Jeg har haft fornøjelsen af at lytte til en Bluetooth iPhone-højttaler kaldet "Max One". Jeg har lånt min af iKing, der sælger den til 1.599 kroner, men den kan sikkert også findes andre steder.

Jeg har afprøvet rigtig mange trådløse iPhone-højttalere gennem tiden, og der skal efterhånden en del til at imponere mig. Det meste er noget skrammel, lige så meget er hyldevarer der ikke adskiller sig væsentligt fra hinanden, og så er der nogle få der skinner igennem. Det kan være på lydkvaliteten, designet eller funktionaliteten. I det store hele lyder de fleste ting ret ens: Det er små enheder med en begrænset lyd. Ofte er det derfor på ting som netop design, byggekvalitet eller funktionalitet, at vi skal finde forskellene på de mange produkter.

Kina: Vestlig mærkevare eller lokalt bras

Som stort set alt andet elektronik er "Max One" fremstillet i Kina. Groft sagt er der to tilgange til kinesisk produktion. Enten er der tale om produkter fremstillet under streng kvalitetskontrol af en (vestlig) mærkevareproducent, eller også er der kinesernes egen tilgang, hvor det bare skal være billigt, og kvaliteten så er derefter.

"Max One" er ikke en vestlig mærkevare, men et produkt fra den anden ende af skalaen. Det var præcis dét der fangede min opmærksomhed. For der er i den grad kælet for designet, der er decideret lækkert. Viste jeg ikke bedre ville jeg netop tro, at vi havde at gøre med at vestligt mærkevareprodukt. "Max One" skiller sig ud fra mængden af bras fra Kina, og det gjorde mig nysgerrig. Her har vi faktisk at gøre med et produkt, der tydeligvis er kinesisk, men hvor tilgangen er kvalitet uden at der har været et vestligt firma inde over og kræve det. Det er faktisk ikke så tit, man støder på det på vores breddegradder.

Egner sig bedst til hjemmet

Vi har som sagt at gøre med en trådløs Bluetooth-højttaler. Der er indbygget batteri, så den kan tages med på farten. Det egner den sig dog ikke til. Det er ikke en typisk tag-med-gadget til skaterrampen eller skovturen. Dertil er designet og materialevalget simpelthen for delikat og spinkelt. Det er en enhed beregnet til hjemmebrug. Designet er overraskende skandinavisk i sit udtryk. En lys metalfod og et kabinet lavet i lyst træ bagpå og perforeret metal foran. Den er som taget ud af dansk designtradition. Virkelig imponerende. Faktisk tror jeg at Max One er udviklet for at tilfredsstille det kinesiske hjemmemarkeds ønske om skandinavisk design. Hvis ikke skandinaverne vil, så laver kineserne det bare selv. Det nye er, at de gør det med udgangspunkt i "vores" designfilosofi. Og byggekvaliteten følger med. Alt er solidt og meget præcist samlet.

De knapper enheden har er på forunderlig vis bygget ind under træet, så man bare skal røre træet for at aktivere dem. Eksempelvis skal man bare stryge fingeren op ad bagsiden for at skrue op for lyden.

Lyden overrasker positivt

Lyden overrasker mig også. Jeg har haft lejlighed til at afprøve tre bluetooth-højttalere på samme tid. Via AirPlay er det nemt og hurtigt at skifte mellem dem. Jeg er overrasket over hvor forskelligt de spiller. "Max One" skiller sig positivt ud med en overraskende dyb bas. Det kan på ingen måde sammenlignes med rigtige musikanlæg, men den er markant dybere og mere fyldig end normale små bluetooth-enheder. Men nu er den jo faktisk heller ikke helt lille. Den måler knap 20 cm i diameter og har en dybde på 12 cm. Det giver plads til to fornuftig højttalenheder og rum for basen. Lydniveauet er ikke imponerende, og stereoperspektivet er af gode grunde fraværende, men lytter man til musik, der som designet er let og luftigt, gør den det faktisk rigtig godt.

Er ikke fejlfri: Problemer med lydreguleringen

Fejlfri er den dog ikke. Jeg oplever desværre, at der er problemet med lydreguleringen. Da der er tale om en AirPlay-højttaler burde den spille sammen med iPhonens lydregulering. Det gør den bare ikke. Skruer jeg ned på selve højttaleren, følger volumen-angivelsen på iPhonen ikke med ned, men bliver stående oppe.

Resultatet er at hvis jeg vil skrue op igen, kan det ikke gøres fra iPhonen, der jo ikke har opfattet at der er blevet skruet ned. Selve højttalerens lydstyrke ændres fint, men det manglende samspil giver problemer med reguleringen. Det har jeg aldrig før oplevet med trådløse iPhone-højttalere. Her følger iPhonens volumenknap altid med, når lyden reguleres på højttaleren.

Efterlader et overordentligt godt indtryk

Alt i alt er der dog tale om en enhed der efterlader et overordentligt godt indtryk. Det meget lækre skandinaviske design gør den til en fryd for øjet, og noget man ligefrem vil være stolt over at have stående i stuen eller (designer-) køkkenet. Lyden følger generelt med, og egner sig fortrinligt til den ikke alt for voldsomme musik.

Nogle vil måske rynke på næsen over, at den ikke er fra en kendt vestlig mærkevareproducent, men jeg bifalder det. Er den den vej kineserne vil gå fremover, kan vi virkelig glæde os. De er ikke helt i mål endnu, men en højttaler som "Max One" er bestemt tæt på.

Som sagt er min enhed fra iKing, hvor den koster 1.599 kr.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.