Der er efterhånden ved at komme noget substans i Apples HomeKit-univers. Masser af understøttede produkter, der ikke bare handler om at skifte farven på sit lys. Et af de nyere skud på HomeKit-stammen er overvågnings- eller sikkerhedskameraer. Og det er efter min mening noget at det mest spændende ved HomeKit.

Når jeg har skullet vælge hvilke overvågningskameraer, jeg skal gå efter, så er der i især to ting, jeg vægter meget højt. Eller faktisk er de to ting ufravigelige krav fra min side. Den ene ting er, at systemet skal være uden abonnement. Jeg gider ganske enkelt ikke skulle betale et beløb hver måned for at tingene virker. Jeg vil hellere bruge pengene på hardware. Den anden ting er, at sikkerheden skal være i orden. Jeg vil ikke have at mine optagelser ligger på en eller anden tilfældig cloud-tjeneste, med den risiko for misbrug, der medfører. Systemet skal understøtte end-to-end-kryptering, som kun jeg har nøglen til, og optagelserne skal være under min kontrol. De to krav luger gevaldigt ud i mulighederne. Men de findes.

Mit valg: eufyCam 2

Mit valg er faldet på eufyCam 2, som produceres af anerkendte Anker. Har får jeg alt, hvad jeg efterspørger. Mulighed for at gemme optagelser lokalt, HomeKit-understøttelse (inklusive HomeKit Secure Video) og det fungerer uden månedligt abonnement. Ved at gemme lokalt, er jeg 100% ikker på, at kameraproducenten eller andre ikke kan kigge med over skulderen.

En af de mest interessante ting er integrationen med HomeKit. Det smarte ved HomeKit-integrationen er, at man kan koble kameraernes bevægelsesdetektor til ens andre ting. Det kunne være at få tændt lyset ved hoveddøren etc.

Når man vil se billeder og live-feeds fra kameraerne, kan man bruge Home-appen eller eufys egen app. Man kan også hente en tredjepartsapp som eksempelvis HomeCam for HomeKit. Det afhænger lidt af ens egen smag.

Nem opsætning

Opsætningen er uhyggelig nem, da systemet er trådløst. Ideelt set havde jeg foretrukket kablet strømforsyning og også kablet netforbindelse til hvert enkelt kamera. Det er i mine øjne mere driftsikkert. Til gengæld kræver det udrulning af lange kabler, at der bores og fræses i vægge og så videre. Det kommer ikke til at ske. Det havde været et helvede. Så jeg lever med eufy's trådløse opsætning og vælger at se det som et plus. For det gør opsætningen meget nem. Find et par skruer og skru kameraerne fast hvor det ønskes. Sværere er det ikke. Det gør det også eget nemmere at flytte kameraer eller opdatere til nye modeller, når ikke man skal tage hensyn til kabler.

Den største ulempe ved det rent trådløse setup er, at kameraerne kører på batteri - og derfor skal oplades. Heldigvis holder de op til et år, så større er problemet heller ikke.

Kameraerne forbinder til eufyCams såkaldte HomeBase. Grundlæggende består systemet altså af en baseenhed, kaldet HomeBase, og en række overvågningskameraer. Det er også muligt at tilslutte dør-og vinduessensorer til systemet, hvis man vil. Det er dog ikke noget jeg har kigget nærmere på.

HomeBase

HomeBase-enheden fungerer, som navnet siger, som hovedstation for systemet. Kameraerne forbinder til basen, og det er her overvågningsbillederne bliver gemt på de 16GB lagerplads, den har indbygget. Der er ikke noget i vejen for at man har to basestationer, hvis man vil. Det giver mere lagerplads og udvider dækningen. Samt ikke mindst fordobler antallet af kameraer, der kan være tilsluttet (der kan maksimalt tilsluttes 16 styk til hver HomeBase). Bemærk, at selvom der kan tilsluttes 16 kameraer til en HomeBase, så understøtter Apples HomeKit kun fire kameraer.

Startsæt og valg af kameraer

Den smarteste måde et komme igang på, er at købe et startsæt bestående af en HomeBase og to kameraer, som på billedet øverst. Så kan man altid supplere med ekstra kameraer efter behov. Der findes forskellige kameraer til systemet. De nyeste hedder eufyCam 2C og eufyCam 2. Desuden er der en pro-udgave af det sidste. Der er lidt forskelle på, hvad de forskellige kameraer kan, og de har også forskelligt design, så man skal købe det, der bedst passer til ens behov. Man kan fint kombinere de forskellige kameraer.

Begge kameraer fungerer godt, og de deler de fleste grundlæggende features. De har blandt andet begge en detektor, der reagerer på bevægelse, og den er intelligent nok til at genkende mennesker, så kameraet ikke bliver aktiveret af bolde, katte eller hvad det nu kunne være. De har også begge indbygget infrarødt lys, så de kan optage i mørke. De er selvfølgelig også vandtætte, så de kan tåle at sidde udendørs.

2C-modellen har desuden indbygget en projektør med rigtigt lys, som bliver tændt ved bevægelse. Dette virker dels afskrækkende på ubudne gæster, men sikrer samtidig bedre billeder i mørke (fordi der jo så ikke er mørke, men lys). Omvendt har eufyCam 2 indbygget hardware, så den kan opdage, hvis nogen forsøger at flytte kameraet. I så fald tændes en høj alarm. En af de ting man skal vælge mellem, er altså om man vil have lysprojektør eller en sensor der beskytter kameraet med at blive stjålet eller flyttet. Den anden vigtige forskel er på batteritiden. Model 2 har dobbelt så lang batteritid som model 2C. I runde tal har den første 12 måneders batteritid, mens den sidste har et halvt år. Den praktiske batteritid afhænger selvfølgelig af ens indstillinger for har tit der skal filmes, men man kan roligt regne med at model 2 holder dobbelt så længe på en opladning. Her har jeg ikke nævnt model 2 Pro. Det er identisk med model 2, men optager i en højere opløsning.

Min anbefaling

Min anbefaling er at gå efter eufyCam 2C, da startsættet er 500-600 kroner billigere. At kameraet har indbygget oplysning, er efter min mening også et plus. Men ellers kan kameraerne jo mikses på kryds og tværs, så du behøver ikke nøjes. Køb dem der passer til dit behov. Måske giver det bedst mening for dig med modellen med indbygget sirene ved hoveddøren og modellen med lys ved bagdøren etc.

Alt i alt er eufyCam 2 et rigtigt godt bud på et moderne og integreret overvågningssystem. Det er uden abonnement, og der er styr på privacy. Pålideligheden er helt i top og integrationen med Apples HomeKit Secure Video er virkelig et plus. Da det samtidig er nemt at sætte op, og er til at betale, er eufyCam 2 i virkeligheden en nobrainer, hvis du er på udkig efter et overvågningsystem.

En god ting ved Eufys overvågningskameraer er, at de kan udvides med et regulært alarmsystem, som er lige så nemt at satte op og bruge.

Som overvågningssystem gør eufyCam 2 det fremragende på alle parametre.

Det kan jeg lide:

  • God pris
  • Intet krav om abonnement
  • Nem og enkel opsætning
  • Lokal lagring af billeder og video
  • Mulighed for at koble et alarmsystem på

Det kan jeg ikke lide:

  • Manglende mulighed for at udvide lagerpladsen
Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.