
Hvor stor forskel kan der lige være på iPhone-opladere til bilen, kan man ikke bare købe den første den bedste, man falder over? Jo, det kan man godt, og opgaven skal nok blive løst, men det kan bestemt anbefales lige at kigge sig for engang. Jeg er nemlig overrasket over hvor forskellige de tre ladere i testen er. De adskiller sig markant fra hinanden både hvad angår, design, funktionalitet samt pris. Jeg er i hvert fald blevet klar over, at en billader ikke bare er en billader. Efter at have testet tre forskellige, ved jeg præcis hvordan den perfekte billader skal være, og hvad man skal kigge efter. Ingen af de testede lever helt op til det, men en enkelt kommer tæt på.
Når det handler om opladning handler det om, at det skal ske så hurtigt som muligt. En iPad kan maksimalt lade med 10W (5V, 2A) mens en iPhone maksimalt kan lade med 5W (5V, 1A). Ideelt set bør en dual-lader derfor levere 2x10W, hvilket gør den i stand til oplade to iPads for fuld tryk samtidig. Man skal huske på, at en lader aldrig kan blive for kraftig. Selvom iPhonen maksimalt kan oplade med 5W, tager den ikke skade af at være tilsluttet en 10W's lader. Strøm skubbes ikke ud af laderen, det er noget den tilsluttede enhed trækker ud. Så iPhonen nøjes bare med at trække 5W selvom laderen kan levere 10W.
Alle ladere har to USB-udtag, så man kan oplade to enheder på samme tid. Der følger ingen kabler med nogle af laderne.
Vi har bedømt de testede enheder på design, ladekapacitet og pris.
Dual USB Car Charger
Den første kandidat er af den klassiske no name-type, og i vanlig stil er der ikke kælet for hverken design eller materialer. Til gengæld er den med 99 kr også ret billig. Det er testens største lader, og med en længde på hele 4 cm der stikker uden for bilens stik, er den lagt fra kompakt. Det største problem ved længden er, at man, alt efter hvor den sidder, nemt komme til at skubbe til den, så den rykker sig i stikket. Da den ikke sidder særligt godt fast, skal der ikke så meget til, før den stopper med at lade, fordi den glider ud af stikket.
Denne lader er ikke bare testens største, men samtidig også den kraftigste. Det ene udtag kan levere 2,1A ved 5V svarende til 10W, mens det andet udtag kan levere det halve. Man kan altså lade både en iPad og en iPhone for fuld tryk på samme tid. Det kan ingen af de to andre i testen klare. En anden unik ting er, at laderen har indbygget en diode, der lyser, når man lader. Ganske smart, så man aldrig er i tvivl.
Prisen og ladekapacitet trækker op, mens det klodsede design trækker ned.
Pris: 99 kr
Y-Charge Dual USB Car Charger
Y-Charge-laderen fra Tylt er testens design-kandidat. De er tydeligvis blevet arbejdet med formsproget, og materialevalget er også i en klasse for sig. Som navnet siger ligner den et Y. Benet går i stikket i bilen, mens USB-udtagene sidder i de to ender. Da de peger hver sin vej, undgår man at det hele bliver for sammepresset, når man vil have to ledninger i eller at man må "knække" ledningen til iPhonen unødigt for at få den ud til hver side. Det er ganske smart fundet på. En diskret diode der signalerede opladning, ville have sat prikken over i'et.
Designet lider dog af det samme som forgående model, det vil sige at det er lidt for klodset, så man nemt kommer til at skubbe til den. Fordi benet ikke er rundt, sidder det heller ikke super godt fast i stikket. Da jeg testede enheden røg sikringen i bilen, da jeg kom til at skubbe til laderen, så der skete en kortslutning. Der har formodentligt været tale om en defekt lader, for den nye jeg har fået tilsendt, har fungeret som den skulle - men jeg har også været lidt mere påpasselig med ikke at skubbe til den.
Y-Charge har en samlet ladekapacitet på 2,1A. Det betyder at man enten kan lade én enhed med op til 2,1A eller to enheder med hver 1A. Det er et ret smart kompromis. Bruger man den til iPhones spiller det ingen rolle, da de jo alligevel ikke kan trække mere end 1A. Har man behov for mere ladekapacitet til sine tablets, fås laderen også i en model, der kan levere 2,1A på begge stik samtidig.
Den generelle kvalitet og ladekapaciteten trækker op, mens prisen og robustheden i stikket trækker ned.
Pris: 249 kr
Griffin Compact Dual USB Charger
Sidste emne i testen er en oplader fra Griffin. Den adskiller sig væsentlig fra de to andre testede ladere ved dens meget lave profil. Når den sidder i stikket, rager den kun få mm ud. Man kan på ingen måde komme til at skubbe den ud ad fatning. Det er virkelig en genistreg, at laderen derved både bliver meget diskret og samtidig sidder bedre i stikket. Hvor jeg til en hver tid ville tage de to andre ladere ud, når ikke de er i brug, vil jeg bare lade denne side stikket. Det er lige før, man ikke engang vil bemærke, at de to USB-udtag ikke er en del af bilens originale udstyr.
Griffins lader falder derimod lidt i gennem på ladekapaciteten. Den kan "kun" levere 2x1A. Det er nok til to iPhones på samme tid, men en iPad vil kun lade for halv styrke. Her havde det været smart hvis man lige som med Y-charge kunne få dobbelt kapacitet, hvis man kun ladede én enhed ad gangen. Om det skyldes det kompakte design eller bare et valg fra producenten ved jeg ikke.
Det kompakte design og prisen trækker op, mens manglende mulighed for 2A-ladning trækker ned.
Pris: 119 kr
Sammenfatning
Den perfekte billader er lille, billig og med stor ladekapacitet. Ingen af de tre testede kom dog helt i mål, men en enkelt var meget tæt på.
Min klare favorit er laderen fra Griffin. Den vinder på det kompakte, nærmest usynlige design, der gør at den sidder klippestabilt i stikket, samt aldrig er i vejen. At den så kun koster 119 kr, gør den til et rent fund. Det havde været rart med mulighed for ladning med 2A, men omvendt er det aldrig noget jeg rigtig har brug for.
Så skal du have en iPhone-oplader til din bil, anbefaler ON X Griffin Compact Dual USB Charger. En lille lækker enhed, det viser at det enkle ofte er det bedste.
Scroll ned for at se kommentarer
Denne her kan det hele til lige knap 15 kroner :-)
http://dx.com/p/dual-usb-car-cigarette-lighter-plug-power-adapter-black-230098
@Hawkmoon
Med mindre du selv har testet den, er det ret irrelevant at Google sig frem til et tilbud, der lyder for godt til at være sandt.
Du har ret. Min kommentar yder ikke din iøvrigt glimrende og velinformerende artikel retfærdighed.
Jeg har købt en del andre produkter af kineserne, og der er stor forskel på kvaliteten. Men man kan være heldig til meget små penge.
@Martin
De fleste ting som kommer fra den side fungerer nu rent faktisk ganske fint.
Dog er holdbarheden et kapitel for sig selv.
Når det så er sagt, så har jeg også købt et par opladere til bilen derinde, og har både testet og godkendt at det virker og bruger det endda stadig :) Så til den pris, er det også efter min mening værd at afprøve..
Spørgsmålet er blot om man har mod til at forsøge sig med sådan en.
Nu står der jo at en iPhone ikke kan trække mere selv om den er koblet til en iPad lader, men jeg syntes altså at min iphone lader væsentlig hurtigere med iPad laderen end iPhone laderen. Er det bare tilfældig?
@KK
jeg vil give dig fuldstændig ret i at iPad opladerer oplader iPhones hurtigere end iPhone opladerer, hvilket jo ikke burde være sådan når det er iPhonen selv der trækker strømmen.
Måske Martin har en forklaring?
Jeg har også hørt at man skal passe på med at bruge sin iPad oplader til sin iPhone, da man kan risikere at den overopheder og derved brænder af.
@Martin
Hvordan med certificering og at man har hørt at de ladere Apple ikke har godkendt, ikke kan lade de nye 5S og 5C? Hvordan er det med bil-ladere?
@KK
Det burde i hvert fald ikke være sådan. Måske skyldes det, at der altid er et tab, så en 5w-lader alligevel ikke helt kan lade med 5W.
@Moritz
Det er ikke laderen, man kablet, der er problemet. Det er Apples lightning-teknologi (som sidder i kablet), der kræver licens. Derfor er det også smart nok, at laderne kommer udenkabel, så man kan bruge et originalt.
Kunne man ikke i sådan en test kigge lidt på det støj som de normalt laver.
Jeg har en der ligner den der Griffin og jeg kan høre at det går i radioen. Altså selve radio modtagelsen bliver dårligere.
-Det skal lige siges at jeg køre i en ibiza FR 1,8T fra 2007.
Jeg kunne vildt godt tænke mig en lader som er afskærmet og ikke udsender støj.
Jeg kan lade via usb porten i min radio, men det er jo kun 500mA. Hvilket ikke er helt nok til en iPad med navigation:-)
@Kenny
Jeg kan sige med sikkerhed, at du har eftermonteret anlæg i bilen - hvem har lavet installationen?
@Kenny
Det kan sagens passe at billige kineser ladere mm forstyrre din FM radio da kineserne er pisse ligeglade med europæiske EMC krav.... De støjer af helvede til, og ledningerne i din bil fungere som sende antenner.
noehr2:
Jeg har skam kun skiftet headunit og intet andet og det var også galt med den originale blaupunkt radio.
Klaus Mærkedahl:
Jeg tror mere på din forklaring. Men hvordan finder jeg en lader som opfylder de krav og ikke støjer?
@Kenny
Jeg har endnu til gode, at se en original monteret fejlfri CAN-bus radio, blive forstyrret af støj.
Problemet kommer typisk i forbindelse med installation af ekstra højttalere forstærker, kondensatorer osv.
CAN-bus er i sin enkelthed, MEGET sårbar for støj, derfor er kablerne snoet for at udligne støjen.
Nu ved jeg ikke hvilken form for "støj" du er plaget af, eller hvordan den optræder f.eks sammen med motoromdrejninger. Der er selvfølgelig ikke noget system, som ikke er i risiko for at fejle, og dermed ikke sagt, at trods du oplever støj med 12/5V USB-ladere, kan fejlen godt lige i bilens installation. Men det kræver en mere detaljeret beskrivelse, og sikkert også muligheden for at se bilen.
Har bilen stadig sit original monteret stik til headunit, altså der er ikke "splejset" et nyt stik og ledninger på?
Hvilke adaptere har du brugt i forbindelse med dit nye headunit? VAG til ISO samt FM-antenne adapter?
Jeg har ikke Can-bus i min bil.
Støjen følger ikke rpm på bilen.
Sætter jeg lader til sker der ingen ting. Det er først når selve iphonen bliver sat til at der kommer baggrundsstøj på FM. Der er intet, hvis jeg høre cd/mp3 osv...
Alt er originalt og passer sammen. FM antenne stikket er ens på begge radioer. Der er ikke "splejset" noget som helst.
Dog skal det lige siges at min bil er født med en antenne, som har en forstærker i foden og denne for størm via antenneledningen. Den bliver sat til bag radioen og mange tror at det er selve antenne forstærkeren, men det er det ikke, "kun" strømforsyningen til den.
@Kenny
Kan godt se nu du skriver "original monteret Blaupunkt".
Jeg mente bestemt at bilen var født med CAN-bus styrring til radioen.
Hvis du har haft bilen fra ny, så du jo sikker på der ikke er efter monteret ISO-stik.
Jeg vil afslutte sidespringet her, ønsker du fortsat hjælp, kan du oprette en tråd i forumet, og jeg vil svare der.
@Martin
Tak for svaret omkring certificering - Jeg vidste ikke at det foregik på den måde, da jeg stadig kun har 4S, så har ikke selv Lightning kabel endnu, men det kommer forhåbentlig snart, hvis Apple ellers har tænkt sig at udgive 5S'eren i DK inden for bare nogenlunde tid ;)
@noehr2
https://onx.dk/iphone-forum/emne/stoj-fra-lader-i-bil/
"Det er nok til to iPhones på samme tid, men en iPad vil kun lade for halv styrke"
Kan man lade en Ipad for halv styrke? Jeg har har tidligere oplevet at min Ipad 3, slet ikke vil påbegynde opladning og informerer om dette, medmindre der leveres 2.1A fra laderen i cigarettænderen?
@Martin
Hvis et iphonebatteri er designet til en oplader på 5W er det en sådan der skal bruges. bruges der en 10W istedet vil opladningstiden blive halveret og dermed vil batteriet blive overophedet / overladet og miste dets kapacitet og på sigt blive ødelagt før tid. Martin den med at en oplader aldrig kan blive for kraftig er ikke sand. Hvad ville der ske, når du lader med en simpel 100W's oplader, batteriet ville eksplodere fordi det ville kortslutte, men heldigvis har iphonebatterier en kortslutningsbeskyttelse så det ikke vil ske. Men batteriet tager helt sikkert skade.
@Kim
Som jeg skriver er strøm noget en enhed trækker - det skubbes ikke ud af opladeren. En iPhone kan således ikke trække mere end 5W fra opladeren uanset om denne så er på 1.000W. At kalde det en oplader er jo i øvrigt forkert (men praktisk), det er bare tale om en strømforsyning (power adaptor). En sådan kan aldrig blive for stor. I dyrt Hi-Fi-grej overdimensionerer man netop transformeren fordi det giver mindre støj og for at sikre en mere ensartet ydelse.
Var det, du skriver korrekt, ville alle vores apparater i huset gå i stykker, da vores kontakter typisk kan levere 2.990W (230V, 13A). Heldigvis er det udtryk for en maksimalbelastning. Det samme er tilfældet for opladeren, der så bare har en maksimal belastning på fx. 10W (5V, 2A). Batteriet bliver ikke opladt hurtigere end enheden er designet til. Så hvis iPhonens ladekredsløb er designet til at hive 5W, så gør den det.
Det det handler om, er at opladeren leverer strøm med den rigtige volt. Man kan fx. ikke oplade en 5V-enhed med en 50V oplader.
Det er derfor helt korrekt, det der står i artiklen. Apple oplyser eksempelvis også, at deres 12W's iPad-lader kan bruges med alle iPhones og iPods: http://store.apple.com/dk/product/MD836ZM/A/apple-12w-usb-power-adapter?fnode=3c
Batteriet er strømforsyning til iPhonen og det er rigtig at iPhonen ikke trækker mere strøm end den kan, medmindre den er defekt. Men batteriet bliver ladet op fra en lader og det er dennes størelse i W som bestemmer hvor hurtig der lades på batteriet.
Du kan jo ikke sammenligne en elpære med et batteri.
@Kim
Du tager altså fejl. Jeg synes i øvrigt ikke jeg nævner noget om elpærer nogen steder. Jeg skriver bare at den maksimale effekt som kan komme ud af en kontakt (eller en strømforsyning) ikke har nogen betydning for hvor meget strøm enheden bruger. Den betegnelse der er hæftet på opladeren (5W eller 10W) er et mål for den maksimale effekt den kan levere - og IKKE et mål for den effekt den sender ud kontinuerligt.
Pointen her er, at der ikke sker noget ved at bruge en oplader (i dette tilfælde fra 12V's udtaget i i bil) der kan levere en højere effekt end enheden kan trække, når den oplader. Enheden trækker nemlig aldrig mere end den er designet til. Så for at skære det ud i pap: Der er overhovedet ingen problemer med at bruge en 10W's lader til en iPhone. Der ville heller ikke være problem om så biladaptoren kunne levere 120W.
Jeg tror hele miseren er at det jeg i artikel kalder en oplader, slet ikke er en oplader, men en strømforsyning. Nu kalder man det bare oplader, så det gør jeg også. Ladekredsløbet sidder jo i virkeligheden i iPhonen. Det er bare vigtigt at holde fast i, at der absolut ingen problemer er ved at bruge en biladaptor på 10W - og at der helle ikke ville være problem om den så hed 100W.
@Martin
Fakta er bare at min iphone 4 bliver ladet ca. dobbelt så hurtig op med min ipad 3 powersupply 10W end med iphone 4 5W powersupply. altså må det være ladestrømmen der er afgørende. Skal jeg tro på hvad du siger vil jeg uden problemer kunne lade min iphone 4 med denne http://www.cablehdtvs.com/products/-5V-20A-100W-Power-supply.html
@Kim
Det afgørende er hvad iPhonen er designet til. Hvis den er designet til 10W, hiver den selvfølgelig det, hvis det er tilgængeligt. Derfor skriver Apple også at deres 12W's iPad-lader kan bruges med iPhonen.
Pointen er, at iPhonens indbyggede ladekredsløb sørger for at iPhonen ikke bruger større effekt end den kan klare, så man kan være helt rolig. Lader iPhonen ved 10W/2A, så er den designet til det.
@Martin
Ladekredsløb i iphonen, det må være noget du selv har fundet på. ladekredsløbet sidder i laderen ;-) Batteriet har et sikkerhedskredsløb som slår fra ved kortslutning eller overladning.
Men slet du bare alle mine indlæg, lige bortset fra det første, da det er korrekt.
@Kim
Det var da den værste gang ordkløveri, jeg har været med til.
Martin har helt ret. Laderen er ikke andet end en omformer, men en given ladekapacitet, iPhonen styre resten.
Hvrvidt du mener dét er det samme du siger, påviser igen blot, at det ikke er andet end leg med ord.
Martin har ganske ret..
Alle mobiltelefoner har et batteri med en eller anden form for max kapacitet samt at disse forsyner telefonen med jævnstrøm.. Det kan eks. være 3,3 Volt. Derudover har det jo naturligvis den faktor som vi taler om her, nemlig ampere.
Om du har en strømforsyning som kan levere 1 Amp, eller 10 Amp gør ikke at mobilen lader anderledes op. Men til gengæld har mobilen indbygget et MAX for hvad den vil tage imod..
Den oprindelige lader som følger med telefonen udnytter ikke telefonens maksimale ladestyrke. Og derfor lader en iPad lader hurtigere op da denne kan levere mere strøm..
Et eksempel er også, at en PC kan lade en iPhone op via USB. men den kan ikke levere ampere nok til at oplade en iPad da denne kræver mere.
Det samme gælder en iPhone lader, denne vil lade en iPad meget meget langsomt op.
I øvrigt tager telefonen eller batteriet på ingen måde skade af at man bruger en kraftigere oplader. Det er beregnet meget nøje da man designede det hele.
:)