Hvis du er bare nogenlunde som mig, vil du nikke genkendende til følgende: Hen ad formiddagen vil man have en kop te til arbejdet foran computeren. Man går hen til køkkenet og sætter elkedlen over. Man gider dog ikke stå om blomstre, så man går til bage til computeren og arbejder videre - og glemmer alt om vandet. Når man kommer på det, er vandet selvfølgelig blevet for koldt, hvorfor man må koge det igen. Man gider stadig ikke stå og vente, og går igen tilbage til computeren. Koldt vand igen. Nu gider man ikke det mere, og ender med at stå og vente mens elkedlen koger vandet.

Løsningen på dette problem er iKettle - den iPhone-styrede elkedel. Nu starter man bare elkedlen fra skrivebordet, og får en besked på iPhonen, når vandet er klart. Ikke mere spildtid og utålmodig venten. Der findes sikkert andre løsninger på problemet, men hvornår får man igen en påskud til at købe en elkedel med Wi-Fi?

Design

iKettle adskiller sig ikke væsentligt fra de fleste andre moderne elkedler. Den er lavet i den obligatoriske rustfrie stål. Den har selvfølgelig også en base, hvilket gør selve kedlen trådløs. På basen er der diverse knapper, hvis funktion jeg kommer tilbage til i afsnittet "Manuel kontrol" nedenfor.

Kedlen kan rumme op til 1,8 liter vand.

Opsætning

Opsætningen af iKettle er så nem som den kan blive, og hele vejen bliver man guidet via den tilhørende app. Selve kedlen sluttes til en stikkontakt og tændes. På iPhonen skal man foretage nogle få valg, og derefter logge på det Wi-Fi-netværk som iKettle laver. Dette klares via iPhonens Indstillinger > Wi-Fi. Når det hele er konfigureret, hvilket tager to minutter, skal man ikke spekulere mere over netværksindstillinger. Man skal selvfølgelig lige huske at koble iPhone tilbage på hjemmenetværket.

iKettle-appen kommer med forskellige skins, hvilket i praksis vil sige at man kan vælge mellem forskellige baggrundsfarver.

Manuel kontrol

Som skrevet er der på elkedlens base nogle knapper, som gør at man kan benytte elkedlen uden en iPhone. For det første er der en tænd/sluk-knap, som på en hver anden elkedel. Aktiverer man den, koger man man vandet i kedlen. Intet nyt i det. Når vandet er klart, kommer der et enkelt bip fra kedlen.

Derudover er der fire temperaturknapper: 65 grader, 80 grader, 95 grader og 100 grader. De virker helt som forventet. Man trykker ganske enkelt på den temperatur, som man ønsker vandet opvarmet til. Men hvorfor skulle man dog ønske at "koge" sit vand til 65 grader, kunne man indvende? Den helt enkle forklaring er, at forskellige typer te og kaffe ideelt set skal trække ved en bestemt temperatur, der ofte er forskellig fra spilkogende 100 grader varmt vand. Så alt efter om man skal lave grøn, hvid eller sort te, kan man vælge den rette temperatur ved tryk på en knap. Det er ret smart, og i hvert fald noget nemmere end at stå og fedte med et termometer, mens man opvarmer eller afkøler vandet.

Den sidste knap aktiverer en "keep warm"-funktion. Som navnet siger, er det en funktion, der søger for at holde vandet varmt. Den virker i op til 20 minutter. Med knappen aktiveret behøver man alstå ikke frygte, at vandet er blevet koldt fordi man lige skulle noget på vejen over til kedlen.

Den manuelle kontrol virker helt efter hensigten, og har tydelig lysmarkering af hvad der foregår. Eneste lille anke er, at lyset omkring tænd/sluk-knappen konstant står og blinker rødt. Man tror der er noget galt, men sådan gør den altså på standby.

iPhone-kontrol

Men nu investerer man jo ikke i en elkedel her i det nye årtusinde med det formål at betjene den manuelt. Det er so last year med den slags. Nej, vi skal selvfølgelig styre dyret via iPhonen.

Den tilhørende iPhone-app har i princippet de samme knapper som baseenheden under kedlen. Det vil sige, at man kan starte og slukke kogningen samt vælge mellem de fire temperaturer og keep warm-funktion. Når vandet er varmt får man en notifikation på iPhonen og bliver mindet om at fylde kedlen igen. Dette er ret essentielt. Der er ikke meget ved en iPhone-styret elkedel, hvis der ikke er vand på den. Ejheller er det særlig smart for kedlens holdbarhed at blive opvarmet uden vand i.

Når man så har hældt sit vand op, har appen en indbygget timer, så man igen bliver notificeret, når teen hat trukket. Denne timer kan indstilles efter behov og ønsker.

Skulle man have behovet kan iKettle også styres via en Android-app.

Automatisk kontrol

Er man rigtig fremme i skoene er en iPhone-styret elkedel, som vi andre dødelige synes er det nye sort, selvfølgelig også so last year. Der skal helt andre boller på suppen. Det sker via automatisk styring af iKettle.

Den første er en god-morgen-funktion, der fungerer som en almindelige alarm, der vækker en om morgenen. Her bliver man ikke bare vækket, men også spurgt om der skal koges vand. Man kan præinstille tre forskellige alarmtidspunkter. Alarmerne har desværre kun tre forskellige lyde at vælge mellem.

Det rigtigt smarte er dog iKettels mulighed for opsætning af et geohegn. Det betyder, at du kan sætte appen til at koge vand automatisk, når du kommer hjem. Du kan specificere at det kun gælder i bestemte tidsrum, for eksempel mellem klokken 16 og 17, så du ikke ikke hver gang du går ind og ud af døren bliver forstyrret med kogende vand.

I princippet kunne man forestille sig mange yderligere funktioner - måske endda håbe på at folkene bag iKettle åbnede op for tredjepartsudviklere. Men i denne omgang er morgen-kogning og kog-når-man-kommer-hjem de eneste to automatiserede funktioner.

Vores bedømmelse

999 kroner for en elkedel er ikke billigt, men det er heller specielt dyrt kvaliteten og funktionaliteten taget i betragtning. Der findes masser af elkedler i samme prisleje.

Skal man bare have kogt noget vand på gammeldags facon, findes der nok mere oplagte valg end Kettle. Et bål i haven kan for eksempel anbefales (de fås dog endnu ikke med Wi-Fi). Er man bare en lille smule mere krævende te-aficionado, vil man løfte på hatten i anerkendelse over temperatur-styringen, og den slags får man ikke på de billige kedler. Alene der matcher iKettle allerede de fleste andre på markedet. Lægger man dertil fjernkontrollen via iPhone, er der ikke et øje tørt.

Det kan virke som overkill, men man kommer hurtigt til at sætte pris på muligheden for at tænde kedlen fra skrivebordet, fremfor at skulle stå og vente på at vandet får kogt færdigt. Man fortsætter bare sit arbejde indtil appen melder at vandet er klart, hvorefter man kan hente det. Er man lige i gang med noget, trykker man på keep-warm-knappen og henter det stadig varme vand, når man er klar.

Indrømmet, iKettle er ren luksus, men for søren hvor kan luksus dog være en dejlig ting. En oplagt julegave til manden der har alt - men dog ikke råd til an aupair, der kan koge hans vand for ham. Her er iKettle så det næstbedste inden for automatiseret kogning af vand

Smarter iKettle er siden den oprindelige anmeldelse blev skrevet, kommet i en ny forbedret version 2.0 og også i version 3.0.

Artiklen er ajourført i november 2017.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.