At kunne synkronisere filer mellem alle ens enheder er efterhånden blevet et krav. Vi vil have adgang til alle vores digitale ting uanset om vi bruger vores Mac, iPad eller iPhone. Typisk sker denne synkronisering via en eller anden tjeneste i skyen.

Apple såvel som Google, Microsoft og tredjepartsudbydere som Dropbox lover at det sker nemt og smertefrit. Det er en sandhed med modifikationer. Der er stadig børnesygdomme, og af og til er vi nødt til at sende os selv en fil via mail for eksempelvis at kunne få den fra vores Mac til vores iPhone. Til filer i GB-størrelsen af skyen heller ikke altid det smarteste.

Andre sværger til at have sine filer liggende på en USB-pind. Så er de altid ved hånden - også når adgangen til nettet ryger. Hvad mange ikke ved er, at iOS faktisk understøtter brugen af USB-pinde. Det kræver bare, at de udover USB-stikket, har et lightning-stik også. Dem findes der efterhånden en del af.

iDrive 16 GB

Jeg har fået fingre i en USB-pind på 16GB via iKing.dk kaldet "iDrive/iReader". Den kan selvfølgelig fås mange andre steder, og der findes desuden en del andre mærker. Nogle af dem er i virkeligheden den samme fysiske dims, der bare sælges under forskellige navne, mens andre er regulært forskellige produkter. Dog ikke mere forskellige, end at denne omtale i det store hele er dækkende for alle produkterne. De fås med forskellig kapacitet. Min har 16GB, men jeg har set at de fås op til i hvert fald 128GB.

Den nævnte USB-pind har som sagt både et USB-stik og et Lightning-stik. De sidder i hver deres ende. USB-stikket bruger man, når man vil overføre filer via computeren. Det fungerer helt som forventet. Put stikket i computeren og overfør filer helt som vanligt.

Brug USB-pinden som du plejer - og i din iOS-enhed

Det "nye" er, at man kan smide pinden i sin iPhone og derved få adgang til filer, der ikke er lagret direkte på iPhonen. Det fungerer fint, men lider under at iOS som sådan ikke har et universelt tilgængeligt filsystem. Derfor er det krævet at man henter en speciel app fra producenten af USB-pinden. Det er heldigvis lavet så snedigt, at første gang man putter USB-pinden ind i sin iPhone, så bliver man automatisk ledt til App Store, hvor man kan hente den pågældende app. I mit tilfælde hedder den iDiskk Pro. Den skal installeres, før man kan komme i gang.

I appen kan man se hvilke filer der ligger på USB-pinden, samt hvilke filer der ligger lagret i appen. Man kan nemlig overføre filer mellem USB-pind og app. Filerne kan så previews direkte i appen eller åbnes i en anden app. Man skal altid denne vej via iDiskk Pro-appen. Man kan eksempelvis ikke åbne appen Pages, og få adgang til filerne på USB-pinden. Det går altid via appen. Det fungerer i det store hele som det skal, men det er en unødig mellemvej, som desværre ikke kan fjernes på grund af Apples restriktioner.

Smart til film og billeder på ferien

Der hvor jeg synes disse USB-pinde har deres berettigelse er ikke så meget til filoverførsel, hvor jeg synes iCloud Drive eller Dropbox fungerer bedre, men til eksempelvis film eller andre ting, der hurtigt kan æde pladsen på ens iPhone eller iPad. I stedet for at have filmene liggende permanent på ens iPad, kan man have dem liggende USB-pinden. Så putter man den bare i den enhed, hvor man vil se filmen. Det kunne også være billeder. En anden oplagt ting er at kopiere sin feriebilleder fra iPhonen over på USB-inden, så man ikke er begrænset af iPhonens kapacitet.

Hvad man ikke kan er at have apps liggende på pinden. Den er kun til dokumenter og andre "løse" filer som billeder, musik og film.

Lidt vel dyr

Jeg skrev indledningsvis, at de forskellige USB-inde man kan få i det store hele er identiske. Det er de også, og de virker også grundlæggende på samme måde. Der kan dog være forskelle i mulighederne i den tilhørende app. De fleste er nemme og hurtige at komme i gang med, så det handler mest om smag og behag.

Min største anke er prisen. I de danske butikker starter de omkring 300 kroner for 16GB og op til over 1.000 kroner for 128 GB. Det er lige vel meget, når USB-pinde til iOS lider under ikke at være 100% integreret, men kræver en omvej via en app. Men har man behovet er det en fin løsning.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.