siden. Derfor synes jeg også at min egen favorit-powerbank, som jeg ellers har været meget tilfreds med, efterhånden er blevet moden til udskiftning. Faktisk kører jeg med to forskellige powerbanks. Den vigtigste er en stor en, der kan levere masser af batteritid. Den tager jeg med når jeg ved at jeg har brug for det. Den er dog for stor til at jeg gider have den med fast i tasken. Til det formål har jeg en mindre powerbank, som en form for nødstrøm i en snæver vending, hvis jeg skulle løbe tør.
Mit krav: USB-C-stik og hurtigladning
Denne gang skal det handle om en erstatning for min store powerbank, der som sagt er begyndt at virke lidt gammeldags sammenlignet med hvad man kan få i dag. Markedet for powerbanks er kæmpe stort, så hvor skal man starte og hvor skal man ende? Én ting har jeg fundet ud af min tid: Jeg gider ikke no-name powerbanks. De er billige, men tit også noget skrammel. Det snævrer feltet noget ind, men der er stadig en hel del at vælge mellem.
Heldigvis er jeg i første omgang helt sluppet for at træffe et valg, da jeg har fået stillet en 10.000 mAh powerbank til rådighed af Powerbanken.dk. Tak for det. Jeg får tilbudt at afprøve powerbanks i en lind strøm, men takker typisk nej, da de fleste ligner hinanden og ikke rigtigt kan bære en omtale. Lige netop denne har dog præcis de features jeg er på udkig efter, hvorfor jeg har takket ja.
Og hvad er det så jeg er på udkig efter, som min eksisterende powerbank ikke har? USB-C-stik og mulighed for hurtigladning. De to ting fandtes ganske enkelt ikke da jeg købte min eksisterende powerbank. Det gør det nu, og det giver nogle gode fordele. Faktisk vil jeg i dag ikke selv anskaffe - og heller ikke anbefale andre at gøre det - en powerbank uden disse to features.
RAVPower 10.000 mAh
Den powerbank jeg tester er produceret af RAVPower. Et solidt brand med amerikanske rødder. Specifikationerne siger 10.000 mAh, 18W USB-C PD og QC 3.0. Prisen er 349 kr.
Det første er kapaciteten. 10.000 mAh betyder at jeg kan oplade min iPhone tre gange. Det er rigeligt til mit behov, men ellers kan man også få større modeller med mere kapacitet.
"18W USB-C PD" betyder at powerbanken kan levere 18W over USB-C via det man kalder Power Delivery-protokollen. Det betyder at jeg faktisk kan bruge powerbanken til at oplade min MacBook med, da den netop bruger denne protokol til opladning. Med 18W går det ikke hurtigt og kapaciteten er nok også lige lav nok til det formål, men det er rart at jeg i en snæver vending kan bruge powerbanken til at holde liv i min MacBook også selvom det ikke er hovedformålet.
"QC 3.0" referer til Quick Charge, altså hurtigopladning. Dette understøttes af iPhone 8 og nyere.
Fylder som en iPhone - mest til indendørs brug
Powerbanken vejer 190 gram og måler cirka 14 x 7 cm og er 1,5 cm tyk. Størrelsen svarer meget godt til min iPhones størrelse, men powerbanken er lidt tykkere. Så selvom jeg regner den for at være min store powerbank, er den faktisk ikke større end at den sagtens kan være i lommen. Dermed at den markant mindre og ikke mindst lettere end min gamle powerbank, som jeg under ingen omstændigheder ville tage lommen. Der må være sket noget med batteriteknologien siden jeg anskaffede den. En klar forbedring.
Designet er fint, men materialevalget er en smule skrabet. Det er ikke en powerbank man tager med på stranden eller bør tabe alt for mange gange. Den er klart beregnet til indendørs brug. Til prisen er der dog ikke noget at klage over her.
Ellers er det væsentlige de muligheder som USB-C-stikket og hurtigopladningen giver. Jeg har allerede været inde på muligheden for at slutte den til min MacBook, men ellers er fordelen at opladningen af min iPhone nu kun tager omkring den halve tid af hvad jeg er vant til. Det kan man jo ikke rigtigt argumentere imod.
Powerbanken har tre stik i den ene ende. Et klassisk USB-A-stik, der fungerer som udgang. Et micro-USB-stik, der fungerer som indgang. Og et USB-C-stik, der kan fungere som både indgang og udgang. På siden er der fire dioder der viser powerbankens energiniveau og om den oplader ens enhed. Der følger to kabler med powerbanken. Et lille et med USB-C-stik i begge ender og et klassisk micro-USB til USB-A-kabel. Men ellers bruger man den bare med sine normale kabler. Jeg vil klart anbefale et Lightning-til-USB-C-kabel, så man kan drage fordel af de muligheder for hurtigopladning som USB-C giver.
Leverer varen
Leverer powerbanken så varen? Ja, selvfølgelig. Men det gør de fleste powerbanks jo. Der er ikke tale om ny teknologi, men noget så simpelt som opladning. Det er begrænset hvor galt det kan gå. Alligevel må jeg sige, at jeg har fået en ny favorit. Powerbanken fra RAVPower opfylder alle mine krav. Den er lille, byder på hurtigopladning og har USB-C. Dermed er den en markant forbedring i forhold til min gamle powerbank. Nogle ville måske savne muligheden for trådløs opladning. Den slags findes i powerbanks, men jeg mener at der går for meget energi spildt, hvilket ikke er ideelt, når det handler om batterier, der dermed ikke kan levere det lovede. Her er det vigtigere med høj energieffektivitet, og det leverer den testede powerbank.
RAVPower Blade Series 10.000 mAh powerbank koster 349 kroner og er venligst stillet til rådighed af Powerbanken.dk, hvor du selvfølgelig også kan købe den selv, hvis du vil. De har også diverse kabler, så husk at få et Lightning-til-USB-C-kabel med, hvis du ikke allerede har et.