Apple Watch er efterhånden en gammel nyhed. Æbleuret har da også taget pæne markedsandele i forhold til sine nærmeste konkurrenter fra blandt andet Samsung. Men nu kan det være, at de mere "etablerede" urmagere kommer med et modsvar.

Casio Edifice er et smart ur, men ikke et smartwatch

Siden smartwatches så dagens lys, har mange urmagere set deres markedsandele dale. Derfor har flere nu forsøgt sig med nye tiltag til deres klassiske ure. Casio Edifice er således et klassisk ur fra Casio, der forsøger at inkorporere lidt moderne teknologi i form af Bluetooth kommunikation med din smartphone.

Ideen med Casio Edifice er, at du ikke længere behøver at bekymre dig om hvorvidt dit ur er indstillet korrekt. Ved hjælp fra Bluetooth "snakker" Edifice med din smartphone og får således info om såvel tidszone, sommer- og vintertid, dato, ugedag og så videre. Det er særlig smart til folk, der ofte rejser og som sådan ofte skifter tidszone. Takket være GPS teknologien i din smartphone, ved den – altså din telefon – altid hvor i verden den befinder sig, og dermed også i hvilken tidszone.

Apple Watch tiltrækker andet kundesegment end Edifice

Apple ryster næppe i bukserne over ure som Casio Edifice, da de givetvis ikke anser det som en direkte konkurrent. Hele idéen med Apple Watch, er jo netop smartwatch teknologien som sms, kalender, e-mail og så videre, og det er Casio Edifice ikke i nærheden af at kunne tilbyde.

Derimod er Edifice måske et mere stilrent ur i manges øjne, og på den måde tiltænkt et andet segment.

Det positive ved at firmaer som Apple, Huawei og Samsung er begyndt at gøre sig bemærket på markedet for armbåndsure, er at "de gamle producenter" bliver nødt til at gentænke og genopfinde deres produkter, for ikke at blive totalt hægtet af, og til sidst blive sidestillet med faxmaskinen – et ligegyldigt stykke elektronik, der ikke er nogen der bruger længere. Casio Edifice er således ikke et smartwatch, men derimod et smart ur. Og der er stor forskel på de to produktyper, selvom Casio Edifice også snakker sammen med en app på iPhonen.

Smartwatches er endnu ikke allemandseje, og der er ikke noget der tyder på, at de bliver det lige med det samme. Dels fordi mange stadig anser dem som værende overflødige, og dels fordi de designmæssigt ikke falder i de klassiske ur-entusiasters smag. De er simpelthen for tech’ede. Det er selvfølgelig hensigten, at de skal være det, men ikke desto mindre, er det med til at dele vandene ret markant.

Elsk dem eller had dem

Smartwatches er lidt "enten eller". Nogle synes det er det fedeste, der nogensinde er sket på markedet for ure, mens andre er noget mere kritiske og mener de er unødvendige, upraktiske og decideret grimme at se på.

Ak ja, smag og behag er selvfølgelig forskellig, og det skal der være plads til i en moderne verden. Men hvis vi nu iskoldt og brutalt sammenligner specs fra et Apple Watch med et Casio Edifice, ja så er der vist ingen tvivl om hvem der er smartest.

Spørgsmålet er så bare hvilket et du ville vælge?